Venkovní pes…. Všichni moji psi mají na výběr…pokud by si moje pyrenejská psice vybrala, že chce být venku na zahradě, tak budiž jí přáno, zavírala bych jí jen na noc, aby nerušila sousedy, ale i tahle psí holka samostatná pastevecká teď chrní tady vedle mě na gauči. Nevím, proč spousta lidí dává rovnítko mezi rozmazlenost a tím, že pes může být na gauči a nebo v posteli. Není to o žádné rozmazlenosti, je to jen o tom, že můj pes se mnou chce být v mojí blízkosti…pokud mi to jako člověku nevadí, já jsem naopak ráda, když se mnou psi leží na gauči a nebo v posteli, tak je to jen o pospolitosti, o tom, že smečka je spolu, jestli to tak můžu říct a žádná rozmazlenost s tím nemá nic společného.
Ale to jsem nechtěla říct…chci říct, že si prostě neumím představit, jak lidi, kteří mají čistě venkovního psa, s ním tráví hodiny venku, když leje, fučí vichr a teploty jsou blízko nule…prostě když je počasí, že by psa nevyhnal. Vůbec neberu v potaz nějaké vyžití, třeba tu prochajdu, ale kde je potom ta pospolitost?? Pes je tvor společenský a nevěřím, že je mu fajn být samotnému povětšinu dne a noci venku…hnusný počáso může být třeba týden, pak z toho hnusnýho počása člověk chytne chřipajznu a je na další minimálně týden mimo…a co ten pes? Někteří psi nejsou ani moc velcí mazlové, ve své podstatě jim stačí, když jsou se svojí lidskou smečkou v jedné místnosti.
Takže zatímco já, když se venku žení všichni čerti, si udělám horký čaj a pěkně v teplíčku v obýváku si budeme s pesanama hrát, mordovat se, budou mi asistovat při domácích pracech…Ginuška hlavně při vaření, úklid jí moc nezajímá..a nebo se spolu prostě budeme válet na gauči u televize a ven…no takový počasí..fujky fujky, jsem kolikrát ráda, když je přemluvím na rychlý čůranda…když mám chřipajznu, tak spolu ležíme v posteli, bereme paralen, pijeme horkej čaj a čučíme na filmy…no možná to není super vyžití pro psa, ale zase…jsme prostě spolu. Tak nějak si to samé neumím představit s venkovním psem…no ale jak lidi říkají…on je zvyklej.
Zastávám stejný názor, jak už bylo psáno výše…pokud si pes sám vybere, že doma být nechce, že je mu lépe samotnému venku, tak fajn…ale když vezmeme v potaz “normální” psi, tak si myslím, že drtivá většina si vybere bydlení s páníčkem a psu je jedno, jestli to bydlení bude někde pod mostem, ve stanu, v přívěsu a nebo v domě na gauči…jde o to, že jsou spolu.
Argumentace obrovskou zahradou je dle mého naprosto irelevantní, protože většina psů, které znám a žijí na velkých zahradách, se stejně povalují u vchodových dveřích, nebo poblíž vstupní branky a na zahradu sami nejdou…tak max prohnat nějakou Mícu, co prochází…ti zodpovědní jdou občas obejít teritorium. Prostě přimlouvám za to, že pokud má být pes čistě venkovní, tak by měli být alespoň dva….
Moje pastevecká čuba se jde na zahradu jen vyvenčit, obejít teritorium, jinak leží na dvoře nejlépe tak, aby viděla na branku i vstupní dveře nebo u vchodových dveří, pokud je venku…v létě má stanoviště pod tisem…i kdyby byla zahrada 3x ..10x taková, tak nevěřím, že by většinu dne netrávila v blízkosti domu…a hlavně ona vydrží venku klíďo pár hodin…my pak říkáme, že si hraje na venkovního psa….ale stejně pak přijde dom a svalí se u nás v obýváku.
A jakože venkovní pes to vyhrál, protože nezažívá teplotní šoky…no tak možná ju. Já mám psy v režimu život v domě s rodinou a trvalý přístup dle libosti na zahradu…od jara do podzimu, jak to počasí dovolí, tak mají pesani dveřka do domu dokořán, v zimě děláme dveřníky a žádný z mých psů neměl jedinej problém s těmi přechody teplo-zima, tak nevím…