Varaxi: I když si krávy chci pořizovat, nemusím toho zrovna o tomhle vědět moc, protože tele odstavovat nebudu… 😀
Tohle lze skutečně pochopit dvěma způsoby - buďto díky tomu smajlíkovi jako vtip, nebo vážně - že si chce skot pořídit, ale nechce odchovávat.
Z toho následujícího textu o vlcích mi to vyplývá tak, že celý ten příspěvek je myšlen v nadsázce, protože opravdu málokterá kráva potřebuje pohlídat od jiné krávy před vlky. Ale nedivím se, že to někdo pochopil jinak.
Je to srážka dvou poměrně extrémních názorů. Pravda je prostě někde uprostřed. Běžná kráva může dojit tolik, že druhou prostě nepotřebujete, zas je to docela drahá sranda, aby člověk měl jednu na užitek a druhou jako darmožrouta. Kráva není koza ani beran, její nebezpečnost je úplně někde jinde, takže třeba manipulovat s krávou nezvládne rozhodně každý. Ani v povahách nejsou tak tvárné jako třeba koně, takže odvléct 600 metrákové zvíře na špagetě, jako je tomu u koní, prostě nemusí být možné.
Kráva je specifikum v mnoha ohledech. Nedivím se, že se chová někdy jen s odchovem, ač teda opravdu většina kravek, které znám, mají za kámošku svou dceru a žijí dlouhodobě ve dvojici plus ten odchov.
Zajímalo by mě, jak je to ze zákona.
Protože zákon praví, že:
1) Při chovu hospodářských zvířat je zakázáno a) chovat zvíře v izolaci, působí-li mu to utrpení, pokud to nevyžadují zvláštní předpisy (tím jsou myšleny zejména veterinární předpisy).
To ale kráva s teletem plně splňuje. Navíc v tomtéž zákoně považují za hospodářské zvíře taky koně, o kterém jsem si dosud myslela, že ten právě samotku mít ze zákona může. Tak nevím, jestli tam nejsou nějaké další výjimky. Většina lidí, co znám a mají skot, mají právě toho jednoho býka na žír, ví se to o nich a nikdy je nikdo nekontroloval a nikdy to nikdo neřešil.
Dle znění níže stačí říct, že tu krávu nebo býka máte na mazlíka jako koně, a už hospodářským zvířetem není, což se mi nezdá moc pravděpodobné.
hospodářským zvířetem zvíře chované pro produkci živočišných produktů, vlny, kůže nebo kožešin, popřípadě pro další hospodářské nebo podnikatelské účely, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu a ryby, včetně zvířat produkovaných jako výsledek genetických modifikací nebo nových genetických kombinací, (…)
Nevím, no. Ale většina domácích kravek, které znám, se chovají postaru - mají stáj, chodí se pást třeba do sadu, odchov zůstává pod matkou poměrně dlouho, oddojuje se pár litrů denně… akorát se připouštějí inseminačně a na telata masných býků se berou dotace.
A to já si myslím, že jsou. Neboli obráceně, proč by neměly být? Akorát, že krávy byly primárně na mléko a tah. Ale i v tom musela být základní ovladatelnost. Však na krávě se dá i jezdit. Když ji to naučíte. Stejně, jako toho koně.