Jeřáby jsem ve volnosti ještě neviděl, bílé volavky ano ale jeřáby ne.
zajeďte na Českolipsko - tam je to opravdu už zcela běžný pták. A bílých volavek je také víc a víc - zrovna dneska na Chrastenském rybníku jich bylo podstatně víc, než těch popelavek…
Prosím zdatnější ornitology o info kdy odlétají rehci do teplejch? Vím že někteří u nás přečkávají i zimu, včera sem jednoho zahlídl. Muže ještě odletět když je konec září nebo tady už zůstane přes celou zimu?
ještě tu jsou. Odlétají pozdě - a řekla bych že až podle počasí, které aktuálně hrozí. Vědí víc, než my…
Kolem 17 hodiny jsem viděla(v periferním vidění-seděla jsem u počítače) přiletět asi jiřinku ke hnízdu..když viděla,že nemám zataženo a že ji vidím,tak odletěla,pak nakukla zpoza rohu a uletěla…Vrabec to určitě nebyl…jestli byla nějaká opožděná?..Jinak už je tu nějakou dobu nevidím….
Prosím zdatnější ornitology o info kdy odlétají rehci do teplejch? Vím že někteří u nás přečkávají i zimu, včera sem jednoho zahlídl. Muže ještě odletět když je konec září nebo tady už zůstane přes celou zimu?
měla jsem rehky za čisté hmyzožravce, čím se pak živí v zimě když tu zůstávají?
měla jsem rehky za čisté hmyzožravce, čím se pak živí v zimě když tu zůstávají?
Vedla jsem v sobotu hovor s ornitologem a o rehcich jsem se dozvěděla : Přes zimu jich zůstává dost. Stahují se k obchodním a průmyslovým zónám tam, kde jsou objekty porostlé liánami a přežívají na malých bobulích. Asi v hustých liánách zimuje i dost hmyzu. Jako raritu uvedl rehka zimujícího v zahradním centru libereckého Bauhausu. Tažní ptáci, kteří zůstávají, budou dalším důkazem klimatické změny.
Konečně po dvou letech se mi v ní usadili rehci. Mám radost i z tak obyčejného ptáka.
Má být napsáno, “usadili v něm” - je to typický rehkovník ! A rehek není jen tak obyčejný pták, kromě toho, že je krásný, tak byl vyhlášen ptákem roku 2024 !
Já před pár dny viděla táhnout 24 jeřábů. Naštěstí chvilku “zakrákorali”, takže jsem zvedla hlavu a mohla se kochat.
Ledňáček k nám na rybník taky zalétává. Konipasa horského jsem viděla ještě minulý týden. No a jinak se nám tu srotili vrabčáci polní, tak čekám na krahujíčka, aby udělal trošku průběr.