Zrzavci: No já třeba nic z toho, co jste jmenovala nepáchám, takže si ten povzdech v pohodě myslím můžu dovolit.
edit- trofeje z Domečku, který jsme koupili jsem poskytla dále, na zdi je nemám.
a ano impresionismus- jako každé nové umění byl zpočátku kritizován, i jsem to psala, nicméně i zde platí to, že je do toho nějaký vklad a myslím, že to je něco jiného, než jsem právě vytvořila já a ten pán, co kreslil ten kalendář, kde to vypadalo naprosto totožně. Tohle a mrtvá kočka není umění. To je výměch těm, kteří za to vyhodí peníze a áchají, jak je to geniální 😀
Já Vám to zrecenzuji, můžu?
Obraz Smutek nad přejetou kočkou je plný ostrých hran a přímek. Převažující jednoduché geometrické obrazce ostře konstrastují s využitím širokého spektra barev, neboť strohost tvarů vyvolává očekávání podobné strohosti i v barevné škále; ta je přitom bohatá, využívá jak primární, tak sekundární barvy, ostré i tlumené, kontrastní i doplňkové. Převaha chladných barev vyvolává citovou odtažitost korespondující s pocity prožívání smutku a odkazují na první fázi - popření. Absence červené reprezentující hněv a černé jako symbol deprese jasně uvádějí, že smutek nad zmařeným životem rozhodně nepřebolel a není zpracováván, protože hněv a deprese jsou až následující fáze prožívání smutku. Jemná pastelová růžová a fialová však uchovávají naději na smíření se s nastálou smutnou situací.
Již zmíněné ostré hrany a úhly pak deklarují palčivost pocitu. Lichý počet obrazců vyvolává dojem nesouladu a nespokojenosti. Obrazců je zdánlivě pět, další je obdélník, který rámcuje celé dílo, a posledním je tečka v pravé části obrazu. Dohromady jich je tedy sedm, což odkazuje na tradiční pověru, že kočka má sedm životů. Trojúhelníky v pravém dolním rohu vyvolávají dojem symetričnosti, tento dojem je však náhle narušen použitím linek a vznikem víceúhelníků, což vyvolává existenciální napětí.
Název obrazu je přímo jeho součástí a písmo, kterým je text vytvořen, je záměrně jediným zdrojem křivek. Přináší tak útěchu a nadhled, připouští úlevu a znovunalezení potěšení v životě. Titul je úmyslně předsunutý barevné části obrazu, aby na sebe strhnul dostatek pozornosti a vyvážil negativní pocity.
Kontrastem k bohatosti barev a tvarů je jednoduchý černý puntík v pravé části obrazu, je téměř nepostřehnutelný. Jeho účel spočívá právě ve znázornění bezvýznamnosti - všichni jsme jen takový malý puntík, neprosto bezbranný ranám osudu. Jedná se o odkaz na biblické Prach jsi a v prach se obrátíš.
Obraz je dechberoucím komentářem existence, prožíváním smutku a smrti, ale též oslavou života kočky, vyjadřuje k ní obdiv, úctu, něhu a lásku. Zdůrazňuje důležitost prožití smutku, akceptování fatality života, vyrovnání se s těžkostmi. Přináší naději a útěchu v těžkém životním období. Je láskyplný, něžný a zároveň ostrý, rázný, přináší tak celou smršť emocí.