Rád bych se zeptal, jakým způsobem se dají využít pro slepice suché rohlíky, když jich máte víc, než slepice stačí sežrat v míchanici. Kamarád mi občas donese staré rohlíky z obchodu.Jenže to množství které se mi nahromadilo mých 7 slepic nespotřebuje. Už jsem několik 120 litrových pytlů rozdal známým chovatelům. Jenže přísun rohlíků, byť nepravidelný, je větší, než odbyt. Je možné to našrotovat s pšenicí do krmné směsi? A v jakém poměru? Děkuji za vaše komentáře.
pšeničná mouka, voda, droždí, řepkový olej, jedlá sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnan draselný), přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 471, regulátor kyselosti E 341)
Ona to je v podstatě pšenice, takže ji to může z větší části nahradit. Obsah bílkovin u rohlíku i pšenice je cca 11 procent. U těch éček se uvádí, že nejsou známé žádné negativní dopady. Akorát bych se bála přesolení, takže bych nenahrazovala pšenici rohlíky úplně.
pšeničná mouka, voda, droždí, řepkový olej, jedlá sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnan draselný), přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 471, regulátor kyselosti E 341)
Ona to je v podstatě pšenice, takže ji to může z větší části nahradit. Obsah bílkovin u rohlíku i pšenice je cca 11 procent. U těch éček se uvádí, že nejsou známé žádné negativní dopady. Akorát bych se bála přesolení, takže bych nenahrazovala pšenici rohlíky úplně.
Je to tak.Když jsem choval drůbež ve větším množství,tak jsem rohlíky a tvrdý chleba šrotoval současně s pšenicí i jinými zrninami,nemám klasický šroťák,ale samodomo mixér.Průměr čtyřicet centimetrů,nahoře násypka,vysypu kbelík a počítám,podle času je to nadrcené až po mouku.Po ušrotování vyklopím do kbelíku.Chléb a rohlíky jsem měl v pytlích na cibuli pověšené na půdě,chleba před sušením nakrájen na menší kusy.Soli z rohlíků bych se neobával,dospělá slepice potřebuje k usmrcení tři gramy soli.Takže i při šrotování samotných rohlíků je koncentrace soli velice nízká.Nikdy jsem jen samotné pečivo nešrotoval,během letní sezóny jsem do mixéru vhodil i kopřivy,krásná směs,jen se to nesmí přehnat,aby to nelepilo,prostě přiměřeně.Ten mixér má jednu výhodu,našrotujete si jakoukoli směs zrnin včetně vápence pro nosnice.🙂
1 rohlík (43g) má 0,645 g soli. A to je ten bez posypu. 0,258 sodíku. Na kilo směsi je pro nosnici 1,5 g sodíku, dostane 120 g na den = 0,18 g.
Rohlík není vůbec jako pšenice. Je to chudá mouka (odborný název neznám), vše dobré ze zrna zůstalo ve mlýně a co zbylo, se ugrilovalo na 200 nebo tak nějak.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 26.02.2024, 07:25:00
Jj, to nejlepší ze zrna zůstalo ve mlýně a přidalo se soli a určo i něco zvláčňujícího a kypřícího, ale použít občas pečivo v nevelkém množství není na škodu. Moje slepice mají rohlíky rády a směs s rozmočeným rohlíkem přijímají lépe.
Já take dávám namočené rohlíky,chleba,slepicím,stačí trochu rozmačkat,to by se utloukly😀.. suché dostávají občas králíci a kozy ..kozy nakrájené na kousky..