A teď si všichni pevně sedněte, aby s vámi následující nešvihlo!!!!
OVP 1968/2, strana 41-43 - Nová nemoc včel. Citováno z Francouzského časopisu
LˇABEILLE DE FRANCE, ročník 1967/12, STRANA 390. L. Partiot, France
Kvůli mizernému ohlasu na vše, co sem píšu, se mi nechce opisovat celé znění článku. Každý si může ověřit informace jak je podám převyprávěně já. A taky si každý může dát do souvislosti moje letité podezření o škodlivosti či neškodnosti VD a o zhovadilosti alternativních a jiných kejklů ve včelařství kvůli VD a CCD.
Jde o v té době novou a dosud nepoznanou nemoc (otrava se ukázala jako nemožná), spočívající ve vytracení včel z úlů plných zásob během září až ledna. V úle prý zůstává často matka s hrstkou včel. Jde o naprosto přesný popis syndromů jevu, který, aniž by byl dodneška objasněn, dostal mnohem později obecný název CCD, což by se dalo volně přeložit jako zhroucení řádu včelstva. V některých státech USA tehdy došlo k úhynu až 90% vč, jidne jen kolem poloviny a jednalo se jen o několik jižních států, Nové Mexiko, Texas, Pensylvánie. A totéž v Mexiku, tedy v sousední zemi. Autor jako zdroj informací uvádí práci Dr. E. Oertela v časopise Gleanings in Bee Culture.
Všichni byli v té době doslova šokovaní, postupně vyšlo najevo, že se nemohlo jednat o otravu. Navíc mrtvé včely nebyly nikdy kolem úlů, někde kvůli tomu odstranili ze včelnic trávu aby bylo jasné, že včely kolem úlů nejsou.
Někoho napadlo, že by se mohlo jednat o zvápenatění plodu, což se ale ukázalo jako nesmyslná domněnka. Vznikla tím, že stačilo vyměnit matku a zvápenatění zmizelo samo. (pozoruhodné je, že se zase jedná o matky jak vyplyne dál)
Jediným vysvětlením, NEPŘÍMÝM vysvětlením, se zdá fakt, že nejvíce postižené byly podniky, kde včelmistři používali dlouhé roky matky z vlastních chovů a tudíž velmi úzké příbuzenské plemenitby. Je potřeba si to porovnat s tím, že i dnes mnozí věří tomu, že není dobré “oživovat” svoje včelaření “cizími” matkami a nechávají pořád bastardizovat svůj původní chovný materiál. Jsem odjakživa zastáncem naopak toho, že je nutné ustavičně dokupovat inseminované matky a oživovat tak nevyhnutelně degenerující základ. Je zajímavé, že u králíků, dobytka, čoklů je to všem jasné a incest u lidí je dokonce trestný. U včel to ale propagují i někteří tak zvaní odborníci. Je mi jasný rozdíl jakým je partenogeneze. Nicméně každý negramot z pralesa ví, že příbuzenská plemenitba u všeho vede vždy do pekla!
Abych byl ale úplně objektivní, sice v roce 1967 už byl internet (jmenoval se jinak a nebyl veřejný) vynalezený, nicméně mikrovlny v měřítku, v jakém dnes provrtávají 365 dní v roce každou hodinu a milisekundu vše živé, ještě nebyly a k úhynům přesto docházelo. Mikrovlny to tedy, jak jsem se do dneška domníval já, způsobovat nebudou. Asi k tomu přispějí, ale plošné úhyny byly známy z USA už před téměř 60 lety.
Nebyl bych to já abych nedodal. Porovnejte všichni lobbování jistých lidí za jedinou zákonnou včelu u nás, kterou je Kraňka, BF je dosud v ČR nelegální. Systém dotovaného chovu matek si tito lidi zařídili tak, že se tu jedná o jen pár lidí v celé republice! Jde tedy o velmi úzkou mikromnožinu plemenného materiálu, polopatě, v ČR se, jak se domnívám, dopouštíme té chyby, jakou udělali chovatelé včel v USA před rokem 1967 (soudruzi z USA), kdy to bylo popsáno. Opakuju, že z citovaného článku jasně vyplývá a je tam jasně řečeno, že úhyny nepostihly ty včelařské podniky, kde nakupovali matky různého původu, ale jen ty podniky, které si mnoho let rozchovávaly jen svůj materiál. Taky je nutné si uvědomnit rozlohy států USA a velké vzdálenosti jednotlivých včelařských podniků a tudíž se tamnější podmínky při oplozování vůbec nedají s Evropou srovnávat. Tam se jednotlivá hospodářství chovají jako Evropské oplozovací stanice, protože i 100 km od včelnice žádné jiné včely nejsou (tehdy nebyly, což ve článku jasně uvádějí).
Dále porovnejte fakt, že ti, kdo u nás a potažmo v Evropě rozhodují a svádí úhyny na VD a nutí všechny k nesmyslnému boji s “vešmi”, musí moc dobře vědět, že CCD se nejméně jednou vyskytlo u statisíců vč v USA před rokem 1967. Když jsem to našel já (a žádnou cizí řeč neumím (slovenština není cizí)), proč by to nenašli lidi dobře placení za to, aby VĚDĚLI a dokonce se jim od toho říká VĚDCI?
Jen tady, za kratinkou dobu svého psaní na CHZ, jsem přinesl dost příkladů aby bylo jasné (těm, kdo jsou ochotní samostatně myslet), proč já tak zvaným vědcům nevěřím ani nos mezi očima!!!!!
Jen já jsem tak “hloupý”, že nezamlčím i to, co se mi nehodí do krámu. Tedy že jev, co se obecně nazývá CCD, byl už znám dávno před zavedením mobilů, GPS, šmírovacích satelitů a bezpočtu radarů.
Nikdo mě neplatí a tudíž si můžu dovolit ten luxus = jsem úplně svobodný.