Sice to nebyl brouk ale normálně jsem viděl létající drobný hmyz, nevím jaký, nad zbytky sněhu už v lednu když byl pěkný slunečný den. Jinak o víkendu jsem viděl slunéčko.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.02.2024, 08:30:57
Ano je to on. Bohužel o etologii tohoto druhu vím úplné nic. Za celý svůj život jsem viděl, na rozdíl třeba od roháčů, jen jednoho chcíplého na benzínové pumpě. Možná to prozradí Cvrk když bude mít náladu. V každém případě je to ale opravdu krásný a impozantní brouk.
To je nádhera, je to nosorožík kapucínek? To přezimuje larva i dospělec?
Naši nosorožíci přezimují jako imaga. Ta larva je už L3, když to nedala vloni, zakuklí se na podzim. U nás je vývoj myslím typicky dvouletý, ale záleží to na teplotě a kvalitě potravy larev a může být i delší. Larvy potřebují staré vlhké dřevo, pokud jsou jen v kompostu a dřeva je tam málo nebo žádné, samečkové pak mají špatně vyvinutý roh. Pokud někdo chce nosorožíky na zahradě podpořit, měl by kompost “dokrmit” třeba štěpkou, hoblinami nebo silnějšími starými větvemi. Kupodivu můžou být i v borovém mulči.
Něco podobného vám závidím, možná je to pro někoho běžné vidět roháče nebo nosorožíka ale pro mě to je sen. Kolem Náměště nad Oslavou nevím kde hledat, v této oblasti asi moc nejsou.
Pod kamenem jsem objevil škvora to asi nic extra ale žil tak v podstatě v mraveništi s hodně mravenci. Jakože mu neublíží mají ze sebe navzájem prospěch?