Aktuálně: 2 725 inzerátů228 161 diskuzních příspěvků18 516 uživatelů

Způsobuje úhyny a tedy CCD roztoč VD?

Tom50
Tom50 30.10.2024, 22:11:49 xxx.xxx.139.250

Pokud chcete komunikovat se mnou, nepůjde to přes odkazy. Ignoruju je, kor od anonyma. Některé otevřu od Gora, Tom4, drvodělky, javali, romaning, Martina nebo jiných slušných lidí, rozhodně ne od anonymů.

Doporučuji ostaním slušným diskutérům ke stejnému, jinak se anonymů zbavit nejde.

goro
goro 22.11.2024, 17:22:49 xxx.xxx.232.64

len tak na zamyslenie sa…😉

v estónskom Taline, v rámci 10.medzinárodného vedeckého včelárskeho kongresu EurBee 10 mala prednášku aj Dr. Marrita Martikkala z Finska a referovala o zimných úhynoch   v roku 2023/2024…porovnala včelstvá na pevnine a na ostrove Aland, ktorý je stále bez klieštika (Varroa free island)… v sledovanom roku boli na pevnine úhyn 12% a na ostrove bez klieštika boli úhyny 23%… 🤔

Tom50
Tom50 22.11.2024, 18:39:44 xxx.xxx.139.250

Tak za toto vám dávám palec.

Za velmi pozoruhodné považuji fakt, že stejně jako mnohokrát v minulosti, když přišel nějaký vhodný čas a nahromadilo se dost vědomostí, že na stejnou věc přišli současně zainteresovaní a v oboru vzdělaní lidé i jinde na světě.

-----------------------------

Svrbí mě prsty otevřít odkaz, co dal anonym a dnes od rána prvně jsem měl důvod se pousmát z jeho představy, že bych já něco nepochopil. Oni ti anonymové, někteří jako tento konkrétní, jsou vlastně jošťomijí kašpájči.

goro
goro 26.11.2024, 16:36:03 xxx.xxx.21.171

získal som ďalšie info z ostrova bez klieštika z minulosti ale moc som nezmúdrel:

Alandy, autonómna provincia fínskeho súostrovia, získali v roku 2013 oficiálny štatút krajiny EÚ bez výskytu varroózy. Od zimy 2017-18 sa zimné straty na Alandských ostrovoch hlásia oddelene od pevninského Fínska v aby sa zistili rozdiely v dôsledku včelárenia bez výskytu varroózy. Zimné straty na Alandských ostrovoch kolíšu podobne ako v pevninskom Fínsku, ale vždy na nižšej úrovni.

V roku s vysokou výškou zimných strát vo Fínsku je aj na Alandách veľa oslabených včelstiev. Zima s veľmi nízkymi stratami ukázala vyššie percento oslabených včelstiev ako samotné straty na Alandách. Toto nikdy nie je prípad pevninskom Fínsku. Zdá sa, že hlavnou príčinou zimných strát je varroáza a následky varroatózy ako ako sa očakávalo v kontinentálnom Fínsku, zatiaľ čo na Alandách  problémy s matkami a oslabené včelstvá javia ako  väčší vplyv. Je potrebný ďalší výskum, aby sa určilo, či ide o baktérie alebo vírusy. by mohli prispieť k oslabeniu včelstiev, najmä na Alandských ostrovoch.

Anonymní (neregistrovaný) 26.11.2024, 16:46:58 xxx.xxx.5.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.11.2024, 16:36:03

Další výzkum=další peníze. Jenom mám obavu, že včely tolik času nemají 

Tom50
Tom50 26.11.2024, 18:19:06 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.11.2024, 16:36:03

Je třeba to “říct” nahlas, že první, kdo u nás zapochyboval, že úhyny způsobuje VD, jsem byl já.

No a nedivím se, že z Finů nejste moudrý. Na ostrovech VD není, úhyny ale ano a proto Finští vědcostuti tvrdí že cituji: Zdá sa, že hlavnou príčinou zimných strát je varroáza a následky varroatózy ako ako sa očakávalo v kontinentálnom Fínsku, zatiaľ čo na Alandách problémy s matkami a oslabené včelstvá javia ako väčší vplyv.

Tak toto mohl vyplodit jen chorý mozek. Kde VD je, je hlavní příčinou on, kde není, je příčina jiná. TVL to nevymyslíš!

Prostě už chybí jen svést to na Putina.

M.S.
M.S. 26.11.2024, 21:03:19 xxx.xxx.34.134

Zvykly jsme si všechno svádět na VD, o tom to je! Jakýkoliv problém se včelama a hned za ním vidíme VD. Přitom možných příčin je celá řada, ať už jde o vlivy z přírody nebo atropogenní (způsobené člověkem/včelařem, respektive jeho hloupými zásahy). VD slouží jako univerzální obětní beránek a včelaři jsou slepí a hluší k tomu dalšímu. Vládne temnota, lenost, nevědomost!

Tom50
Tom50 23.02.2025, 22:42:09 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 26.11.2024, 21:03:19

Mrzuté je, že na toto jasné, stručné a naprosto snadno pochopitelné (díky stručnosti zde není prostor na jiné výklady) vyjádření VŮBEC NIKDO NEREAGOVAL.

Pro pravověrné je to asi stejné, jako říct v kostele že Bůh neexistuje. M.S. (i já) máme štěstí, že se za rouhání už neupaluje.

tom4
tom4 24.02.2025, 09:00:38 xxx:xxx.f984:ad87

OK, bral jsem donedávna, že VD tedy úhyny nezpůsobuje . Ale- jedno stanoviště mi z většiny padlo, úly prázdné, bez včel. Tom50 někde v jiném vlákně píše, že je jasné, co ty úhyny způsobilo, když nejbližší včelaři od postiženého stanoviště mají v rozboru zimní měli  stovky VD. Tak dobře, budu předpokládat, že moje včelstva ta oslabená včelstva vyloupila a přinesla si se zásobami i VD a přivedla s sebou i nemocné včely. Včelstva padla, ale na co tedy, pokud sám VD úhyny nezpůsobí ? Přinesly si ještě něco jiného ? 

Navíc moje včelstva padla tím způsobem, že v úle zůstaly zásoby, jen včely tam nejsou.

Přiznám se, že mě to tedy tak jasné není

Tom50
Tom50 24.02.2025, 09:35:08 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 24.02.2025, 09:00:38

Čekal jsem, že toto napíšete vy a nebo někdo jiný. Ano, na první pohled je v tom rozpor. Vidím to takto, hlavně u vědomí, že velice dobře znám ty dva s obrovským počtem VD kilometr od vás.

Ten mladý je nevzdělaný flink, viděl jsem u něj zjara přeživší včely na 3 rámcích na začátku března, kdy v jednom včelstvíčku bylo asi 40 buněk zásob. Další dvě z jeho tehdy 4 měla tak po 15 deka zásob, čtvrté mrtvé hlady. Na otázku jak krmil, že 5 kilo cukru. Je to tak 9-10 let. Tehdy jsem mu do jeho Adamců dojel k sobě pro zásobní rámky a tři vč jsem mu zachránil.

50 m nad ním je starý pán, Ing. Ale už před pár lety byl těžce nemocný, pak se z toho nějak vyhrabal a myslím, že opět omarodil a nemohl a vč zanedbal. 

Ano, na 100% si vaše včely přinesly domů nemoci, na které vám pak padly. A VD by mohl být indikátorem toho, jak se kdo o včely stará, tedy v ČEM včelaří a hlavně JAK. 

A jak píšu stále dokola, ti, co se starjí mizerně a je jedno, zda z hlouposti a nebo ze zdravotních důvodů, pak ohrožují včelstva všem kolem sebe. Pak to odnesou nevinní. A jako to často bývá u autonehody, viník obyčejně přežije a hůř dopadnou nevinní.

Taky uvidíme jak dopadnu se svojí téměř neléčbou proti VD tady na Sibiři já. A jak na tom budou mí sousedi a tvrdím, že já v doletu svých včel nebudu mít nikoho jako vy ty dva. Je nás ve spolku jen pár a většina má míru 37x30, jenom já 39x30(24) + NN = tedy Dadantsystém a pouze panenský med. Celkem měli malé úhyny, Adamiti asi dvojnásobné než Čechoslováky (já jsem na tom nejhůř ze všech). Nezávisle na mě málokdo (jen jeden včelař) používá Formidol, prý ho děsivě zdražili a tak si ho ostatní neobjednali, odpar KM nikdo a o šťavelce jsem neslyšel. Používají Gabon a Varidol a co na schůzích slyším, tak díky obětavé předsedkyni a nákazovému referentovi ošetřují vč přesně podle metodiky pro použití těch prostředků, například nikdo nenechá Gabon do jara a skutečně jde za měsíc ven. 

Vlastně jsem zapomněl, jeden, co začal včelařit z mého popudu tu má Blaník a padla mu dvě slabá a “pofiderní” vč, slabý poroj a pozdní odd ze 7 vč, přesněji jednotek. 

Ještě se Tome vracím. Včelaříte na rozhraní dvou okresů a přes kopec jsou dvě vsi, v jedné byly BF a o těch nevíme nikdy nic. Bylo by dobré se popídit v jejich spolku, jestli sdělí jak na tom v těch dvou vsích byli.

goro
goro 24.02.2025, 10:07:21 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 24.02.2025, 09:00:38

ja osobne moc neverím na tie neustále lúpeže, ja mám jednu včelnicu na okraji obce ktorá je “prevčelená”, boli  pred pár rokmi v nej úhyny cez 50%, najbližšie včely mám cca 600 metrov tie zahynuli všetky a u mňa naopak všetky zostali… s tým že včelári považujú za dôvod lajdáka suseda , že  vyhovárajú na suseda je to podobné ako keď za JEDINÚ príčinu uhynov vyhlasujeme klieštika…

Ale predstava, že klieštik nespolupracuje pri šírení chorôb je scestná… ano ak je klieštika málo, je menšie riziko že včelstvá budú zoslabené a a podľahnú iným chorobám… skúsme ale uvažovať o tom, že tvoje všetky včely , alebo len niektoré rodiny doniesli klieštika….. tak koľko ti ho padalo v jeseň?..tiež tisíce …to asi nie… teda ale ak sa na tvoju včelnicu dostala napríklad nozema CERANAE lúpežou to už je iná pesnička… tam za 7-8 dní môže byť prázdny úl (teda prázdny od včiel nie zásob), ak čo len jeden taký opustený úl vylupia včely z tvojej včelnice, tak ceranae máš všade a padne všetko…

tom4
tom4 24.02.2025, 14:32:43 xxx:xxx.f984:ad87

Ano, osobně se přikláním té Nosema Ceranae. Spady VD mám už několik let minimální, mnohdy žádné. Ty včely byly před vánoci živé a měsíc potom byly pryč. Ovšem je skoro zázrak, že tady, doma, přežilo všechno a cca 700 m vzdušnou čarou našemu kolegovi ze spolku padlo 100 včelstev ze 116 . VD tam taky neměl, včelaří cca 45 let. Ta NC by to vysvětlovala všechno

M.S.
M.S. 24.02.2025, 20:09:22 xxx.xxx.30.70

Za celou dobu co včelařím mi ještě nikdy nepadlo žádné stanoviště. To nepíšu jako chlubení, ale jako zajímavost. Důvod  vidím v tom, že si chovám vlastní matky jen z "místní směsky".  NC je tu už dávno (u nás min. 20 let). Pokud opravdu pokosí celé včelnice, tak se mohlo jednat o naivní genetiku, která s NC nepřišla v minulosti do kontaktu. Já už poměrně dlouho provádím očkování úhynovými plásty. Pokud uhyne nějaké včelstvo, tak oddělky dostanou úhynové dílo. Prostě se s tou náloží musí poprat od začátku a stejně jako v přírodě přezije jen to odolné, vitální, životaschopné. Nikdy nelikviduju žádné dílo po úhynech a totální úhyny zatím neznám. 

Tom50
Tom50 24.02.2025, 21:25:40 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 24.02.2025, 20:09:22

Tak tohle je tak logické a jasné, že by bylo nutné to zdůraznit!! Mě toto nikdy nenapadlo, že to je vlastně svého druhu očkování, ale dělám přesně to samé, nikdy nic nelikviduju, i když odd neměl jiskru a nelíbil se mi, zmačknu matku, ale vše rozdělím mezi ostaní. Kamarád Petr vše takové síří a pan Goro taky.

Tak mě napadá. Jsem velkým odpůrcem jakékoli dezinfekce kromě vyškrábání a vyžehnutí. Nechci aby včely musely žít ve dřevě nasáknutém louhem, Savem a dokoce ani obyčejnou sodou. No a není třeba vysoká odolnost mých včel způsobená právě tím, že jim rozhodně nedělám sterilní podmínky?

Tom50
Tom50 12.03.2025, 10:23:30 xxx.xxx.139.254

Doporučuji všem aby si důkladně prostudovali poslední článek kolegy Gora zde na CHZ.

Navrhuji, nechci zakládat další vlákno, zkusme se bavit o tom, co v článku doporučuje Goro, tedy co včelám nedělat a jaké zásahy omezit, případně úplně eliminovat. Jen tak se lze nečeho dobrat.

Také je nutné přestat věřit bludům některých učitelů včelařství, že kdo úhyny nemá, nebo jich má výrazně méně, než většina, takový včelař má jen ZATÍM štěstí a ne, že chov včel umí a ovládá lépe než většina. Za vším hledejme v první řadě chybu u sebe a až vyčerpáme všechny možnosti, pak teprve začněme věřit, že to nejde ovlivnit a nebo dokonce že je chov včel pouhou ruskou ruletou.

Také doporučuji nevěřit HLAVNĚ těm, kdo tvrdí že kleštík a současně nabízejí nějaký přístroj na aplikaci chemie proti kleštíkovi včelímu.

--------------------------

A zkusme, zatím, vyjít ze zkušenosti a praxe M.S., prezentované v tomto vlákně dne 24.2.2025. Dlouho jsem s tímto postupem nesouhlasil. Ovšem zdá se, že na tom něco může být.

Hlavně mi jde o to, zda by se dalo právě NC připsat to, co se mi roky děje, že sice vč neuhyne, ale nejde do síly, je bez jiskry a elánu a v ničem nijak nevynikne ani po posilování plodem a včelami z jiných vč, v medování je silně pod průměrem. Dlouho (asi, že mě včelařsky vychovala žena) jsem odmítal (a pořád neumím) sířit nedochůdčata. Zdá se, že budu muset. No a tím, že spojením s jiným vč a rozdělením zásob ostatním a i dílem využitým ostatními vč jsem mimoděk “očkoval” ostatní vč. Je možné takto uvažovat?

Jestli je něco nejpracnější na chovu včel, pak je právě to babrání s neživotaschopnými lazary. Ztráta času i elánu. Pokud by ale byla pravda to o svého druhu očkování, pak by to nebyla investice práce a času marná a naopak velmi pozitivně vynaložený čas a energie.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.