Větnamce.
Zdravím potřebuju radu shaním nějake plemeno prasete čistě na sádlo aby byl špek jako kdysi aspoň na 5 prstu díky za radu.
Zdravím potřebuju radu shaním nějake plemeno prasete čistě na sádlo aby byl špek jako kdysi aspoň na 5 prstu díky za radu.
Větnamce.
U nás se na sádlo chová jenom přeštické prase nebo mangalice ta ale poměrně dlouho roste. Asijská plemena nemají zrovna sádlo top kvality i když hodně záleží na krmení.
Mrd KA:Větnamce.
Vietnamce. A ten nick je provokace?
U toho přeštíka bych si nebyla tak jistá. Dřív to bylo určitě prase na sádlo, ale kamarádka nedávno poráželi dva kusy (čisté přeštíky) a říkala, že sádla tak jak z klasického bílého křížence, naprosto ji teda uchvátila krkovička ta prý byla luxusní, krásně mramorovaná. Teď mají zase dvě selátka tak uvidíme. Jinak obě prasata měli při zabijačce tak cca 200 kg každé.
Jo, ani přeštík už není co býval. V každým případě prase na sádlo musi mít vic nez dva metraky
naprosto ji teda uchvátila krkovička ta prý byla luxusní, krásně mramorovaná
Vypadá to že sádlo jde na okraj, to škoda.
díky. Právě ta porážka, pamatuju za mládí čuníky přes 200 Kg a ty měli sádla habaděj. Dnes se ve vepřínech poráží kolem 130 kg. A nevím jestli vůbec výkrm do 200 kg zajistí víc sádla jestli už to není dneska vyšlechtěny tak aby sádlo nebylo.
Právě, že spíš ano.
Kdysi se chtělo hodně sádla, protože využití v kuchyni. Ale dneska chceme být všichni když už ne mladí, tak aspoň štíhlí a bez cholesterolu.🙂 Takže se šlo u prasat cestou šlechtění více na masnou užitkovost, protože sádlo je fuj.
kometa:Právě, že spíš ano.
Kdysi se chtělo hodně sádla, protože využití v kuchyni. Ale dneska chceme být všichni když už ne mladí, tak aspoň štíhlí a bez cholesterolu.🙂 Takže se šlo u prasat cestou šlechtění více na masnou užitkovost, protože sádlo je fuj.
Fuj asi ne, ale lidi chcou víc bílkoviny a sádlo se tak neprodává. Přitom je tak dobré.
To byla nadsázka.
Chleba se sádlem, solí a cibulí není rozhodně fuj. Moc chutná a občas zahřeším. A co teprve taková dobrá škvarková pomazánka!
Já měla na mysli celkový trend chovu a šlechtění netučných zvířat, nejen u prasat. Viz výše.
Jo to je jasné, ale oni to mají přesně spočítané. Na jaře koupi selátka ( maličká odstávčata) a na podzim porazí v těch cca 200kg. Vlastně neznám nikoho, kdo by vykrmovali prase na víc jak 2metráky. Dřív to tak bylo. Sádla se dělalo hromada, dnes se vykrmují prasata tak, aby bylo co nejlepší zařazení na jatkách. Je to o zařazení a zpeněžení. Doma zase o podmínkách jednotlivých chovatelů.
To je jasný, řeč je ale o domácím vykrmu na sádlo. Kdo chce sádlo aspoň na dlaň, nemůže čekat, že doba výkrmu bude stejná jako u šunkovýho prasete… Mám ve výkrmu mangalice dva roky. Samozřejmě spotřeba krmiva je jinde než u osmi měsíčního prasete a cena taky. Paradoxně tak vychází chleba ze sádlem dráž než řízek. Ovšem slanina je top…
Tak mangalice jo. Já narážela na toho přeštíka a jak někdo psal, že už to není, co to bývalo. Ad sádlo.
Přeštík s původem se shání těžko, většinou jsou to podílový jedinci vydávaní jako čistý. Ale i u přeštíka když fakt sádlo, tak rok je malo. Dají se ale vykrmit i bílý prasata, chce to ale hledat krátký kulatý, ne dlouhány typu landrace. Jenom hrozí že to tak dlouho neuchodi…
Tak třeba BU by to splňovalo.
Ale pravda, že sehnat čistého jedince je asi problém. To by musel člověk hledat ve šlechtitelském chovu. A tam nevím, jak je to s prodejem selat.
Kdysi dávno, když u nás plemenáři měřili prasničky, tak vyprávěli, že v nějakém podniku neustále řešili, že v uličce první tři kotce chovných prasniček vždy hrozně ztučneli a měli problémy s uchovněním. Dlouhodobé problémy nakonec objasnilo pouhé pozorování ošetřovatelek. U těch kotců byla totiž krátká hadice a ošetřovatelky tam vždycky splachovaly uličky a omývaly nářadí a protože prasničky leželi pořád na mokrém byly víc ztučnělé než jejich spolubydlící v jiných kotcích. Vím, že to nepatří k dotazu, hodila jsem to sem spíš jako zajímavost. Za mě určitě vedou prasata klasického BU. Jsou tak nějak “pěknější”a z mé zkušenosti mívají fajn povahy. Ale to taky nepatří k dotazu.
Myslím že to k dotazům patří. Většinou krmim BU, prostě se bez problémů sežene.
Kdysi, když se kupovala na výkrm bílá prasata, tak šla zásadně na sádlo. Pak už se mohlo vybrat,tedy,byla i častější, bílá i na maso. Bývala taková štíhlejší a i když se vykrmila k těm 200 kilo, sádla z nich tolik nebylo. Ale pamatuji si, že jednou jsme měli dvě prasnice, obě do 200 kilo a sádelnatý typ a to zpracovat, to bylo na zabití. Zase z nich na tu váhu nebylo až tolik masa, ale sádla na několik let.
OT: k těm plemenům, kdysi na střední jsme třída vymysleli nové plemeno BUXLA 😉
Sehnat hřbetní sádlo, když teda je v kaufu je umění, spíš se prodává to vnitřní a je fakt nízký.
A kdo si pamatuje segedýn ze školní jídelny, je rád, že prasátka už nejsou tak tlustá. Sádlo a škvarky miluju, anglickou,prorostlou krkovici na řízek,gril……děkuji za pozornost.