Buď jak buď, žádná metodika k chovu bez úhynů nevede. A o úhyny jde, ne o počítání kleštíků, ještě vám to nedošlo?
Obyčejně na anonymy nereaguju. Ano, moje práce je velmi chaotická, nikdo mě za ní neplatí. Když by musela být systematická, spojil bych se s někým, kdo sice neumí nikdy nic vymyslet, ale zase dokáže tu systematičnost. Vy se nedokážete ani nestydět za svoje jméno a kritizujete mě? Vaše sebevědomí je bezbřehé, jak patrno.
Pane Goro.
Klíma, ale ani Marada nevěděli nic o Blaníku, jen jsem jim stručně napsal, že vím o systému, jak nemít úhyny a jak nemít ve vč VD žádné a nebo tak málo, že nepůsobí žádné potíže. Odpověděli hned, velmi zdvořile a vstřícně, stejně tak i Ing. Titěra. Nezajímalo je o co mi jde, nepochybně (Titěra) se k věci postavil tak, jako když pomatení staříci bombardují Patentní úřad plánky na perpetum mobile. Myslel bych si (soudě podle svojí povahy), že okamžitě zbystří a začnou se zajímat o co jde. Ne, ani omylem.
Přístup hledat poučení ve smyslu zvědět jak to nejde, je velmi účinné. Jenže já se chci vyhnout nějakému “znečištění” duše a hlavně třeba za nahého Sedláčka je mi trapně. Trapně tak moc, kor když mele dávno opuštěné nesmysly jako je omezování matek, svoje včely krmí bičem - zjara otevírá oddělky se zásobami na několik hodin a cpe do včel pylové náhražky a přitom OP dělá vše pro to, aby jeho včely neměly dostatečná tukobílkovinná tělíska. Prostě mi je za něj trapně, jak mluví, jak gestikuluje a podobně. Nejsem dost psychicky odolný poslouchat, že včela žere a chcípá. Stejné je to se Závodným - Pospíšilem, Pečinkovými a u Märze vidět desítky suchých mrtvolek rozmačkaných včel na HL rámků stropní folií, třískání a prací “na prasáka”, hlavně u Sedláčka, atd. Tady se já nic naučit neumím, já ne! Prostě tyhle lidi moje psychika snáší jen velmi špatně a vyhýbám se jim, i když by se od nich asi dalo i něco pochytit. Napadá mě příměr z jednoho Krylova textu kde říká, že vrah o morálce káže - Veličenstvo kat. Já prostě nějak chci soulad mezi slovy a činy, chováním.
drvodělko
vidíme to podobně, i takhle to vidím já. Já mám rád texty, něco, co můžu číst a STUDOVAT, tedy se k větám či částem vět vracet, hledat podobné výroky u jiných a nebo porovnávat se staršími názory stejného autora nebo “názorové školy” a tak podobně. Filmy jsou pro povrchní lidi, kteří nemají představivost a věci jen konzumují a netvoří, jen konzumují, co za ně předžvýkal někdo jiný. Mám navíc paměť na texty - nepamatuju se ale kde jsem co četl = nejsem systematik. Ale na pohyblivé obrázky paměť nemám, to je podle mě konzumní zboží, má nějak zabavit, odpoutat pozornost pro tu jednu chvíli a jede se dál ve starých kolejích - vic české včelaření s víc než sto let starým a dnes už totálně zastaralým úlem. Moje mysl pracuje jinak, nehledám kratochvíli = tedy ukrácení dlouhé chvíle. Moc rozvláčné Klímovo vyjadřování je pro mě k nedokoukání!
A ono je to asi ještě jinak. Když je někdo poučený a tak moc včelařsky vzdělaný s tak velkou praxí jako mám já, máloco ho nějak upoutá, natož aby překvapilo, poučilo. Ale pro začátečníka, nevědoucího která bije, to asi může být zajímavé.