uff. OK, bude to delsi….aneb pohled z druhe strany, ju?
Ve sportovce ( mezinarodni zkusebni rad) je ta povelova technika predepsana. Co jazyk, to jiny zvuk. Aneb poloha sedni je porad poloha sedni i kdyz to nekdo veli jako “sedni” a druhy jako “duduk”. A vsichni psi na celem svete tem povelum nakonec rozumi.
btw. Vite, kolik psu v USA “mluvi” cesky? 🙂 Byly prodani jiz vycviceni a amici dal pouzivaji nase povely.
Za me teda - spis nez souhlaskovy a samohlaskovy pes je treba se zamerit na to, aby pokyn se dobre vyslovoval majiteli - a dobre myslim - porad stejne a bez citoveho zabarveni 😄
Kdyz pes povel nezna - nedela, co podle nas ma -neni docviceny - a nepomuzu si, ze ho na psa zacnu kricet. Nerozumi mu. Naopak - s tou emoci prijde casto nechut psa povel provest. Nevi, co ma delat a jeste stres? Nebo si pes sam da k povelu jinou pridanou hodnotu - o kterou nestojite 🙂 Kdo nezna situaci - panecek vidi v dalce ciziho psa a zacne kricet “ke me, ke me” - a pes misto toho, aby prisel, se zacne rozhlizet, PROC ma prijit. Sam se naucil, ze kriceny povel znamena -bude tam nekde neco zajimaveho 🙂 To pak ma clovek pocit, ze povel nefunguje - ale ten povel za to nemuze.
V tuhle chvili se opravdu dela, ze se povel zmeni. a uci se ten pozadavek -ale jako novy cvik. Lepe. a to funguje - vic, nez ze zmenim samohlasky za souhlasky.
A pak pomaha, aby podobne pozadavky meli rozdilnou intonaci. Pokud psovi rikam sedni a lehni stejnym tonem a povely davam ve velmi podobe situaci - jo, plete se mu to. A verim, ze pak “placni se na zem” a “sedni” bude pro nej srozumitelnejsi. Ale neni to nezbytne nutne. Jen jednodussi….
Kdo chce vic si s povelama hrat - a ve sportovce si hrajeme s detaily - pes se nauci fakt ledacos. Vsak staci na stejnem slovu zmenit prizvuk a uz je to novy povel 🙂 lehni a lehni pak treba pro psa znamena rozdilny pozadavek. Porad to pro psa znamena -dej bricho na zem - ale prvni lehni je s fixem na predni nohy - pes leha dozadu, sklapi se dozadu. Druhe, ze si ma lehnou s fixem zadnich - posouva predni nohy dopredu. ( pro nepratele buzerace psu dodavam, ze tohle cviceni psi miluji, neb u toho zkrmite tuny kokin )
Jenze je tu jeste jedna dulezita okolnost. Vetsina domacich psu posloucha nejen slovni na povely, ale hlavne na smes pokynu - povel, posunek a situaci -tj. nezna JEN ten slovni povel. a pak zase se nekdy muze stat, ze pes neslysi neco. a pritom jste treba jen k tomu povelu zaroven i nepohli rukou - a i kdyz budete prisahat, ze to urcite nedelate -delate - a psa mate vlastne pak nauceneho na tu ruku a ne na slovo… Oni ti psi u nas ziji a maji nas fakt prectene 🙂degradovat tuhle mezidruhovaou spolupraci na uroven dulezitosti zvuku bych si fakt netroufala 🙂
Pokud to chcete vyzkouset - taky mam test - oblibena zabava na taborech. Sednete si na zidli zady ke psu ( vypnete tak svoje posunky, mimiku, nova situace) - a velte mu tak zakladni polohy. Kolik psu vam je udela? Tak si vyzkousite, jestli pes zna povel, nebo ne.