Aktuálně: 3 522 inzerátů216 841 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Prase na sádlo

Anonymní (neregistrovaný) 16.02.2024, 17:10:41 xxx.xxx.21.230

Zdravím potřebuju radu shaním nějake plemeno prasete čistě na sádlo aby byl špek jako kdysi aspoň na 5 prstu díky za radu.

bohemia.gall (neregistrovaný) 16.02.2024, 18:38:20 xxx.xxx.27.226

U nás se na sádlo chová jenom přeštické prase nebo mangalice ta ale poměrně dlouho roste. Asijská plemena nemají zrovna sádlo top kvality i když hodně záleží na krmení.

bambule
bambule 16.02.2024, 19:29:31 xxx.xxx.75.47
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 16.02.2024, 18:38:20

U toho přeštíka bych si nebyla tak jistá. Dřív to bylo určitě prase na sádlo, ale kamarádka nedávno poráželi dva kusy (čisté přeštíky) a říkala, že sádla tak jak z klasického bílého křížence, naprosto ji teda uchvátila krkovička ta prý byla luxusní, krásně mramorovaná. Teď mají zase dvě selátka tak uvidíme. Jinak obě prasata měli při zabijačce tak cca 200 kg každé.

bohemia.gall (neregistrovaný) 16.02.2024, 20:45:42 xxx.xxx.27.226
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 16.02.2024, 19:29:31

Jo, ani přeštík už není co býval. V každým případě prase na sádlo musi mít vic nez dva metraky 

choomutoova mure (neregistrovaný) 16.02.2024, 21:01:57 xxx.xxx.78.180

naprosto ji teda uchvátila krkovička ta prý byla luxusní, krásně mramorovaná

Vypadá to že sádlo jde na okraj, to škoda.

Anonymní (neregistrovaný) 17.02.2024, 09:40:10 xxx.xxx.21.230

díky. Právě ta porážka, pamatuju za mládí čuníky přes 200 Kg a ty měli sádla habaděj. Dnes se ve vepřínech poráží kolem 130 kg. A nevím jestli vůbec výkrm do 200 kg zajistí víc sádla jestli už to není dneska vyšlechtěny tak aby sádlo nebylo.

kometa
kometa 17.02.2024, 10:08:57 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.02.2024, 09:40:10

Právě, že spíš ano. 

Kdysi se chtělo hodně sádla, protože využití v kuchyni. Ale dneska chceme být všichni když už ne mladí, tak aspoň štíhlí a bez cholesterolu.🙂 Takže se šlo u prasat cestou šlechtění více na masnou užitkovost, protože sádlo je fuj.

Anonymní (neregistrovaný) 17.02.2024, 10:14:00 xxx:xxx.:e34d
kometa:

Právě, že spíš ano. 

Kdysi se chtělo hodně sádla, protože využití v kuchyni. Ale dneska chceme být všichni když už ne mladí, tak aspoň štíhlí a bez cholesterolu.🙂 Takže se šlo u prasat cestou šlechtění více na masnou užitkovost, protože sádlo je fuj.


Fuj asi ne, ale lidi chcou víc bílkoviny a sádlo se tak neprodává. Přitom je tak dobré.

kometa
kometa 17.02.2024, 11:54:39 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.02.2024, 10:14:00

To byla nadsázka. 

Chleba se sádlem, solí  a cibulí není rozhodně fuj. Moc chutná a občas zahřeším. A co teprve taková dobrá škvarková pomazánka!

Já měla na mysli celkový trend chovu a šlechtění netučných zvířat, nejen u prasat. Viz výše.

bambule
bambule 17.02.2024, 12:25:49 xxx.xxx.75.47
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 16.02.2024, 20:45:42

Jo to je jasné, ale oni to mají přesně spočítané. Na jaře koupi selátka ( maličká odstávčata) a na podzim porazí v těch cca 200kg. Vlastně neznám nikoho, kdo by vykrmovali prase na víc jak 2metráky. Dřív to tak bylo. Sádla se dělalo hromada, dnes se vykrmují prasata tak, aby bylo co nejlepší zařazení na jatkách. Je to o zařazení a zpeněžení. Doma zase o podmínkách jednotlivých chovatelů. 

bohemia.gall (neregistrovaný) 17.02.2024, 13:32:01 xxx.xxx.16.40
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 17.02.2024, 12:25:49

To je jasný, řeč je ale o domácím vykrmu na sádlo. Kdo chce sádlo aspoň na dlaň, nemůže čekat, že doba výkrmu bude stejná jako u šunkovýho prasete… Mám ve výkrmu mangalice dva roky. Samozřejmě spotřeba krmiva je jinde než u osmi měsíčního prasete a cena taky. Paradoxně tak vychází chleba ze sádlem dráž než řízek. Ovšem slanina je top…

kometa
kometa 17.02.2024, 14:40:11 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 17.02.2024, 13:32:01

Tak mangalice jo. Já narážela na toho přeštíka a jak někdo psal, že už to není, co to bývalo. Ad sádlo.

bohemia.gall (neregistrovaný) 17.02.2024, 15:10:13 xxx.xxx.16.40
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.02.2024, 14:40:11

Přeštík s původem se shání těžko, většinou jsou to podílový jedinci vydávaní jako čistý. Ale i u přeštíka když fakt sádlo, tak rok je malo. Dají se ale vykrmit i bílý prasata, chce to ale hledat krátký kulatý, ne dlouhány typu landrace. Jenom hrozí že to tak dlouho neuchodi…

kometa
kometa 17.02.2024, 15:28:49 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 17.02.2024, 15:10:13

Tak třeba BU by to splňovalo.

Ale pravda, že sehnat čistého jedince je asi problém. To by musel člověk hledat ve šlechtitelském chovu. A tam nevím, jak je to s prodejem selat.

bambule
bambule 17.02.2024, 15:29:12 xxx.xxx.75.47

Kdysi dávno, když u nás plemenáři měřili prasničky, tak vyprávěli, že v nějakém podniku neustále řešili, že v uličce první tři kotce chovných prasniček vždy hrozně ztučneli a měli problémy s uchovněním. Dlouhodobé problémy nakonec objasnilo pouhé pozorování ošetřovatelek. U těch kotců byla totiž krátká hadice a ošetřovatelky tam vždycky splachovaly uličky a omývaly nářadí a protože prasničky leželi pořád na mokrém byly víc ztučnělé než jejich spolubydlící v jiných kotcích. Vím, že to nepatří k dotazu, hodila jsem to sem spíš jako zajímavost. Za mě určitě vedou prasata klasického BU. Jsou tak nějak “pěknější”a z mé zkušenosti mívají fajn povahy. Ale to taky nepatří k dotazu.

bohemia.gall (neregistrovaný) 17.02.2024, 15:47:11 xxx.xxx.16.40
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 17.02.2024, 15:29:12

Myslím že to k dotazům patří. Většinou krmim BU, prostě se bez problémů sežene. 

Janazevsi
Janazevsi 17.02.2024, 17:24:34 xxx.xxx.164.121

Kdysi, když se kupovala na výkrm bílá prasata, tak šla zásadně na sádlo. Pak už se mohlo vybrat,tedy,byla i častější, bílá i na maso. Bývala taková štíhlejší a i když se vykrmila k těm 200 kilo, sádla z nich tolik nebylo. Ale pamatuji si, že jednou jsme měli dvě prasnice, obě do 200 kilo a sádelnatý typ a to zpracovat, to bylo na zabití. Zase z nich na tu váhu nebylo až tolik masa, ale sádla na několik let.

Verun
Verun 17.02.2024, 21:04:48 xxx.xxx.220.12

OT: k těm plemenům, kdysi na střední jsme třída vymysleli nové plemeno BUXLA 😉

Sehnat hřbetní sádlo, když teda je v kaufu  je umění, spíš se prodává to vnitřní a je fakt nízký.

A kdo si pamatuje segedýn ze školní jídelny, je rád, že prasátka už nejsou tak tlustá.  Sádlo a škvarky miluju, anglickou,prorostlou krkovici na řízek,gril……děkuji za pozornost. 


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.