Tak asi Martine nečtete pozorně. Podobně uvažoval Petr a vyrobil si přířezy na několik úlů a naštěstí se snad 10 let nedostal ke kompletaci. Tak letos dal 10 cm desky, nebo rohože nebo jak to nazvat na strop. Bez igelitu, úmysl byl napodobit slaměnou rohož z cepové (kombajnem nerozbité) slámy. Skoro žalostné výsledky jsem tu postupně odprezentoval. A vy přijdete s konopnou izolací, asi si ze mě děláte srandu ne?
Martine. V soukromé zprávě jsem se vám pokoušel vysvětlit, že Farrarovy práce a z nich vycházející Boháčovy teroretické bláboly jsou dávno překonané. Boháč svou úlohu ve včelařství splnil tím, že přesvědčil lidi, že je izolace stěn zbytečná kra.ina a že na ní nezáleží. A já dokonce tvrdím, že blbá izolace stěn úlu je horší než tenkostěnný smrk 20 mm. Dokonce se včelám daří i v borové překližce 18 mm. 18 proto, že se prostě dvacítka nevyrábí a 21 mm je už velmi těžká. Omylem mi taky prodali překližku, deklarovanou jako 18, která ale má jen 16,5 mm a i v tom zimují a rozvíjejí se včely skvěle. Jen je nevhodná kvůli tomu, že nevydrží trvalou vlhkost zevnitř a výkyvy počasí z venku a tak je nutné v tom nezimovat a mít to jen jako medníky. Polopatě. Smrk vydrží 40 a více let - mám i staré 70 let a stále funkční. Překližkové nevydrží zimování víc jak max 4 roky, i nástavky z překližky sloužící jen jako medníky jen v létě po 10 letech začínají hnít a vyžadují flikování a opravy. Přesto jsou podle mě výhodné, vyšly lacino a nepotřebují řemeslnou výrobu.
Kdybyste se sami snažili číst, věděli byste - když to vím já mohl to načíst každý, že pan Čermák, ten, co stvořil Vigorku, má dokonce úly ze sololitu silného 5 mm a nic víc!!!!!! Měly to být sendviče, dva sololity a mezi tím něco, asi PS. Nějak to nestihl a tak dal na včely nedodělané nástavky bez vnějšího opláštění a bez jakékoli izolace. Pak ho napadlo v tom vyzimovat vč a užasnul, že nebyl rozdíl s izolovanými. Dokonce tomu ze srandy říká “otužovcací úly”. Proč tohle vím já a ne vy ostatní? Proč si pořád vedete svou, nečtete, nevzděláváte se? Proč nesbíráte zkušenosti jiných a neumíte se podle nich zařídit?
Dodnes jsou na VF k nalezení příspěvky pana Turčániho, již zesnulého. Kdysi si nadělal sololitové sendvičáky s obyčejným PS, ten mu postupně “zežrali” mravenci a tak měl většinu nástavků “dutých” a včelám to nijak nevadilo. Proč si to pamamtuju já a ne ostatní? Proč to pan Turčáni psal? Proč tolik autorů popsalo tolik knih?
-----------------------------
Za sebe se domnívám, že v dřevěném sendviči hoblovačky jsou dobré, hodně podobné slámě z kombajnu i slaměné rohoži z nerozbité slámy. Obojí totiž do jisté míry nasáknou vlhkostí do své hmoty a ne jen do mezerek mezi nenasákavými molekulami materiálu a uvolňováním vlhkosti tyto přírodní materiály postupně pomáhají vytvářet optimální mikroklima, jak o tom píše BG. Ten je bohužel na slovo skoupý a vyplatilo by se všem brát velmi vážně, když tento morous už něco napíše!
Vlna asi dobrá může být, vlněný svetr hřeje i když je mokrý - slyšel jsem, vlastní zkušenost nemám. Jenže vlnu žerou moli a mám za to, že kvůli nim je vlna ve stěnách úlů neprodyšně zavařená v igelitu a pak úplně ztrácí svoje unikátní vlastnosti. Jestli je ve stěnách vlna nezajištěná, je tam ještě? A newbo dokdy bude? Nedopadne to jako s Turčániho polystyrenem?
Už mně unavuje vám tu psát zkušenosti, když si melete svou a furt myslíte, jak to spočívá v úle a teplodržnosti, izolaci, suchu a já nevím co ještě za kra.iny jste mnozí schopní navymýšlet. Nejdřív se naučte včelařit a nejjednodušší metodiku jsem vám tady sdělil zadarmo. Patrně proto si toho nikdo neváží, že to bylo zadarmo. Taky nenatáčím videa jako jeden exhibicionista včelařící nahý. OK, je to každého boj. Někdo (anonym) lomil rukama a počítal ztráty medu, který ještě neměl a já budu mít asi rekordní jarní snůšku za několik let, nestíhám přihazovat medníky (nemám jich dost, letos jsem neprodal žádná včelstva). Goro nepíše, je u včel a stejně tak BG. Řepka odkvetla, na dokvétající včely není vidět (děkuju za to Bohu) a snůška je jak řemen!!! Ano, právě teď a já vám tu, asi úplně zbytečně píšu, co jsem za život nashromáždil. No nejsem já v.l?
A vy si tu melete pořád svou a pořád máte nějaké “objektivní” příčiny proč nemůžete opustit blbé Adamcovy úly a nebo si k nim hned zavést NN a radějiu 15 než 17, ty jsou už moc těžké. A kdybych kdysi zkusil NN 11 vysoké, mohl jsem včelařit líp už roky. Ano, tak nizoučké medníky se ukázaly jako ideální. A newbo k NN systému si pořídit vysoké nástavky, pro každé vč jen jeden. Konečně pochopit, že Zander a i Lang 1/1 jsou ještě horší než Adamec 39x24x11.
PROČ TO MNOZÍ POŘÁD NECHTĚJÍ POCHOPIT?
a tak dále, a tak dál…