Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 15.04.2025, 01:20:45
dřemlík? tak to by mě opravdu nenapadlo, tundru za domem nemám, tak žiju v představě, že je to divná poštolka
ale je pravda, že mě ten ptáček zaujal nejdříve svým letem, totiž letěl velice rychle a obratně v takových osmičkách asi metr nad terénem, špičatá hubená křídla. nejdřív jsem si myslela, že je to krahujec. pak přistál na stromě u cesty a docela statečně pózoval, tak jsem ho z auta stačila vyfotit, ale nic extra, neměla jsem s sebou ani teleobjektiv. fotku v tom letu nemám, to by se nestihlo.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 15.04.2025, 17:25:48
Tak jak setkání popisujete jen utvrzuje můj dojem. Dřemlík má sice podobnou velikost i podobný styl lovu, dokonce i podobnou kořist jako ostříž lesní. Ostříž má však daleko výrazněji vybarvenou hlavu, zejména ty černé “sokolí” linky. Spodní ocasní pera jsou u ostříže výrazněji ozdobena příčnými a hlavně tenčími proužky, prsa naopak zase svislými. Také skutečnost že dravec způsobně počkal až si jej vyfotíte ukazuje na dřemlíka, dokonce se podobný zvyk čekat nezvykle dlouho a nepohnutě na místě kde se cítí bezpečně uvádí u tohoto druhu jako zajímavost. Prostě myslím že jde o samičku dřemlíka, u samců by to "poznávání " vzhledem k zbarvení bylo jasné. Jediné co je podezřelé je to že samička již není na hnízdištích kdesi v severní Evropě nebo Asii. Jistý si však jsem jen tím že to fakt není divná poštolka😉
Ten pták mě taky strašně imponuje. Takovej krocan v našich podmínkách. Na znojemsku a Rakousku se objevují.
No že se tam objevují je dost silné slovo, řekněme spíš, že tam byli už viděni. Ale v těchto případech jde o dropy malé. Pak ještě ještě vzácnější drop velký a to je ten váš krocan.