eena:Prípadov pribúda, pretože pribúda psov. A pretože to množstvo produkovaných šteniat je nutné niekde umiestniť tak má psa kde kto … a predsa je to aj o móde! Sused, kamoš obľúbený spevák má psa - tak musím mať aj ja - a krajšieho, väčšieho, unikátnu rasu… Budem neohrozený hrdina, lebo mám riadneho psa. Že o tom vie NIČ - to nevadí, veď šteniatko je také rozkošné. Cvičák - zbytočnosť, blbosť a aj sa to platí! A súhlasím so Zrzavci - vymyslieť papiere aspoň na niečo základné a potom aj vymáhateľnosť (i keď na niektoré individuá neplatí nič) - no je to asi sci-fi. Z mojej osobnej skúsenosti - ja som sa v živote ozaj bála práve nevychovaného ratlíka! Koľkých ľudí on pohrýzol do kotníkov a lýtok! A majiteľ nič - veď on je predsa malý! Cirkus robil iba raz, keď mu toho jeho nervného ratlíka odkopol sused. A ešte jeden postrach ulice bol vo vlastníctve asi 80 ročnej babičky - kríženec veľkosti york- a - ten tiež hrýzol všetko čo sa okolo neho mihlo - pani s ním chodila navoľno a s obľubou sedávala na lavičke neďaleko ihriska. Pohrýzol fakt veľa detí - a polícia to riešila vždy dohovorom. Našej “blbej” labradorke natrhol ucho - lebo ona iba držala a jačala, nič mu nespravila, kým som spratka z nej nesundala ja. Nespochybňujem, ale fakt, že je rozdiel mať problém s ratlíkom a mať problém s veľkým psom. Ale aj keď “BLBOV” pribúda, predsa len na tých veľkých psov si vo všeobecnosti dávajú ľudia väčší pozor (iste sú výnimky).
Tak ja mam 3,5 kg jorksira, socializovaneho, na prechadzke na nic a nikoho nesteka, na sidlisku chodi len na voditku a aj tak mi ho asi 3x napadli velke psi. Ale narazili, schytali kopanec a zatial vzdy sa majitel oboril na mna, ze preco im kopem do psa. Ja 3,5 kg psa na voditku, oni 20-30 kg nevychovaneho psa na volno. Stava sa casto, ze pribehne velke stena, ale to mi nevadi, je to stena a tie nebyvaju agresivne, len doterne. Zaujimave je, ze ked idem s nasim ovciakom, tak si tych velkych psov chytaju, ale pri malom maju asi pocit, ze vsak tomu ich sa nic nestane. My sme mali rozne velkosti a rozne plemena a je to len a len o majitelovi. Ale naozaj vazne ublizit vedia len vacsie psi.