Dobrý den, chtěl bych se zeptat na názory a zkušenosti ohledně napájení ovcí. Jakou vodu pro napájení používáte? Může použití dešťové vody nabourat minerální rovnováhu? Ovce už máme dost let a v zimě někdy máme problém s nekvalitní vlnou(vypadávání) obzvlášť po porodech. To by mohlo poukazovat na minerály. Ovce mají k dispozici solné lizy a podobně. Až teď mě ale napadlo že by to mohlo být spojené s napájecí vodou. Mohlo by to tím být? Nebo je to scestná myšlenka?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.02.2024, 13:42:06
Někde není jiná možnost, to chápu. Ono to vlastně ale opravdu asi může mít vliv na množství minerálů v těle, když nemají jinou vodu, třeba i pastva není příliš bylinná a liz mají solný… Chtělo by to minerální, ne solný.
Mají k dispozici obyč liz Multi-Lisal Se. Nevím zda je vhodný nebo jaký by byl lepší. Možnost předělat napájení na pitnou vodu z vodovodu by byla. Nikdy mě to ale nenapadlo řešit. Přemýšlím tedy zda by to mělo smysl. Podle všeho by to asi bylo dobré.
V průběhu roku vystřídají cca 10 ha pastvin s různou kvalitou trávy. Tam jsou napájené z potoka.
Odpověď na příspěvek uživatele Marek z 19.02.2024, 19:53:20
To je minerální liz. Tak těžko říct. Určitě nemají třeba všenky? Nechci se vás nijak dotknout, někdy se to skoro nepozná a projeví se až na oslabených zvířatech, a to zvlášť koncem zimy a v brzkém jaru. Jinak už mě nic nenapadá, čím by to mohlo být.
Úředník z KVS by v tom měl jasno, kvůli čistotě ny měli mít pitnou vodu, ale to je jiná věc. Netvrdím, že mám pravdu, ale pokud mají minerální liz, není to podle mě problém. A stejně žerou všechno, na co prší, takže čistotu pitnou vodou už nezachráníme.