Díky.
Možná nevíte a třeba bude překvapením následující.
Kraňka je původně horská včela. Její přirozeností jsou dvě její vlastnosti a u jiných druhů včely medonosné stejné vlastnosti nejsou nebo jsou marginální. Tak tedy základní přirozeností Kraňky je maximálně redukovat počet jedinců na zimu. Tuto základní a pro K charakteristickou vlastnost rozvedu pod článkem.
Druhou vlastností a asi pouze K je, že je schopná doslova raketového jarního rozvoje.
Proto všechny “práce” Jindřicha Boháče (kromě jiného zakladatel PSNV), ale četné práce i některých dalších jsou nepravdivě zavádějící. Slovo práce jsem u Boháče dal do uvozovek proto, že on sám byl včelař nevalný. Ale měl přátele v cizině a dokonale ovládal němčinu a patrně i nagličtinu. A vše co kde napsal a je známo mě, byly pouhé překlady cizích prací, hlavně z USA. Boháč úplně ignoroval fakt, že se v USA nechová Kraňka a že tam chovaná Vlaška - Ligustica má úplně jiné vlastnosti. Patrně to ve smyslu rčení: “přání je otcem myšlenky” sveřepě ignoroval. Jenže ten fakt, že překládal a našim včelařům vnucoval metody ošetřování úplně jiné včely s naprosto odlišnými vlastnostmi v naprosto nesrovnatelných podmínkách, staví vše co napsal do jiného, méně oslnivého světla.
Oč tedy jde. Vlaška - včela Italská neboli Ligustica je včela subtropů. Protože v krajích, odkud pochází a kde proběhl její vývoj, není vlastně zima a včely i v zimních měsících nejen, že vyletují, ale nacházejí potravu, nemá vyvinutou vlastnost jednak šetřit zásobami a jednak nepotřebuje rychlý jarní rozvoj. Zimuje totiž přirozeně velmi početná, protože díky absenci zimy nebyla nucena naučit se šetřit potravou. A to ani v zimě, ale jak se domnívám, ani v létě. Přesněji: Zatímco nejsilnější zimní Kraňská vč mají asi 10.000 jedinců, zřídka o pár tisíc více, ale v drtivé většině jen 8 a i méně, Vlaška zimuje běžně v počtu 20-25, ale i 30.000 jedinců a i více.
Tím je řečeno vše, hlavně pak, že všechny poznatky o Vlašce jsou v podmínkách ČR naprosto nepoužitelné!!!!! Jediné jak to jde u Kraňky, tedy přinutit jí k zimní početnosti, je spojit těsně před zimou několikl vč. A druhou možností je selektivní výběr plodných kmenů Kraněk, například Singer. Obecně jim říkáme masařky - produkují mnoho včel a málo medu = proplodují vše co přinesou. Vím přesně co tvrdím, Boháčovi jsem od 70 let, kdy svoje články začal publikovat, bezmezně věřil, vše jsem vyzkoušel ( a ne jeden rok) a v podmínkách Podblanicka nefungovalo z jeho tvrzení VŮBEC NIC! Nejde mi jen o finační ztráty, víc mě mrzela ztráta radosti ze včelaření a ztráta iluzí, že renomovaný časopis zveřejňuje návody, které v podmínkách ČR nefungují. Mimochodem to se ve Včelařství, jak soudím, dodnes nezměnilo.
A vypíchnu ještě jednu katastrofální vlastnost (je jich víc) Vlašky. Zatímco Kraňka má nepřetržitě dokonalý pojem o množství zásob v úle, které má k dispozici a přizpůsobuje tomu plodování a i počet jedinců v zimě, u Vlašky je to jinak. Kraňka když uhyne hladem, nikdy v jejím vč není otevřený plod, včas v sebezáchovném pudu zastavila plodování když “věděla”, že na plození “dětí” nemá prostředky a že by se o ně nedokázala dobře postarat.
Když péadne hklady Vlaška, tak matka klade do poslední vteřiny. Ve vč jsou všechna stadia plodu a v buňkách stojí úplně čerstvá vajíčka.
Toto píšu hlavně pro začátečníky, protože mnozí z nich mají romantické představy, že něco objeví a že by zkusili i jiné druhy včel než je K a BF. Navíc - pamatuju si to živě z dětství, některé kříženky Vlašky jsou neskutečně agresivní.