Křehkost mezistěn je daná technologií výroby. Po nahřátí na asi 22-max 25 mezistěny zvláční. Prostě s mezistěnami se musí zacházet adekvátně tomu, co to je a jaké to má vlastnosti.
Pro mě je kromě čistoty vosku důležité také A TO HLAVNĚ, kolik je mezistěn do kila. M pro míru 39x30, tedy 37x27 nesmí vážit víc jak 90 g max 93 g a taky se v některé várce zadaří že mají 87 g. Tudíž u této velikosti M jich musí být do kila 11+. Dal jsem si dělat M u Plzně, odtud jich do kila bylo jen 6,7 (!!!!!!!!) a vloni tady u nás, ale do kila jich bylo jen necelých 9 což je lepší, ne ale dobré. Plzeňské z víc jak poloviny nešly dna buněk proti sobě, ale mimo a tím vycházely M moc tlusté a těžké. M jsem pečlivě označil, šly do medníku a tak netuším pro plod, ale v medníku to včelám vůbec nevadilo. Jenže se ukázala jiná věc. Včely na stavbu plástů použijí velkou část vosku z mezistěny. Následující možná nebude pochopitelné každému, přesto to podrobně pro kreativnější vysvětlím.
Včely udělají plást a ten vždy váží, bez ohledu zda je to divočina nebo je postaven na mezistěně u uvedené míry váží asi 148 gramů, včely tedy k vosku M přidají asi 65%, pokud M vážila pro danou míru uvedených 90 gramů. Ovšem jestli M vážila 145 gramů, včely k váze M nepřidají téměř nic a vyvařením ve vařáku s lisem získáme zase jen asi 148-150 g vosku. Proto je nutné, aby M byly co nejlehčí. Ovšem to jde jen po určitou mez a tou je těch 87-90 g/kus. Slabší se nedaří vyrábět.
Otázka je, co by nastalo, kdyby M měla například 180 g. Pak bude mít plást taky 180 g, jen bude uprostřed (v původní mezistěně) viditelně tlustý.
Válcované M za studena se vyznačují pružností, ale ani na nejlepším zařízení tohoto typu nelze vyrobit M pod 100 a spíš 110 g, ale taky jak uvádá ím i 145 g. Dobrý výrobce na solidním (komunistickém) zařízení lije kontinuálně tekutý vosk mezi běžící válce a takto se daří M tenčí, než válcované zastudena. Jsou pak ale křehké.
Je na každém, jak a zda vůbec uvedené pochopí.
Já od svých vč chci maximum možného vosku. K mezistěnám, které za vosk měním já, přidávají včely asi 65% nového vosku. Tolik se ale vytěží ve vařáku s lisem, kde je ODDĚLNÁ VODA PRACOVNÍ OD VODY S VOSKEM jen z panenského díla (pozor na líbivě laciné vařáky, hlavně z Ukrajiny, ty jsou primitivní a mají mizernou výtěžnost). Jakmile jde o staré plodoplásty s košilkami, dostane se z toho max 60 a spíš jen 58% z 65% přidaných.
Tady si dovolím ještě jednu, pro mě důležitou věc. Žádným slunečním tavidlem a už vůbec nějakým napařovačem se nedá z plástů dostat ani to, co vážila mezistěna dobrého výrobce s váhou 90 g pro uvedený rozměr. Polopatě, tavidly a napařovači se nedá získat zpět ani to, co bylo vloženo v podobně mezistěn u nejtenčích mezistěn jaké v ČR znám. U silnějších a těžších mezistěn to bude vždy horší. Možná hloubavějšímu právě došlo, proč není ve vosku soběstačný.
No a vám pane anonyme sdělím jen to, že parafin velmi zlepšuje elasticitu mezistěn. Netvrdím, že váš výrobce M pančuje, jen varuju.
Všem doporučuji si tento článek uložit, za celý život jsem uvedené takto jasně nevyčetl v žádné knize, časopise, překladech. Vlastními pokusy se může každý přesvědčit o obecné platnosti mých tvrzení.
Přidám perličku. V mailu mi před lety psal Tom4, že vyvařil voští na nově sehnaném vařáku s lisem (komunistický, ještě se dá sedhnat kolem 3.000 Kč) a chlubil se, kolik ho má a měl z toho ohromnou radost. Jenže na počet rámků vytěžil vosku velmi málo. Protože to ale do té doby dělal napařováním nebo tavidlem, byl nadšený z množství, jaké na ten počet rámků do pořízení pořádného zařízení nezažil. Já mu ale “plivnul” do kafe, že přišel asi o 7 kilo vosku, protože z toho počtu rámků té velikosti měl vytěžit víc nejméně o 5-6, spíš ale o 7 kilo.
Tom4 našel 7 kilo. Přítelkyně mu iniciativně dala dva kýble s horkým voskem vystydnout do nějaké kolny, odjela a Tomovi nic neřekla.
Na primitivním zařízení vyvářím vosk přátelům (i cizím, ale nerad a už s tím skončím) a každému sdělím předem, kolik mu z daného množství plástů (taky podle toho jak moc to má sežrané od zavíječe) vytěžím vosku. Kdo toto domyslí, musí mu dojít, že je to ode mě docela hazard. Jenže já si jsem tak jistý, že to umím vždy přesně spočítat předem.
Protože většina (bohužel) používá 39x24, tak uvedu její váhu od dobrého výrobce. M 24 musí vážit asi 71-72 gramů a tudíž jich musí být do kila 13,5 - 13,9 nebo se někdy zadaří i 14 kusů. I jen 13 kusů by byl úspěch. Za komunistického Včelpa uměli i M 24 tak tenké, že jich do kila bylo 15 a čtvrt kusu!