Odpověď na příspěvek uživatele Fouček z 10.02.2024, 08:14:19
..a zeptal jste se kamaráda,jaké má s kalimery zkušenosti?..kalimero je úplně jiné kuře,než brojler.. péče o mlade je stejná,jako o jiná kuřata nebo brojlery..světlo,teplo,sucho, krmeni..kalimero oproti brojlerum poměrně dlouho roste, maso má jako kohout těžšího plemene..
Známá je chová a chválí se je,že jsou o hodně lepší než brojleři.Bereme si od ní zabitá ve věku okolo 4 měsíců mají tak 3,5kg a maso je výborné.Chová je normálně na dvoře se slepicemi a nám tedy chutnají daleko víc než brojleři.Pokud vím,tak je měla odsud.
Acher,těch 3,5kg ve 4 měsících mají ,předpokládám ,v živé váze?…já jsem kalimera chovala kdysi,jednou, ale rostou dvakrát delší dobu než brojleři, tak jsem zůstala u brojlerů.. těžkých kohoutů na maso mám plny dvůr..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.02.2024, 10:53:14
Ne to už jsou zabitý,živý nekupujeme.Je nějaké kalimero natural.Dám odkaz ještě jednou,nevím,proč tamten nejde. Já se o to víc nezajímala,to jen,že si každý rok pár kuřat kupujeme.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 10.02.2024, 12:08:35
Děkuji..tak při mé nejlepší péči, kterou moje kalimera měla, byla jsem jimi zklamaná,od té doby jsem si je nepořídila...také je možné,že jsem je koupila od překupníka, ne od firmy.. kdybych je kupovala příště,tak si dám sakra pozor….docela jste mě ke koupi povzbudila 😀👍,ráda bych to zkusila znovu 🐔🐔
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.02.2024, 13:03:02
Ančovičko já víc nevím jen,že jsem se ptala jak jsou starý a odkud jsou a jestli je chová zavřený či venku.Tak když si zkusíte objednat,dejte vědět jak se vám osvědčili.
Kamarádka je léta chovala, kuřátka si brala odněkud od Ostravy. Všechna kuřátka narostla do značné velikosti, byly to normální slípky a sem tam holokrčka. Maso bylo výborné a bylo ho hodně. Délku výkrmu nevím, ale ona je pouštěla i ven, řekla bych, že na jaře je dovezla a koncem prázdnin byly na pekáči. Nějaké nepříbuzné si i líhla, ale to bylo celkem o ničem, měla jsem asi 10 kuřátek od ní a něci byli mamuti a jiní jak liliputka.
Kalimero nebo také selská slepice je nově vyšlechtěný kuřecí hybrid nesoucí vejce v odstíhech zelené až hnědé barvy - vždy záleží na počtu příbuzných kohoutů. Tedy křížencem čistokrevné drůbeže. Slepička je ve věku 20 týdnů, tedy vám na dvoře minimálně 2 až 3 roky bude dělat společnost a snese vám kopu domácích vajec.
Docela mě překvapilo že je v různých barevných varietách a že mají chocholku:
On celý ten popis nedává smysl. Kalimero nebo také selská slepice je nově vyšlechtěný kuřecí hybrid nesoucí vejce v odstíhech zelené až hnědé barvy - vždy záleží na počtu příbuzných kohoutů. Takže když si pořídím víc příbuzných kohoutů, tím víc mám kterých vajíček, zelených, nebo hnědých?
Kalimero je obchodní název pro dobře prodaného křížence. Je v něm zmatláno tolik plemen dohromady, že si každý zákazník vybere co zrovna chce. Dohromady ale kalimero konkurovat ani masným, ani nosným hybridům. Uz jen proto, že jedno s druhým se vzájemně vylučuje.
Jen k těm vejcím. U kamarádky jsem jich viděla celkem dost, ale zelené nebylo ani jedno. Naopak, kamarádky děti byly nadšeny zelenými vajíčky od našich aracun a green schellů a moc je taky chtěly a tohle jaro je konečně dostanou.
Já jsem Kalimera poprvé choval v roce 2013. Zajel jsem si pro ně přímo do Gyronu. Byl jsem s nimi tenkrát velmi spokojený. Krmil jsem bez omezení a odchovával je jako brojlery, tedy v malém prostoru a bez hřadů. Přiložil jsem odkaz na kratší video. Je na YouTube jako neveřejné, takže spustit by se mělo dát jen zde z toho odkazu. Poslední kohouty jsem zabíjel někdy v květnu 2014 a měli živou váhu 5 - 6 Kg. Co se týče té “kopy vajec”, jak to prezentují v Gyronu, tak to moc slavné nebylo a vejce byla docela malá. Chuť masa byla mnohem lepší, než u běžných - doma odchovaných brojlerů. A kupovaná kuřata z obchodu se Kalimeru nemohou ani rovnat. V roce 2016 jsem opět měl z Gyronu kuřátka, ale nebyly už takové, jako v tom roce 2013. Myslím tím přírůstky. Rostly pomaleji a živá váha kohoutů byla za stejnou dobu jen kolem 4 Kg. Od té doby jsem Kalimera nechoval, ale letos bych to chtěl zase zkusit.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.02.2024, 14:58:58
To netuším, jestli s výběhem by to bylo stejné. Možná to bylo štěstí začátečníka. S chovem slepic jsem totiž začal v červnu toho stejného roku, 2013. Neměl jsem do té doby s chovem drůbeže absolutně žádné zkušenosti. Chytlo mě to, chtěl jsem všechno vyzkoušet a poskytnou slepicím maximální komfort. Informace jsem převážně sbíral na Ifauně. A kdyby tam někdo napsal, že se mají slípkám na noc číst pohádky, tak jsem to byl ochoten dělat taky. Ke Kalimerům jsem přistupoval jako k brojlerům, o kterých jsem si načetl dost informací. I kolik prostoru mají brojleři mít, tedy kolik kusů je ideál na metr čtvereční. Tak jsem je měl namačkané na sebe v ohrádce z OSB desek. Byl jsem tenkrát na ně zvědavý, protože na Ifauně je v té době spousta lidí haněla a pohrdala jimi, jako že to jsou kříženci - dvorková směs od rodičů dovezených z Francie, odpad. Sem tam je někdo chválil, ale to byla výjimka. Proto jsem si to chtěl sám vyzkoušet, udělat si na ně názor a dal jsem jim snad až přehnané podmínky. Svítil jsem jim i přes noc, v zimní měsíce přitápěl přímotopem a prokrmil jsou spoustu pytlů krmiva, Od BR1 až po BR3 a pak až do porážky vlastní směsi míchané z pšenice, kukuřice, trochou drti vojtěškových granulí a bílkovinného koncentrátu z Čebína - podle jejich doporučených směsných poměrů. Dokumentoval jsem to na kameru, což jsem od té doby už nikdy nedělal. Ekonomika byla úplně v háji, tu jsem tenkrát vůbec neřešil. A ani nechci vědět, co mě to ve skutečnosti stálo. Možná proto byly takové přírůstky. Když pominu ten zážitek z prosperujícího hejna a chovu, tak mě potěšil i výsledek - maso těch Kalimer. Bylo chuťově úžasné. Vždycky to v kuchyni vonělo, jako když pečete kachnu. Ale za tři roky jsem už takové výsledky neměl, jak jsem psal. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem je odchovával od začátku června přes horké letní měsíce, nebo že jsem v péči polevil, případně se nějak změnila genetika - barevně to bylo úplně něco jiného. Taková naježená, skvrnitá bílorezavá pometla. Údajně Kalimero 2. Proto mě opět letos napadlo že vyzkouším, kam se v Gyronu za těch pár let dostali. Mezitím jsem odchovával bílé brojlery, jejichž zdroj jsem měl blíž.