ahoj vyměšuje ploskolebec americký při výstražném pohybování ocásku také zapáchající sekret ??? Díky, Ráchel.
ahoj přátelé, zajímalo by mě jestli je na chov ploskolebce potřeba povolení a jestli to úřady povolí všem nebo dělají drahoty?
ahoj přátelé, zajímalo by mě jestli je na chov ploskolebce potřeba povolení a jestli to úřady povolí všem nebo dělají drahoty?
ahoj vyměšuje ploskolebec americký při výstražném pohybování ocásku také zapáchající sekret ??? Díky, Ráchel.
Na stránkách SVS (Státní veterinární správa) je seznam DZVZP (druhy zvířat vyžadující zvláštní péči).
https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/chov-zvirat-vyzadujicich-zvlastni-peci/
Na jednom řádku je “Třída: Plazi (Reptilia) – všechny jedovaté druhy”. Takže na všechny jedovaté hady je potřeba mít povolení.
Vzhledem k tomu, že Ploskolebci jsou zástupci jedovatých hadů tak je nutné mít povolení, které Vám dá SVS nebo spíše KVS (Krajská veterinární správa) až po kontrole Vašeho chovu u Vás doma. S tím, že při prvním žádosti je nutné mít chov připravený a až po schválení povolení si můžete jedince pořídit.
Podle dotazu usuzuji, že asi nemáte žádné zkušenosti s chovem jedovatých hadů. Proto bych osobně doporučil jiné nenáročné a hlavně klidné druhy jedovatých do začátku. Po nedávném ušktnutí bych nerad slyšel za půl roku o dalším případu.
S Ploskolebci osobní zkušenosti nemám, takže Vám úplně podrobnosti neřeknu, ale jsem si jistý, že na začátek se najdou vhodnější druhy. Hlavně není to “hračka” jako Užovka Červená a je potřeba si uvědomit, že to chce respekt k danému zvířeti a hlavně rozum. Proto bych doporučil mít nějakou základní znalost a teorii ať už třeba z internetu nebo nejlépe s konzultací s nějakým chovatelem. Pokud preferujete knižní formu tak mi jednou byla doporučena kniha “Jedovatí hadi v přírodě a teráriích” od Davida Hegnera, která určitě stojí za to.
Anonymní:ahoj vyměšuje ploskolebec americký při výstražném pohybování ocásku také zapáchající sekret ??? Díky, Ráchel.
Ano a je to opravdu docela zápach, vždy když jsem byl jako malej kluk v zoo, tak mi něco takového hodně vadilo. Ale při výstražném pohybování ocásku ani ne, ale při uchopení do ruky je konec.