Dobrý den Už Pět let chovám pižmové kachny a teď jsem si všiml že jedna z loňských kachen která se normálně pojímala se teď nepojímá a skovává se po výškách, je ještě čas na páření nebo už by měly?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.02.2024, 09:28:31
Mně pizmovky snášely v lednu..vejce jsem jim vzala a zlikvidovala.. teď už maji opět plná hnízda,jen čekám,až zasednou..vůbec neni pozdě ..pižmovky maji rády teplo, zvlášť malé..když se vylíhnou koncem března,je to akorát 😀👍….co vaše třetí kačenka..? žije?..
Zdravím, dnes mi uhynula pižmovka, která měla čerstvě naneseno asi dvacet vajec. Sedět ještě nezačala. Je nějaká šance donutit jinou pižmovku, aby si vejce osvojila?
V úvahu by přišla i líheň, dnes se mi dolihla kuřata. Ale umělé líhnutí kachen mi dle návodu přijde trošku komplikované..
No a posledním nápadem je podšoupnout vejce slepicím.. aktuálně mi sedí tři kvočny. Ale ani s tímto nemám zkušenosti.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 08.03.2024, 14:11:28
Je to záhul,ale ta kvočna z vajec nesleze..ony ty dobré kvočny neslezou ,ani když jsou nechtěné a budete je vyhazovat..budou sedet a sedět a musí se dát odkvokat…kvočny mi vysedely pizmovky párkrát,když jsem měla vejce navíc , nechtěla jsem je vyhodit a do líhně jich bylo málo…kvočna se musí dobre nakrmit..většinou jsem ji hlidala(vlastně,jako každou😀),aby ji ostatni slepice neodháněly od krmitka…
Odpověď na příspěvek uživatele Harpy z 07.03.2024, 20:35:36
..jiná pižmovka na hnizdo s vejci nesedne..to byste vejce musel postupně přikládat do hnizda jiné kačeně..pizmovky jsou hodně chytré,ony snad umí počítat…jak zjistí nějakou změnu v hnízdě(úbytek vajec), tak ho opusti a snáší jinde..
Odpověď na příspěvek uživatele Břetislav Staněk z 11.03.2024, 15:21:40
Hlavně na ni nesahejte a nenuťte ji vylézt z hnizda.. také by se tam nemusela vratit..když ma vodu na dosah,tak ani nezpozorujete, že vylezla..dejte jí popřípadě vodu dál od hnízda.. ona se musí jít vyprázdnit a nažrat, ani o tom nemusíte vědět..dlouho se venku nezdržuje..nebojte se,moc dobře ví,co dělá.. hlavně nerušit😉..
Já mám dvě kačenky loňské a dvě dvouleté všechny už letos snáší podruhé..čím je krmite?…pižmovka potřebuje spoustu bilkovin, aby to velké vejce mohla vytvořit…