Ano…PP není žádnou zárukou, že budeme mít zdravého psa…PP je z mého pohledu pouze ulehčení toho, když si vybírám štěně, tak když má štěndo PP je pro mě snadnější najít informace o chovateli, chovce, odchovech…dle PP o předcích štěněte a nejen o nich, ale i rodičích, sourozencích…neříkám, že o každém jednotlivém psu, ale když jsem gůglila berňáky, tak jsem toho našla fakticky docela dost. Je možné se zeptat na fórech, na FB…a to teda beru jen, že člověk dřepí doma u PC…nejede se podívat nikam na výstavu. Návštěvy před odběrem jsou vítány…někde dokonce vyžadovány…já třeba tím, že Ginu i Matěje jsem odebírala “narychlo” a tudíž jsem si i na rychlo vyřizovala dovolenou a tak jsem před tím byla zapikaná v práci, ale z chovateli jsem několikrát mluvila telefonicky, hodně jsme si psali…
Když opravdu vezmu kupříkladu plemeno, které mám doma …BSP…plemeno obecně profláklé zdravotními problémy, krátkou dobou dožití (když vezmeme, že by standard měl být minimálně 10-11 let) a už jsem se setkala i s tím, že mi někdo řekne, že by berňáka s PP nekoupil, že jsou nemocní, že by raději koupil bez papírů. A teda přiznám se, že jsem se s tím nesetkala poprvé a ne jen u tohoto plemene…jakože PP psi jsou nemocní a psi bez PP jsou zdraví. Přijde mi, že tady máme dvě chovatelské skupiny…a chovatelská skupina bez PP klade omega důraz na zdraví psů…teda nevím, kde bere ten zdravím sršící chovný materiál, když štěňata jsou po rodičích s PP a tudíž od chovatelů těch “nemocných” psů. Pořád převládá názor, že PP je dobrý max na to, když chci chodit na výstavy…jinak je to to samé, ale za podstatně příznivější cenu….tak to si myslím, že možná bude z dob, kdy se načerno prodávala “nadbytečná” štěňata…tam by se dalo říct, že to bylo to samé, neboť to byli sourozenci a jeden prostě papíry dostal a druhý ne a měl se nechat utratit, ale obě štěňata byla od stejných, uchovněných rodičů.….ale dnes, kdy PP dostávají všechna štěňata z vrhu…
Nechci tady chov PP vynášet do oblak, neboť všichni víme, kam to v PP chovu některá plemena dopracovala…ale pořád je to o tom, že když se budu snažit a budu hledat informace, tak ta pravděpodobnost, že si vyberu štěně z chovu, kde se na to zdravíčko a povahu psa eventuelně pracovní vlohy hledí, … že sice pes není šampion krásy multikulty celého vesmíru, ale zase je pracovně využíván….ta pravděpodobnost je podstatně větší, než u anonymního štěněte bez PP.
Jako myslím si o sobě, že v tomto bych se mohla pokládat za objektivní, neboť jsem měla psy bez PP, křížence F1 i psy s PP.