Majitel CHZ mi do mailu poslal staré články z IF a já je sem postupně vložím.
Přihořívá?
Při studiu (po několikáté opakovaném v průběhu cca 55 let) jsem narazil ve starých OVP od roku 1957 do 1969 na polemiku a pokusy s horním česnem, s horním a dolním česnem současně a jen spodním česnem. Jedná se o poznatky s různými česny v celém průběhu roku a i při zimování. Názory autorů jsou různé, každý popisuje něco jiného, v jiných podmínkách a podobně.
Ovšem nejvíc mě zaujala informace Rusa ze Sibiře o zimování ve stebníku. Šlo o improvizaci, jámu v zemi, v ní na dvou hranolech úl s horním česnem a jáma zakrytá latěmi a chvojím. (Myslel jsem, že se někdo asi zbláznil). Ale dál vysvětluje, že když je vč v zimě ponořené v kysličníku uhličitém, neudusí se a naopak ozdraví ho to a zbaví parazitů (roztočíka malého) i nosemy apis. Prací na to téma je mnoho jen v těch OVP a u vědomí dnešních zkušeností už víme, co byly slepé uličky. Taky používání ruských stebníků v drsných krajích USA a Kanady je pro mě velkým překvapením, v minulosti jsem tuto informaci přehlédl.
Co by z toho vyplývalo pro dnešek? Je tu stále záhada jak to, že mám ve vč nepatrně VD. A nejenom já, ale i kolegové kteří dělají přesně to, co já a nedělají věci, které dělat neradím.
Tak to rozeberme. CO2 je těžší než vzduch. Je to produkt metabolizmu všech jedinců včelstva a samočinně stéká uličkami z místa svého vzniku dolů do TL, kde se musí logicky hromadit než opustí úl. Tedy než z úlu česnem samočinně "vyteče" za absence nesprávné cirkulace kupříkladu sítem v celém dně. No a pokud tedy CO2 vadí víc parazitům než včelám - viz zimování v některých částech světa - možná právě proto, že soustředím chov trubců v zóně úlu, kde se hromadí tento plyn a současně do úlu nikudy nemůže vnikat jiný vzduch (třeba očky nebo sítem ve dně), pak se mi zdá, že jsem náhodně poodhalil tajemství.
A na co jsem, asi náhodně, vlastně přišel? Že nelze včelám ublížit, když budeme mít TL, drtivě drtivou většinu trubců dovolíme včelstvu chovat jen tam a ne jako LBV mezi dělničím plodem v teple a "lepším vzduchu" a už vůbec dovolením volné stavby aby si včelstvo chovalo trubce kde se mu zachce. Možná tím jedovatým prostředím se VD ničí a nebo a to se mi zdá jako pravděpodobnější, VD sice ve vč mám, ale ti jsou nějak méně životaschopní a velká část z nich je asi neplodných. A mě stačí, že jsou "moji roztoči" líní se množit, nemám ambici nemít ve svých vč žádné. Stačí, že se za sezonu neumí namnožit na množství, které by mohlo vč nějak ublížit.
Mě to funguje, jen úplně jistě nevím jak. Dávám to zdarma komukoli kdo chce a dál je to boj každého sám za sebe a hlavně za svá včelstva. Jak to asi funguje tuším a dám to v dalším vláknu.
A přidám to, co by měl z tohoto článku čtenář pochopit. Axiomatický předpoklad, že když CO2 ničí roztočíka malého, tedy roztoče a nevadí včelám, co když stejně účinně ničí VD, což je taky roztoč, jen je ve srovnánís RM asi jako jezevčík ku slonovi.