Mnohokrát se stalo, že když nazrál čas, současně několik lidí nezávisle na sobě udělalo stejný objev. Pozorný čtenář si dá do souvislosti co psal Tom4 o velikosti česna svých dvou úlů, které jsem já nazval nahaté, protože je dostal v místě zvaném Naháč.
Sám jsem postuloval velikost česna v maximálním otevření přes celé dno Blaníku, což je 405x18 mm což činí 73 cm2. Psal jsem o tom už na IF vloni.
Jenže slovenské Béčko je jen na 10 rámků a stejně tak Langstroth a pak to není strejných 73 cm2, ale méně a taky to stačí. Totéž u Tachováku. Ale nikdo z praktiků, se kterými jsem se o tom v posledních asi 40 letech bavil, nevěděl, jak to je s velikostí česna přesně.
Pak jsem si, a přiznám se, že s hrůzou uvědomil, že mám úl, kde je max možné česno jen asi 30 cm2 a že včelstvo přineslo stejně medu jako v úle s česnem 73 cm2. Psal jsem o tom už před víc jak rokem na IF. U nahatého úlu je to dokonce při maximálním otevření pouhých 9 cm2 (a nejde otevřít víc) a někde tu píšu, že i tak včelstva přinesla dvě bedny 39x24x11 a tedy asi 48-50 kilo medu. Bez viditelné tlačenice v česně a bez rojení. Totiž tak zvaná odborná literatura tvrdí, že malé česno = zvýšené rojení.
Aniž by si Petr uvědomil, jak velké má být “správné” česno, udělal si nesmyslné boční uličky, kde není rozhodující velikost česna úlu, ale velikost hrdla té uličky a u něj je to velikost podobně jako u Nahatého úlu, psal jsem tu o tom přednedávnem. Byl inspirován nepochybně Moravským Univerzálem a mými letitými řečmi o tom, že nepřímo studená stavba docílená Boční Uličkou byla super.
Napsal jsem o tom přispěvateli romaning. Ten mi tento víkend poslal, jako všechny obrázky od něj, opět dokonalý obrázek, který sem jednak neumím dát a jednak je autorem kresby on a tak ani nemůžu. Tímto ho prosím, aby sem obrázek dal on sám.
Přesto, že jsem oba pány kolegy inspiroval já, mám za to, že vynálezcem je Petr, protože to udělal a ono to funguje. Ptal jsem se ho a na autorství s možností to patentovat a on na tom netrvá.
NO A KONEČNĚ DOSLOVA PŘEVRATNÝ VYNÁLEZ:
Troufám si tvrdit, že následující může úplně změnit používání jak úlu Langstroth, ale současně všech úlů na Studenou Stavbu, kde ale včelař může pracovat ergonomicky správně a tedy na “stejně dlouhé ruce”. Tím pak netrpí záda včelaře a nápad umožní používat SS a současně mít úl postaverný na TS.
Úl Langstroth, ale taky třeba slovenské Béčko, Eurodadant, také třeba Tachovák a další úly na SS se dají postavit v řadě jako na TS a nad česno a leták zavěsit přídavný včelotěsný tunel, který vytvoří Boční Uličku. Tunel může být snímatelný a kdo by ho tam nechtěl a chtěl mocí mermo pracovat nenergonomicky a huntovat si dobrovolně hřbet, měl by možnost.
Měl bych to říct opačně. Odnynějška si chytřejší nemusí huntovat záda a můžou pracovat u úlů na SS pohodlně a "zdravě" a lze tak podstatně zvýšit produktivitu práce, protože se včelař méně nadře a tedy unaví.
Dalším benefitem a tvrdím, že nezanedbatelným, a to měl především na mysli romaning, je jakési závětří - do úlu nefouká a nemůže například česno zanést sníh. Už jen tento efekt je, jak tvrdím, pro včelstvo velice významným prvkem a tvrdím, že málo doceněným. Jakási závětří se dělal hojně i v Americe a to i u předních rovných česen. Časem ale tento trend úplně upadl v zapomnění…
Nebylo by však seriozní nepřipomenout autora BU u Moravského Univerzálu, jímž byl jakýsi Hrubeš a dokonce jsem ve Včelařství 1967/8 str. 147 vyčetl, že Josef Vlasák, inspirován Emanuelem Tocháčkem, vyráběl úly na míru 39x24x11 s oddělitelným dnem a dna měla podobnou BU jako MU.
Nevím, zda je vynález BU český. Jisté je, že jsme okolo vynálezu chodili přes 50 let, dokonale zapomněli na Moravský Univerzál i jeho Boční Uličku a přitom se tento můj-Petrův-romaningův nápad přímo nabízel!
Protože tento nápad, jako všechno tady va foru rychle zapadne, připravuji článek, který poprosím přispěvatele romaning aby opatřil nákresy. Já dokonalý obrázek od něj mám. Nemám svolení ho zveřejnit a prosím, aby to udělal on sám. Je to až neskutečně jednoduché a jediné, co mě na tom mrzí, že mě to nenapadlo dřív. Ono napadlo, ale nevěděl jsem, že česno nemusí být tak velké, tedy 70 cm2…