Dobrý den, chtěli jsme slepicím přilepšit, tak jsme jim do výběhu dali plevel ze záhonu. Bohužel mezi ním byly i listy náprstníku. Slepice mají otravu, jsou apatické, moc nejí, pít také moc nechtějí. Nevíte někdo, jestli můžou otravu přežít, případně, jak dlouho to trvá? Dokonce snáší i vejce, nevíte, jestli ta vejce jsou jedovatá? Pokud ano, jak dlouho? Děkuji za rady.
Jako že se mi otráví slepice a já nezavolám veterináři, esi náhodou nemůžu něco udělat, že by existovalo antidotum? Nebo esi se mi nechce volat, tak asi postřílet. Nebo tohle někdo myslí vážně?
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 18.02.2024, 17:09:15
Na digitalin antidotum není. Viz výše.
Možná u ptáků není ten účinek tak dramatický. Jak mají rychlejší metabolismus, tak zvládají i jedovaté bobule, které by savce zabily. Ale alkaloidy jsou obecně dost jedovaté a smrtící.
Možná u ptáků není ten účinek tak dramatický. Jak mají rychlejší metabolismus, tak zvládají i jedovaté bobule, které by savce zabily. Ale alkaloidy jsou obecně dost jedovaté a smrtící.
Celý ten dotaz je takový zvláštní.
Digitalis má antidotum. Alespoň v humánní medicíně používané je.
To už teď jsou listy náprstníku? Digitalin má kardiotoxický účinek. Nějak nerozumím, jak můžou apatické slepice, které nejí a nepijí, snášet vejce.
Dobrý den,tuto diskuzi čtu každý den,nyní bych se rád podělil o podobnou problematiku.Jako celoživotní chovatel papoušků jsem navštěvoval diskuze na Ifauně.Řešil se Bez černý,obsahuje taktéž glykosidy a alkaloidy,podobně jako Náprstník.V diskuzi šlo o jeho případnou škodlivost,většina papouškářů Bez černý podává ve všech podobách papouškům a nic se něděje.Člověk,nebo jiný savec by mohl mít dokonce i fatální následek.Pravidělně Bez černý podávám papouškům v době odchovu,žádný problém.A to podávám to nejnebezpečnější,mladé výhony s listy.Zavolal jsem paní mvdr Nečasové,velice vstřícný rozhovor na odborné úrovni,závěrem řekla,že k posouzení škodlivosti by bylo nutné udělat dlouhosáhlou studii s hodně papoušky.
Píši to sem proto,jedná se o slepice,také ptáci,jediné co nevím je,jak vysoká je hladina těch jedů v Náprstníku oproti Bezu černému,tam by mohl být problém.🙂
Přemýšlela jsem nad tím vaším článkem a: glykosidy a alkaloidy obsahuje hodně rostlin, přesto je běžně konzumujeme. Viz. ten bez. Nejznámější alkaloid je kofein a nepovažujeme ho za jedovatý. Ano, ptákům jedovaté bobule nevadí, protože se bobulema živí(tedy jisté druhy) např. ptačím zobem, nebo těma bezinkama. Vídám příbuzné vozit nařezaný bez a nějak jsem si myslela, že je to pro kozy. Ale chovají kde co, třeba i strašilky, takže je možné, že to vůbec pro kozy není. Musím se zeptat komu, jestli někoho z nich potkám.
Ten kofein je docela dobrý příklad. Je v rostlinách, aby je chránil proti hmyzu. Hmyzák prostě chcípne. A prý plž taky. Teobromin (s kofeinem v kakaíčku) je toxický pro psa. Pro nás ne. Bez, no tak tomu já se vyhýbám jak… je na zahradě, schovávají se tam ptáci, ale já se toho nedotknu, je mi z čehokoli s bezem blbě, jako hodně ale. Podobně blbý je to s ostružinami, hodně s aronií. Ale borůvky můžu na tuny. Kofein, zdá se, na mě nějak neúčinkuje, asi nízký tlak… kafe je moje nejoblíbenější pití. Takže co já jsem za zvíře?
Je přece normální, že po něčem umře člověk a zvíře ne. Avokádo. Zatím to nikdo nerozluštil, možná jde o odrůdu, zeměpis.
Bez bez tepelné úpravy se jíst nemůže. Hehe, to je ale věta.
Teď jsem se v jedné práci dočetla, že nejvíc to od kardioglykosidů schytají býložravci. Bez - je to něco jako kyanid… udusí se nakonec.
Ten kofein je docela dobrý příklad. Je v rostlinách, aby je chránil proti hmyzu. Hmyzák prostě chcípne. A prý plž taky. Teobromin (s kofeinem v kakaíčku) je toxický pro psa. Pro nás ne. Bez, no tak tomu já se vyhýbám jak… je na zahradě, schovávají se tam ptáci, ale já se toho nedotknu, je mi z čehokoli s bezem blbě, jako hodně ale. Podobně blbý je to s ostružinami, hodně s aronií. Ale borůvky můžu na tuny. Kofein, zdá se, na mě nějak neúčinkuje, asi nízký tlak… kafe je moje nejoblíbenější pití. Takže co já jsem za zvíře?
Je přece normální, že po něčem umře člověk a zvíře ne. Avokádo. Zatím to nikdo nerozluštil, možná jde o odrůdu, zeměpis.
Bez bez tepelné úpravy se jíst nemůže. Hehe, to je ale věta.
Teď jsem se v jedné práci dočetla, že nejvíc to od kardioglykosidů schytají býložravci. Bez - je to něco jako kyanid… udusí se nakonec.
V avokádu je problém Persin,aby na základě svého složení nefungoval podobně jako kysličník uhličitý a neblokoval Hemoglobin,krevní barvivo,tudíž hrozí smrt udušením.Prostě Uhlík,je i součásti Kyanidu.Lépe by to vysvětlil chemik.🙂
V avokádu je problém Persin,aby na základě svého složení nefungoval podobně jako kysličník uhličitý a neblokoval Hemoglobin,krevní barvivo,tudíž hrozí smrt udušením.Prostě Uhlík,je i součásti Kyanidu.Lépe by to vysvětlil chemik.🙂
Opravuji ,velká chyba,výše má být uvedeno, Kysličník uhelnatý.😂
Odpověď na příspěvek uživatele AAA z 19.02.2024, 22:53:27
Jenže nevíme, proč některého psa zabije a některého ne a není to o váze… a jedna paní tady z diskuze žije v Mexiku a jejím psům se nic neděje, proto ta teorie o asi jiné odrůdě, jiném dozrávání…
Jako ty kytky jsou fakt hrozný. Nejlepší kytka je podle mě řízek.
Jenže nevíme, proč některého psa zabije a některého ne a není to o váze… a jedna paní tady z diskuze žije v Mexiku a jejím psům se nic neděje, proto ta teorie o asi jiné odrůdě, jiném dozrávání…
Jako ty kytky jsou fakt hrozný. Nejlepší kytka je podle mě řízek.
Tyto diskze jsou velice zajímavé,včetně dosahu poznatků lidí z celé planety.U těch avokád může hrát roli spousta faktorů,složení zeminy,podnebné pásmo,délka dne,vlhkost vzduchu.Nepíši to jen tak,zažil jsem různé výzkumy v sedmdesátých letech minulého století.Otec pracoval ve šlechtitelském výzkumáku,zkoumaly se rostliny pro potravinářství,léčiva až po okrasné růže.Tím,že jsme bydleli přimo uvnitř firmy ve služebním bytě,tak jsem byl často s otcem na jeho pracovišti.A třeba to složení půdy,různá záření,teplota mají velký vliv na rostliny a jejich plody.Proto se domnívám,že i u Avokáda může mít vliv na obsah jedů některý z těchto důvodů.Může tam být půda chudší na některý prvek a rostlina ten jed vytvoří ochuzený,nebo žádný,vše je chemie.Jejím psům se nemusí nic stát.Vemte v potaz jen různá přihnojování,rostliny a jejich plody obsahují vše jinak než bez těchto přídavků.🙂
Jenže nevíme, proč některého psa zabije a některého ne a není to o váze… a jedna paní tady z diskuze žije v Mexiku a jejím psům se nic neděje, proto ta teorie o asi jiné odrůdě, jiném dozrávání…
Jako ty kytky jsou fakt hrozný. Nejlepší kytka je podle mě řízek.
Podobně je to vlastně s hroznovým vínem, příp. rozinkami. A taky zatím, myslím, nevíme, proč jednomu psu způsobí akutní selhání ledvin a jinému ne. Také se spekulovalo nad odrůdami, ale nevím, jestli se došlo k nějakému závěru.