Pak jste možná dosud nechovala (děti se nepočítají). Poradce chovu vystavoval krycí list, když byl zkušený, pomohl vybrat krycího psa, přicházel na kontrolu vrhu. Dříve. Možná, že je to tak u některých plemen pořád. U psů, kde je nutná pravidelná úprava, zvládal ji líp než salón.
U našich plemen byl poradce chovu vždy dlouholetý chovatel s řadou odchovů.A přesně vystavoval krycí listy,poradil s výběrem psa,kontroloval vrhy,tetoval.Placené měl jenon cesty.Jestli stále platí,nevím.
Ano, přesně tak, poradce chovu vystavuje krycí listy a pokud si nevíte rady s krytím, tak poradí, pomůže i s výběrem krycího psa, když se v tom někdo nevyzná a neví, co sledovat, na co si dát pozor. Já jsem ho využila jen k vystavení krycích listů a před krytím jsem ještě zkoukla jednu přednášku na téma krytí a porod, kterou poradkyně pořádala pro zájemce z řad chovatelů GR.
Dostat se na takovou pozici může chovatel, který je členem klubu, chová stejné plemeno, pro které je klub určen, umí zaujmout členy svými zkušenostmi tak, že ho do této funkce zvolí. Placený si myslím, že není, je to dobrovolná činnost, klub je spolek, každý člen platí roční příspěvek a na akce se hledají sponzoři.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 24.01.2024, 09:03:58
Na tetování jsem zapomněla. Náš poradce (jak píšete dlouholetý zkušený chovatel ) tenkrát tetoval kleštěmi - brrr. Jeli jsme tetovat do Prahy k doktoru (hosip ), který měl tetovací tužku a čísla jim načmáral do slabin - uši se kupírovaly.
Na poradce si stěžovat nemohu. Kdysi jsem chovala chodské psy, poradce chovu, pod kterou spadám mi při výběru krycího psa pomohla, pokud jsem měla nějakého psa vybraného, většinou jsme se domluvily. Nyní mám papilona a tam problém také není, domluva perfektní, krycí listy zaslané většinou obratem. Další plemeno,které chovám je německý ovčák,tam si krycího psa vybírám sama, poradce chovu dělá kontroly až když jsou štěňata narozená, takže tam vůbec problém není.