Aktuálně: 3 715 inzerátů210 547 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

Způsobuje úhyny a tedy CCD roztoč VD?

Martin83
Martin83 22.10.2024, 14:52:44 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.10.2024, 10:43:21

Dobré odpoledne.

Narýsujete si lihovým fixem na monitorovací podložky “rastr” 10x10 cm čili vám vznikne něco jako čtverečkovaný papír na piškvorky a pak počítáte co se sesypalo do čtverců. Lépe se to pak počítá a odhaduje🙂. Jinak taky jsem to nepočítal přesně, ale odhadl jinak by mě u toho asi trefilo😀.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.10.2024, 15:10:17 xxx.xxx.171.143

Já to udělala taky odhadem, ale když jsem četla ty počty u vás ostatních, připadala jsem si jako líný lajdák😃, nicméně teď už jsem klidná😜

Anonymní (neregistrovaný) 22.10.2024, 17:59:38 xxx.xxx.4.22

Podložky si nafotím a pak si to v klídku spočtu na PC.

tom4
tom4 22.10.2024, 17:59:58 xxx:xxx.1a84:76f7

Reaguji na jednu z poznámek o léčení- no jo, léčit třeba o měsíc dřív je pěkná myšlenka, ale potom bychom museli nějak zabezpečit bezplodá včelstva. Konkrétně u mě ještě minulý týden na třech rámcích plod - cca jako dlaň ruky bez prstů. Díky počasí včelstva sice mírně, ale plodovala mnohem déle, než bývá obvyklé. Myslím včelstva kmenová, u oddělků je pozdní plodování normální, či dokonce i žádoucí.

Tom50
Tom50 22.10.2024, 19:05:47 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 22.10.2024, 17:59:58

Rozumné co píšete. Ale patrně jste přehlédl, že tam někde říkám (myslel jsem na to, snad jsem nezapomněl), že pak by se muselo ničit roztoče asi kyselinou, pokud nebude vynaezeno něco lepšího.

Ale! Jde o rezistenci. Ta byla prokázána a vyskytovala se v době, kdy neexistovalo nic než Amitraz, starý Gabon a kyseliny. Dnes je ale situce jiná a prostředků je velká spousta. Tudíž bych se já rezistence až tak neobával. Letos jsem Gabon nedal vůbec. Ale mám sehnaný (vydrží do příštího roku) ten, co se opustil a nahradil jiným. To právě kvůli rezistenci, která vznikla po asi 10 letech. No a už dalších 10 nebo víc let zase všichni používají nový Gabon a opakují stejnou chybu. Píšu starý a nový proto, že nejsem štont se naučit, který obsahuje kterou účinnou látku.

Přece jen bych ale navrhoval zkusme se soustředit na fakt, jak to, že některá vč žádnou léčbu nepotřebují a jiná, ošetřovaná stejně, na stejném stanovišti stejným včelařem hynou.

goro
goro 22.10.2024, 19:51:46 xxx.xxx.5.130
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 22.10.2024, 17:59:58

Tom4 to máš pravdu,včas  treba začať likvidovať klieštika v case keď  je v úli ešte plod, v tom prípade včelár MUSÍ použiť taký prípravok na likvidáciu klieštika, ktorý pôsobí v úli dlhšie ako 21 dní, teda aby dokázal postupne likvidovať všetkého  klieštika ako vychádza s mladuškami z buniek… čo je na tom nepochopiteľné?

tom4
tom4 23.10.2024, 16:28:33 xxx:xxx.1a84:76f7

Nepochopitelné ? No je toho spousta…např. že oficiální mejnstrým důrazně doporučuje léčit na podzim , včelstva bez plodu. Další pozoruhodné věci čtu od Toma50, který by ještě před dvěma měsíci důrazně utřel každého, kdo by napsal o léčení včel kyselinami. Najednou čtu, že se asi  bude muset…Mě samotnému padla před dvěma lety skoro polovina včelnice, ale padly včely léčené, neléčené, s Gabonem, bez Gabonu, prostě jako podle neznámého klíče, neznámého vzorce. Po Gabonu mi nikdy v létě nespadne skoro nic, 1-2 roztoče nemůžu přičítat účinku Gabonu. Je však možné, že Gabon roztoče oslabí. Možné. Ne nijak prokázané. Po fumigaci roztoči padají, ale ani v úhynovém roce to nebylo víc , než cca 30-40 roztočů v nejhorším úle. A úhyny přišly. Letos sem napíšu, kolik VD spadlo, FUM udělám zítra. 

Nejhorší je, že všechno, co se léčení a úhynů týče, jsou jen naše domněnky, víra v oficiální či neoficiální metodiku. A pak to přijde jako blesk z čistého nebe. Včelařské diskuze jsou plné stesků na velké , mnohde likvidační úhyny. Oficiální zdroje ovšem mlčí a řeší společenský včelařský oblek. Přijde Vám, že je málo nepochopitelných věcí ?

Ještě dám k zamyšlení jednu věc- mám včely mírné a mám dvoje ostré, jde v nich pracovat, ale beránci to rozhodně nejsou. Tu genetiku mám od roku 2017, mnohdy jsem si říkal, že je zlikviduji, že mi je byl čert dlužnej, ale tyhle včely přežily zatím všechno , nikdy problém. Je to náhoda ? 

goro
goro 23.10.2024, 17:09:21 xxx.xxx.5.130
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 23.10.2024, 16:28:33

oficiálne liečiť bez plodu (alebo s minimom plodu ) platí len pre použitie Varidolu (amitraz)… tam ide o krátkodobé priame pôsobenie na klieštika ktorý je na včelách, vtedy je vysoká účinnosť cez 90%…

čakať ale zo začiatkom boja s klieštikom až do jesene/do podzimu nie je správne, ako som písal treba začať bojovať s ním okamžite po odobratí medníkov aj keď je plod… na takéto použitie súbežne s plodom vo včelstve sú stavané aj prípravky ako Gabon, kyselina mravčia či Ekopol (špeciálne pre vás Tom - flumetrín bol zistený v konkrétnych šaržách Ekopolu, tie sa museli stiahnuť z trhu,  ale na Slovensku sa naďalej používa a je v oficiálnych zoznamoch zoznamoch liečiv, ktoré schválil Ústav štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv, Nitra…a máme aj slovenský variant Ekovatrín, budem skúšať na jar…)… tieto prípravky majú zlikvidovať klieštika v lete, v čase keď sa majú dochovať zimné včely…v jeseň sa len likvidujú klieštiky na včelách aby sa nezachovali do jari…

áno pravda je čo píšeš, že dôvody úhynov včelársky zväz (český ani slovenský), nerieši, jednoducho preto že nevedia prečo hynú včely…rozhodne priamou príčinou nie sú len klieštiky, aj  vírusy chorôb dokážu úplne zdecimovať včely, kŕmia larvy už nakazené mladušky, ale je možné aj to že mladušky sú zdravé ale kŕmia včely kašičkou ktorú vyrobili z peľu infikovaného pesticídami… a pod…

je to fakt, imunita včiel medziročne klesá, má to viacero dôvodov, včelári im na kšeft berú med ale aj peľ a propolis… ale významný faktor môže byť aj “prešľachtenosť” matiek a kranky…umelé rozmnožovanie je neprirodzené a matky a včely menej cenné, musia sa matky ako núdzové meniť po roku či dvoch… to môže byť tiež faktor ktorý pomáha úhynom… a neustále stresovanie, ktoré včelám robíme tým hrabaním v nich, tie ostrejšie možno tak často nerozoberáš plodisko , nehrabeš sa v nich nie sú stresované a preto sú odolnejšie… (hoci tom sa tento rok nevŕtal v nich a niektoré išli pod kytky)

Tom50
Tom50 23.10.2024, 20:11:24 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.10.2024, 17:09:21

Díky za info o ruském léčivu a o Slovenské verzi jsem neměl tušení. Jenže pochybnost zůstává, jednou to v tom našli… (a nebo lhali aby poškodili Rusáky?) Jak mě jednou (kdyby jednou!) zklamali, a to myslím ve všem a ne jen ve včelařině, jsem pak velice nedůvěřivý. Nezbavím se toho už a popravdě, vlastně ani nechci. Celý život pochybuju o posvátných pravdách a o pravdách mocných to platí tisícinásobně!

Co se týče přešlechtěnosti, velký souhlas. Ona je ale nějak možná přešlechtěná i Sklenárka. Kdybyste Goro o tom nezačal, ani bych nemukal, ale vypustím džina z lahve. Prostě mám za to, a nebo ještě jinak. Jak jsem psal, že mám některá vč ve skvělé síle a některá “koně”, prostě ty nejlepší jsou zrzavé a nebo s velkým sklonem k zrzavosti. Je možné, že by byla BF pok.rvená méně než Svazem a chovatelskou mafií protěžovaná Kraňka? Ale mám silné i šedé včely, jen je jich méně a z celkového počtu mám zrzek jen asi čtvrtinu a kdyby nebyl rozdíl, bylo by silných koňů taky jen čtvrtina zrzavých ne? Nevím jak to je a u tak malého počtu vč se nedá nic rozumného usuzovat.

Tom4

Málo komunikujeme telefonem, nechci vás obtěžovat. Tak si věci vyříkejme tady, když jste začal. 

Jen idiot nemění názory, protože svět se nezastavil, a jeho vývoj se nezastavil a nezastavil se ani vývoj včelích chcípavek. Patrně jste přehlédl ještě na VF, že jsem sice proti kyselinám, ale s dovětkem, že dokud je jiná, lepší a pro včely šetrnější metodika a prostředky, je nutné kyseliny nepoužívat. Ale že když to bude nutné, že děkuju “kyselinářům” za to, že budu i já vědět, jak na to, že i pro mě prošlapali pomyslnou cestičku.

Tudíž. Jestli se ukáže, že bude nutné likvidovat VD třeba už na konci června, jak jinak to udělat? A úplnou pravdu? Já moc na nějakou rezistenci nevěřím, hlavně na ní nevěřím u amitrazu - Varidol. Aby vznikla, nešlo by o jednorázovou “chybu”, ale soustavné a ROKY TRVAJÍCÍ varidolování s plodem. Přece víme, že i Dol doporučuje druhou fumigaci po té první, za nejméně 10-14 dní. A to proto, že kupodivu vědátoři vědí, že drtivě drtivá většina včelařů všechna včelstva nimrat nebude aby věděli jistě, zda tam plod je nebo není. Kdyby to bylo s rezistencí tak, jak se straší, přece by byli rezistentní už ti VD, co byli pod víčky a dostali jen malou “ránu” při první fumigaci s plodem. Ale tak to není!!!!!

I já tvrdím, že vč musí být při fumigaci bez plodu, začátečník nemající zkušenosti a vědomosti dlouholetého praktika musí dodržet tuto zásadu. Ale kdo ze zkušených to tak poctivě kontroluje? Já rozhodně ne! A proč ne? Pro dřívější superbuzeraci, za kterou se nikdo neomluvil a neodškonil, jak píšu někde včera. Museli jsme totiž vyřezávat plod, dát ho na úl, pak přišel důvěrník a zkontroloval si, zda jsou v plástech v tom včelstvu skutečně díry a zda je vyřezaný všechen plod. No a NEPOMOHLO TO, ničemu a tak je to kravina a čirá buzerace - jediné co je omlouvá je fakt, že se nevědělo a teprve se tvořily metody likvidace VD. V té době ale prostituti netušili, že je to VD, ale bojovali s úplně jiným roztočem. Těmto idiotům já mám věřit? Ve chvíli, kdy se zjistilo, že předešlé ptákoviny jsou nesmysly, se mělo přestat s těmi nesmysly. A to se nestalo.

Já od té doby včelstva nekontroluju, tedy už asi 25 let, protože mám vlastní rozum a včelařské vzdělání vyšší, než drtivá většina funkcionářů. Taky mám kritické myšlení a umím poznat blbosti.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 23.10.2024, 21:27:09 xxx.xxx.216.41

Z příspěvků jsem pochopil, že padají i včelstva s minimem VD. Má pak smysl léčit…? Není jednou z příčin  používaní některých léčiv a jejich množství , které snižují imunitu? Z chovatelství (ne u včel) mám ověřené, že léky mohou imunitu úplně zabít…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.10.2024, 21:33:05 xxx.xxx.171.143

Já nevím co přesně v Ekopolu našli, (jestli vůbec něco) ale co vím s jistotou je, že včelám neškodí nebo rozhodn míň než kyseliny. Navíc i věřím tomu, že likvidace konkurence a zvlášť té, co pochází mimo EU je víc než žádoucí. 

Kyseliny do včel prostě dávat nebudu, mě to přijde jako týrání a jestliže je jiná možnost a ta zjevně je, půjdu touhle cestou. Kyselinami jsem krásně zlikvidovala zavíječe a to je fajn. Zárověň mě to definitivně přesvědčilo nedávat je včelám do úlu. Když dokonale ničí jeden druh nevím, proč by měly prospívat druhému.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.10.2024, 21:41:34 xxx.xxx.171.143

Ještě k tomu letnímu léčení. Já mám v létě na položkách vždy mravence. Gabon působí asi v delším časovém období, ne takovou rychlostí  jak fumigace a mravenci určitě zkreslí počty spadu kleštíka. Proto moc nespoléhám na spolehlivost počítání kleštíků na podložce v tomhle období.

Tom50
Tom50 23.10.2024, 22:49:14 xxx.xxx.139.250
PETROSMORAVICUM:

Z příspěvků jsem pochopil, že padají i včelstva s minimem VD. Má pak smysl léčit…? Není jednou z příčin  používaní některých léčiv a jejich množství , které snižují imunitu? Z chovatelství (ne u včel) mám ověřené, že léky mohou imunitu úplně zabít…

Váš příspěvek je velmi pozoruhodný a zrovna tak i příspěvky drvodělky.

Tak k vaší logické dedukci. Přece to samé, nebo podobné, jsem si až do letošního podzimu myslel i já, dokonce se tak jmenuje tohle vlákno. Jenže jsem smísil dvě rozdílné věci a stejného se dopuštíte i vy. Tak to rozeberme.

VD asi úhyny nezpůsobuje, myslím, že první jsem toto rouhání vyslovil já tady. Ale je to pravda?

Víme, že spíš onemocní oslabený organizmus, než ten ve výborné kondici. Použil jsem přirovnání k zavšivenému vojákovi ve válce, kterého stoprocentně vši nezabíjejí. Ovšem i jen tím, že se nevyspí, neopdpočine si, je v ustavičném stresu z neřešitelnosti situace, hladoví, nemůže nedojít k oslabení jeho těla. Pak je náchylnější k infekcím a infekce asi dělají větší ztráty vojáků než boj. Velitelé to vědí a prvoliniové jednotky střídají aby si chlapi odpočinuli. Co je ten odpočinek? Vždy začal odvšivením, dokonalou očistou - vykoupáním a novým prádlem. Taky klid, dobrá strava, vycházky a minimum buzerace. 

Včely jsou “zavšivené” broukem, ten jim dělá stres asi na hranici snesitelnosti, ale na rozdíl od vší u lidí, jim vysává “tělísko” a tak je oslabuje fakticky. Nebabrejme se v detailech. Co by bylo pro včelstvo odpočinutí? Odstranění VD - odvšivení, klidné bydlení - úl bez oček ve stínu bez ustavičného otevírání a vrtání. Pak skvělou stravu - dostanou krmení na zimu, také jsou odstraněny nedostavěné plásty.

Jako lidi ničí infekce nejrůznějšího druhu, když jsou oslabení, nejinak tomu je u včel. Nebo je na té úvaze něco nesprávně? A včely to mají o to horší, že lidi vůbec nevědí co to vlastně ono CCD skutečně je. Dr. Peroutka ve Vlašimi na přednášce po úhynovém roce 2007 zjara 2008 prohlásil, že věda neví přesně jaké viry colpasy způsobují, ale že vědci podstatné části světa na tom usilovně pracují. Smutné je, že to tak zvaná věda (od slova věděti) neví celých dalších 16 let.

Takže jsem snad logicky zdůvodnil, že ničit VD, nesprávně říkáme léčit, musíme.

------------------------

Monitoring. Jsem odpůrcem, nemám sejta a stejně bych to nedělal. Ale zákon nebo vyhláška (moc to nerozlišuji) mi nařizuje ustavičně sledovat zdravotní stav mých “zvířat”. Nijak neřeší (nebo řeší, jen já to nevím) co pak, když chovatel onemocní a není schopen zajistit dodržení zákona.

A je tu další věc. Poznal bych, že je něco špatně? I když bych byl zdravý? Kor když nesleduju spady přirozené mortality roztočů? Jiní monitorují jak vo život a mnozí už nemají ani včelu!!!! Ale jistotu nemám. Jen mi to 14 let v řadě procházelo.

Dále. Je prokázáno prací nějakého Poláka na stovkách vč, že ustavičné otevírání úlu za účelem vyřezávání SR, rapidně snižuje medný výnos  ve většině let o víc než 25%. Co způsobuje menší výnos u neustále, co 2-4 dny otevíraných a vyrušovaných včelstev? Stres a oslabení, je to tak? Rouhačská otázka, nepřispívá ke kolapsům ustavičný monitoring v úle, kde je místo podlahy sejto? K tomu nepřetržitý průvan kvůli očkům a stanoviště na slunečním úpalu a je dokonáno. K tomu ještě syntetický škrobák místo cukru (i nejkvalitnější skutečný cukr je pouhá NÁHRAŽKA!)

--------------------------

Totiž. Vždy se píše jen o úhynech. Ale jaký typ úlu a která míra má víc úhynů?

Má víc úhynů očkař a větrač průvanář se sejtem místo podlahy a nebo naopak stará konzerva jako já?

Je víc úhynů ve včelíně nebo včelníku a nebo pod širákem? A je víc úhynů na sluneční výhni nebo pod stromy?

Je víc úhynů u “organiků” kyselinářů a nebo u tvrdochemiků?

Je víc úhynů na volné stavbě? A co teplá vs studená stavba?

Je víc úhynů při rotaci nástavků, nebo v úle s jednou mírou a nebo kombinovaným systémem? Je víc úhynů tam, kde se med těží z hnusných starých plástů nasáklých léčivy, ale taky agrochemií a toxiny z plísní? A je skutečně lepší pro včely aby byly medníky jen panenské?

Mohl bych pokračovat, těch kravin, co dělají včelaři, je víc a víc, třeba je víc úhynů na OP a nebo naopak nejméně? 

A TAK DÁLE, A TAK DÁL…

Když jsme se s kolegou Tom4 vymezili proti kravině - cucání dotací na nesmyslný COLOSS, měli jsme na mysli například právě výše uvedené a další nepřeberné spousty nesmyslů zjevných, které včelaři dělají, ale i těch skrytých a i těch, o kterých lidi věří, že včelám pomáhají. Pokud vím, nikdo se takto neptá a tyto nepříjemné otázky nepokládá.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.10.2024, 06:15:12 xxx.xxx.171.143

Tome, já jsem pořád přesvědčená že metoda, tedy myšleno Blaník, víceméně funguje. Ano, letos se do oběhu dostalo něco dalšího a zkrátka to působí negativně na stav vašich včel. Někde jsem četla v souvislosti s letošní melecitozou(nedokážu dohledat kde) že včelstva , která mají delší dobu k dispozici pouze medovici , začnou mít problém s trávením. Autor to přivítal příliš vysokému obsahu minerálních látek a popisoval příznaky až podobné otravě.   Každopádně to prostě v konečném výsledků vedlo ke kolapsu některých včelstev. 

goro
goro 24.10.2024, 09:49:19 xxx.xxx.5.130

celkom dobre sa zamýšľate…👍

ja len doplním k tým prípravkom na likvidáciu klieštika dva fakty:

Petra v tom “ekologickom” prípravku bol zistený v niektorých šaržách "flumetrin" …

Flumetrín je pyretroidný insekticíd . Vo veterinárnej medicíne sa externe používa proti parazitickému hmyzu a kliešťom na hovädzom dobytku, ovciach, kozách, koňoch a psoch,  a pri liečbe parazitických roztočov v kolóniách včiel.

… je to chemická látka, presne tá ktorú obsahujú doštičky prípravku GABON FLUM , ktoré vyrába DOL…

problémom pre ktoré sa museli stiahnuť tie šarže z trhu je že žiadna takáto látka nebola spomenutá v zložení prípravku, ktoré sa dávalo na schválenie (DOL to tam má!).. ak nie je v zložení definovaná , nemá tam čo robiť…

ale oveľa horšie bolo, že sa prípravok “tváril” ako ekologický, ale ak obsahoval ten insekcid, tak to už nič extra “ekologické” nebolo…

treba ale úprimne povedať, že Ekopol včely len odľahčí , má jeho použitie za následok pokles počtu,  a je nutné potom klieštika doraziť iným prípravkom…

TOM súhlasím s tým že na amitraz sa prakticky  nedá u klieštika vybudovať odolnosť ale len pri rozumnom dávkovaní (menej ako 10 miligramov)napr. Varidol či slovenský Avartín..

ale prípravky ako APIVAR obsahujú a jednom nosiči 500 miligramov! a to sa dávajú 2 ks, čiže 1 000 miligramov je v úli v kontakte  30 (!!!) dní, s klesajúcim množstvom amitrazu čo spôsobí že klieštik si postupne zvykne , (podobne ako to bolo u Gabonu) a účinnosť ide dolu… preto treba prípravky striedať…

Tom50
Tom50 25.10.2024, 11:36:18 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.10.2024, 09:49:19

Pozoruhodné je, že mě můj odpor k nemocem včel je tak silný, že nic z toho nestuduji a řídím se pouze intuicí a selským rozumem a přitom s těmi prostředky zacházím jako velmi poučený. Ano, přiznávám, že ne každý disponuje stejnou intuicí, která asi není ani tak intuicí jako svého druhu zkušeností.

Rád bych ale vrátil pozornost jinam. Bavme se o tom, protože konkrétně my dva pane Goro byli bez úhynů až do letoška - vy možná pořád, tak jak to, že jsme už mnoho let v řadě nepotřebovali žádné letní snižování počtu VD? Zopakuji podstatné.

Kvůli nemoci jsem před pár lety dal Gabon také až 8.9. na měsíc a nic se nestalo. A to už byla dlouhověká generace hotová. Tom4 tu opakovaně zdůraznil, že po Gabonu skoro nic nepadá, nic, 1-3 roztoči denně a většinou nic což je témeř přirozená mortalita roztočů stářím. Z toho ale plyne základní otázka, jak to, že se to stalo? Jak to, že nám neznemožnili VD výchovu zimní dlouhověké generace? A jak je to letos po mém těžkém zanedbání? Tom4 a Petr nic nezanedbali a úhyny nemají, já, jak se ukázalo, zatím malé.

Takže, jak to, že naše léčba v úle Blaník technologií Blaník už roky samočinně eliminuje počty VD tak, že v konci léta, i když Gabon přišel o měsíc později než je doporučeno (a Tom4 letos nedal G vůbec a nemá potíž), jak to, že včelstva nekolabovala? Co snižuje v normálním roce, když včelař může včelařit, v Blaníku roztoče pod mez, kdy by mohli včelstvu škodit? Je potřeba také říct, že i já už 3 roky čásdti vč Gabon nedal. Jen kvůli nesystematičnosti nevím kterým.

Přiznám se, že jen to mě zajímá. Zopakuju léčbu u nás za rok. 

Gabon na měsíc, pak fumigace po 10.10. a předvánoční aerosol acetonem s Varidolem, po kterém nikdy nic nespadne a ani mravenci ani samy včely spadlé brouky uklidit nemůžou. Nic víc a někdy u všech vč ani tyhle tři zásahy ne všechny. Roky máme nulové spady v zimní měli a ač je to metoda hloupá a nepřesná, jiným laboratoře brouky najdou a jak to, že nám nic? Ovšem je pravda, že mě poslední dva roky našli, 3 kusy na zazimovaných 46 jednotek, tedy kmeny + záložní matky ve slabých včelstvíčkách která nelze podle definice nazývat včelstvy. Pokud vím Petr i Tom4 mají roky v zimní měli nulu.

Pořád se nám tu daří odvádět pozornost jinam od až zázračné funkce Blaníků (úlu i metodiky) k běžné praxi jiných systémů. A já po letech zkušeností, taky díky dokonalé funkci i horního TLumiče tvrdím, že ani tak nezáleží na úle, jako na metodice Blaník. Toho se držme. 

Můj původní záměr či idea byla, získat pro tento systém = Blaník víc včelařů v nejrůznějších podmínkách a tím aspoň nepatrně napodobit vědecké ověřování na velkém počtu vč. Bohužel se dosud odhodlal jen MS, který se ale odmlčel a kdo ví, zda svůj úmysl dotáhne do konce a zda také opravdu udělá vše přesně, jako je to v metodice Blaník popsané.

--------------------------

Zatím jsem zjistil, že nikdo nikdy, ač to tvrdí, neudělal vše přesně jak měl. Načapal jsem v létě otevřená očka a dotyčný mi řekl, že aby jim nebylo horko. Pak ale nemusí nic zkoušet, protože nezkouší Blaník a protože svojí stupiditu zamlčí, pak zkreslí výsledky a je jedno, zda svojí tupostí vědomou a nebo lidskou hloupostí, kterou omluvit lze. Petra nelze přesvědčit, aby konečně vyházel tvrdé stropní folie, které zapřičiňují propojení uliček a aby je nahradil dokonale ulpělým igelitem na horní loučky a tím maximálně napodobil dutinu stromu. Posílal jsem Romanovi fotky jak vypadají horní loučky u mě, dával ty fotky sem. Kdo trpí na HL rámků nastavěné propoliso-voskové kraviny a navíc má tvrdý strop a uličky můžou mezi sebou “luftovat”, vlastně nevčelaří v Blaníku i když to tvrdí. Fakt, že zatím nemá problém neznamená, že nenastane a ani u Petra si nejsem úplně jistý, zda mu v případě problému dojde, že praktikoval od metodiky odlišně. Jako Tom4 nepíše nikdy nikde, že v roce úhynů krmil syntetickými krmivy s tím, že jednak neměl kvůli dojíždění do práce 70 km denně čas na dělání cukrového roztoku a hlavně, že to nemůže mít vliv. Jakmile do čehokoliv vkládá proponent svoje myšlení s tím, že ten či onem detail nemůže vadit, pak je to začátek konce. Kolega Tom4 už syntetické sra.ky nepoužívá a už nemá problém (ale nejspíš to tím nebylo, ale kdo ví? jistota není). Já ale samosebou nevím, zda to u něj bylo synťákama, ale jestli neudělám do nejmenšího detailu doporučené, jak potom můžu vědět a srovnávat?

Jo, podobně mě jeden dostal tím, že šel do Blaníku, ovšem s Adamcem na 11 rámků a spodní bedna stejné míry, tedy jako TL měl 39x24x11 s tím, že není blbej aby si řídil malé rámky, protože dá rozum, že to nemůže vadit. Nakonec to prý píše roky Včelařství, že je to nejrozšířenější úl a tak dá rozum, že to musí být nejlepší. Lidi přece nejsou blbí a nedělali by něco, co není nejlepší. Toto komentovat nemám sílu.

---------------------------

Stačí se na věc podívat opačně. Blaník funguje dokonale, ale jen dokud včelař neonemocní a nevynechá některé základní úkony. Dokud jsem byl zdravý (před 8 lety jsem se na starém stan měl stejný problém s plotýnkou, stěžejní práce v kritické době ale za mě udělal tam žijící mladý zdravý mládenec, včelař, já mu jen asistoval //překážel//), neměl jsem problém.

------------------------------

A poslední co chci sdělit. Po letošních zkušenostech, jestli se dožiju a neskončím na vozíku, budu už zkoušet jen dvě věci. Originál Dadant-Blatt tedy ČTVERCOVÝ úl na 12 rámků míry 43,5x30 + 39x15x11 jako NN s tím, že NN bude jen nahoře jako panenský medník. A hlavně, jako i u úlu 39x30x11, 39x24x11, tak i u D-B mě už zajímá jen pevné dno, tedy hodlám zjistit, zda lze včelařit bez zvedáků a jiných kejklů, tedy jestli je pravda, že nejlepší je nástavkový systém. Boháčovci přesvědčili Český národ, že jedině nástavkáč (a kdo nemá NN systém není člověk hodný pozornosti) a bez rotace nástavků se nelze obejít. Já prokázal, že je rotace nástavků kravina a NN systém ještě větší blbost. A nyní se chci pokusit dokázat, že vysoké plodiště není potřeba zvednout nikdy a na velké míře D-B by měl odpadnout i horní TLumič. Díky medníkům s mírou 39x11x11 se zdá - je to mnohem lehčí, že půjde cesta tudy (ano, postupeně opustit 39x15). A pak mě taky zajímá medník vysoký 15, ale na úle posazené dva po 5 rámcích, zda by včelám moc vadila středová příčka. Pak, když by se váha patnáctky snížila na polovic by bylo vystaráno. Ona přepážka uprostřed by mohla být jen z 5 mm překližky a dvěš vedle sebe by dělily prostor medníku o 12 mm = 2 x 5 + nějaká vůle. A nebo třeba z mateří mřížky. Ta je dost pevná na to, aby pětirámkový nástavek držela dobře pohromadě a tyto nástavky by šly tou mřížkou k sobě. Ale to až poté když by se ukázalo, že včelám vadí rozpažení medníku pevnou deskou. Deskami - šly by dvě stěny proti sobě uprostřed medníku. To lze vyzkoušet prostým vložením tenkých přepážek doprostřed medníku. V jarní snůšce to podle mě na 99% vadit nebude.

Z popisu to nemusí být jasné a tak prosím Romana, ten vždy ihned pochopí co myslím, zda by to dal na papír.

goro
goro 25.10.2024, 17:58:47 xxx.xxx.5.130

Tom držím vám palce… 

..ja skúšať Blaník nebudem (hlavne po nie najlepších skúsenostiach s plodiskom 4/3 LG), z jednoduchého dôvodu, mám dlhé roky  fungujúci systém nízkych nadstavkov ⅔ LG (bez rotácií) …

či budem aj tejto zimy bez úhynov je predčasné hovoriť, je v plodiskách aj melicitóza a u jednej rodiny mám dojem že miesto zimného zakŕmenia mala dostať sírny knôt… čas ukáže všetko…

Tom50
Tom50 25.10.2024, 19:17:26 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.10.2024, 17:58:47

Druhý palec máte ode mě, souhlasím, nesnáším změny věcí a způsobů, které bezchybně fungují!

Já jsem ale v jiné situaci, jsem na rozcestí a v “sázce” je i konec včelaření. Já buď najdu způsob jak včelařit dál i s výhřezem plotýnky v pokročilém věku a nebo toho budu muset nechat. Jako dnešní mladí jsem si ani já nedal říct. Většinou jo, ale kravin jsem nadělal spousty. Třeba když jsem stavěl místo vojny dálnici, házeli jsme pytli cementu, tehdy byl pouze v balení 50 kg. Staří dědci (bylo jim kdo ví jestli 50) nás krotili, že budeme záda potřebovat ještě v 50, v 60 a kdo se dožije tak i po šedesátce. Měli jsme z nich výtlem a posílali je do hrobu… Žádný z nich už asi nežije, není ale den abych si na ně nevzpomněl. Jo, ještě se vracím dopsat, že jsme, bohužel, věřili samizdatové protikomunistické propagandě která tvrdila, že je naše Československé jídlo tak přepráškované jezedákama a zničené zpracovatelským průmyslem, že se stejně nikdo nedožije padesátky. Do toho Černobyl v dubnu 86 a kdo pochyboval do té doby, uvěřil na ty lživé kecy taky. Taky proto jsem nikdy neměl rád Havla a jeho nohsledy disidenty, kteří nás takto ohavně obelhávali za Západní peníze. Hnus fialovej, velebnosti!

-------------------

Jednou Jiruš, měl nick KaJI, tvrdil, ještě na VF, že delší rámek než 39 je podstaný i když má Lang jen 10 rámků. Tvrdil, že není stejný rozvoj u Adamce a L 1/1, i když se liší o jediný dm2 a mělo by to být tudíž úplně stejné. A tvrdil, že se zjara vč lépe rozvíjí na jednom delším rámku, než na dvou kratších. Je to pravda. Mám vč moc, měl jsem zjara a tak jsem se dopracoval jen k jedinému originál D-B. A to ještě atyp na jen 10 rámků s pevným dnem. Nedávno jsem ten “paúl” tady popisoval. A jak je plodiště dlouhé, tak ještě na konci jdou napříč dva rámky 39x30 s trubčí divočinou za pevnou přepážkou s dírou nahoře, podobně jako má blinovka.

Včelstvo je v překvapivě výtečné kondici, rychlost rozvoje si nepamatuju - byla nijaká, byla brzděná převedením z míry dlouhé 39.

Proto pane Goro máte výhodu a má jí i Dr. Marx.

A já si hodně slibuju od plodiště 43,5x30x12, tedy dvanáct delších rámků. Mám nadělané 3 prázdné nástavky z borové překližky síly 18 a nástavky jsou tak těžké, že jsem nepokračoval i když mám přířezy na celkem 10 VN míry D-B. To je pravý důvod. No a tím, že jsem se definitivně po letošku rozhodl už VN nikdy nezvedat, už zase sním o tom čtvercovém úle se dnem sice oddělitelným, které ale já oddělovat nikdy nebudu. Totiž, pak bude mít plodiště plochu 157 dm2 a já hodlám laborovat s tím, že by byl TL na každém rámku dole pár cm a je otázkou zkoušek kolik vlastně.

To je jedna rovina a sice vysoké plodiště. Ale zbývá zlehčit medníkové NN a jak to hodlám zkoušet píšu v předchozím článku. Nikdo na to, bohužel nereagoval, jako nereaguje v poslední době nikdo na nic - čest výjimkám jako je Petra, Tom4 a taky Petros a Martin. Asi je všem všechno jasné a debatovat a tříbit názory nepotřebují. Šťastní to lidé!!! Ze srdce závidím. Mě tedy všechno jasné není a doufám, že nebude nikdy. Pak by byl život i práce nuda.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 25.10.2024, 19:39:47 xxx.xxx.171.143

Tak já , když jde o to si pokecat, reaguji hned. Ale na zdejší diskuzi chodím se něco dovědět a nechci jí plevelit , když něčemu opravdu nerozumím.  Technicky si ty úly opravdu nedovedu představit.  

Nicméně  a budu trochu za rýpala, když čtu o vašich pokusech, pořád mi připadá, že úspěch není v úplně přesných mírách. Důležité mi přijde velké plodiště ať už z vysokých rámků, jako má Tom nebo složené z nízkých jako má Goro,k tomu kus místa, kde včelstvo postaví trubčinu a nikdo ho nestresuje absolutním ničením trubčiny, nepoužívat očka, dodržování výměny starého díla, léčit a krmit včas a přiměřeně a v neposlední řadě mít včely rád a nepovažovat je jen za zdroj zisku. I když nepopírám že peníze za med jsou příjemným bonusem.

Vím že jako technicky založený mužský to vidíte jinak, ale jestli má úl o pár centimetrů větší nebo menší míru, já si prostě nejsem jistá na kolik to hraje roli. Myslím že včely může stresovat spousta věcí a škodit taky., ale nevím jestli zrovna tohle.  

Tom50
Tom50 25.10.2024, 19:50:01 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 25.10.2024, 19:39:47

S mnohým by se dalo polemizovat, ty míry úlů a z nich vyplývající celková plocha plodiště roli hrají nemalou. Ale jako holka máte jeden dar. V několika větách dost přesně popsat na co já bych potřeboval napsat když ne knihu, tak desítky stránek canců. 

Gratuluju, z vás včelařka ne že bude, vy jí, paní kolegyně, už jste!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.