Ono to takhle jednoduše říct “teď krmte tímhle a kočka nebude tlustá” nejde. Hodně záleží na tom, čím aktuálně kočku krmíte, jak vypadá denní rozvrh krmení, co vše dostává ještě mimo běžnou stravu v misce, atd.
Změnit drasticky ze dne na den stravu taky nejde.
Jestli krmíte nějakými nekvalitními kapsičkami (a to i klidně v dobré víře, že jsou v pohodě), tak je to jako kdybyste jedl/a vy sám/sama mekáč. Moc vás to nezasytí, máte za chvíli hlad, ale je to složením a kalorickou hodnotou katastrofa, takže tloustnete. Nekvalitní jídlo pro zvířata funguje podobně. Sežerou toho kotel, ale vlastně mají i tak často hlad a díky ne úplně vhodnému složení tloustnou.
Je potřeba toho vědět více, než jen to, že si vaše kočka vynucuje kapsičky.
Já mám kocoura, který teď taky musí trochu zhubnout. Je to mainská mývalí, takže těžké a velké plemeno už samo o sobě…měl by mít ideálně tak o 2 kilíčka méně…má skoro 12kg, ideální váha by byla kolem 10kg. Problém je, že nic moc nežere, dostával bokem mlsky za trénink a tak. No změnili jsme režim, že kočky dostaly dietní verzi granulí pro kastráty, nemají toho v misce kotel. Část namíchávám do hraček s těmi nedietními granulemi, ať se kocour trochu snaží a nemá jen bufet bez práce. A za ty nedietní granule i trénujeme s klikrem. Kupodivu je má raději než pamlsky.
Mám ještě druhou kočku, takže vždycky ráni hlídám, že se nají v klidu, než jdu do práce, po práci jí dám bokem taky ještě klasické nedietní granule a večer to samé. Sem tam konzervu s trhaným masem ve šťávě (dávala bych denně, ale každý den to nechtějí).
Pokud máte jen jednu kočku, není zase tak těžké upravit krmení pro snížení hmotnosti.
Další důležitý faktor je POHYB. Kocour tomu moc nedá, je to líná bečka 😀 . Od té doby co dospěl si zas tak moc hrát nechce a když jo, tak se u toho taky ideálně válí, ale občas se mi ho daří rozběhat. Já sice běhám jako idiot a cvrnkám do papírových kuliček, nebo za sebou táhnu provázky s peříčkama, ale po chvilce se většinou chytne. Sem tam se prohání po škrabadlech s druhou kočkou tam a zpátky, když mají “zoomies”.
Od té doby co nemá tak úplně full bufet mi přijde i aktivnější (ze začátku byl teda protivný a taky vymrčoval, že chce ty nedietní granule). A taky mi přijde, že víc sní konzervu, než když se mohl rochnit ve svých oblíbených granulích.