jateční králík Hyla - na vnitřnostech jsou viditelné černé skvrny, jsou měkké, netváří se to jako tvrdé králičí bobky. Zabíjeli jsme 2 ze stejného vrhu a jednoho kotce, jeden to měl, druhý ne. Králíci normálně rostli oba, oba stejně velcí, žádná viditelná nemoc. Nějaký tip?
Vnitřnosti? Doprčic, nikdy jsem vnitřnosti z králíka neviděla, doteď jsem se tomu úspěšně vyhýbala🙄 No jestli je to, na co koukám a co vypadá jako tlusté střevo - tlusté střevo😏 tak je snad normální, že je plné bobků? Proč do toho neříznete, když to tedy zkoumáte? Já si pod vnitřnostma představila hlavně ty, co se konzumují, tedy srdíčko, ledviny, játra….
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 01.02.2024, 17:25:09
Mám za to, že je to normální a nejedná se o nic závažného. Absolutní jistotu ale nemám. Mám jen za to, že jsem to, hlavně jako dítě, na králičích vnitřnostech mnohokrát viděl.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 01.02.2024, 18:45:17
Tedy, já také ne.. chovám králíky nejmin 30 let…ale myslim si,že to nebude nic vážného, když ostatni vnitřnosti byly zdravé..kdyby byl kralik nemocný, to by na živém bylo vidět ..
jateční králík Hyla - na vnitřnostech jsou viditelné černé skvrny, jsou měkké, netváří se to jako tvrdé králičí bobky. Zabíjeli jsme 2 ze stejného vrhu a jednoho kotce, jeden to měl, druhý ne. Králíci normálně rostli oba, oba stejně velcí, žádná viditelná nemoc. Nějaký tip?
Nějaký tip?
Vypadá to jako pigmentace stěny střeva. Škoda, že to není vidět zevnitř.
Viz výše - pokud byl králík a ostatní orgány v pořádku, neřešila bych.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.02.2024, 08:48:50
Zdravím,můj názor je,že problém je ve stěně střeva,krevní sraženiny.Asi střevní kokcidie,podobně vypadají střeva i u drůbeže při napadení Eimeria tenella.Mnohokráte jsem se s krevními sraženinami ve střevech setkal i při pitvě papoušků po úhynu na kokcidie.🙂
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.02.2024, 07:20:51
Omlouvám se,chtěla jsem napsat tlusté a přemýšlela o tom slepém a špatně jsem to napsala.
Kokcidie mě také napadly,ale viděla jsem jen na játrech a ve střevech ne.Ještě mě napadl roup králíčí,který způsobuje záněty tlustého střeva.Ale opět osobní zkušenost s tím nemám.
Omlouvám se,chtěla jsem napsat tlusté a přemýšlela o tom slepém a špatně jsem to napsala.
Kokcidie mě také napadly,ale viděla jsem jen na játrech a ve střevech ne.Ještě mě napadl roup králíčí,který způsobuje záněty tlustého střeva.Ale opět osobní zkušenost s tím nemám.
V pořádku, já jenom, když učím tu anatomii, tak jsem na přesnou terminologii holt háklivá.
Na kokcidie se mi to taky nezdá, u králíků je opravdu hlavně ta jaterní. A roupi nebývají tak častí. A na tyhle změny na střevní sliznici by to musela být masívní invaze, to by si zadavatel asi všimnul.