Tak nevím, ale prostě i štěňata z jednoho vrhu můžou být rozdílná… si to alespoň myslím.. a moje chabé znalosti z pár případů mě v tom jenom utvrzují,, jedno štěně piraňa, druhé nekousající troubelínek, třetí středního temperamentu kousá přiměřeně očekávání.
Já vím, že se mnou mnozí nebudou souhlasit a nemám tolik zkušeností, neb jsem vychovala pouze 7 štěňat a ani nechci tvrdit, že by na štěně neměl člověk výchovně působit, ale fakty mi přijde, že všechna moje kousací štěňata… v mém případě kupodivu jen holky, moji kluci byli nekousací, z toho po přezubení vyrostla. A za sebe musím říct, že dokážu pochopit, že malé štěně kousá… když vidím, jak se mezi sebou mordují psí mimina a najednou je štěně samo bez sourozenců, tak v tom pokračuje v lidské smečce, dokážu pochopit, že přezubující štěně má potřebu kousání ještě větší, ale jakmile přezubí, tak sranda končí a kousání netoleruju… ono už to pak jde, štěndo už je větší a je s ním už rozumná řeč.
A jeden takový můj malý typ, co jsem provozovala s kousací pyrenejkou, když byla štěndo.. udělala jsem si na předloktí improvizovanej rukáv z osušky, aby mě to nebolelo a Gina kousala na povel a na povel pouštěla, musela si sednout a čekat zase na povel ke kousání. Myslím, že jsme tím zabily dvě mouchy jednou ranou, že se štěndo mohlo bojovně, kousavě vyřádit, ale zároveň jsem to já řídila a čubina nejenže musela poslechnout, ale zároveň musela prokázat notnou dávku sebeovládání, když musela v klidu v sedět a čekat na další povel ke kousání. Mrzí mě, že mě to nenapadlo u předchozí feny… samotnou by mě zpětně zajímalo, jestli by to u Sáry fungovalo taky.
Obecně se mi chce říct, že u štěněte, které ještě nemá přezubeno, bych z toho prostě nedělala kovbojku.
Chce se mi říct.. vaše štěndo kouše, vrčí, štěká.. o tak gratuluju máte normální, zdravé štěňátko. Moje ovčanda jako štěndo chytila parvovirózu, měli jsme to štěstí, že přežila a bylo to hrozný, člověk je úplně bezmocné, jen se modlí. A za mě je varianta, že mám doma “agresivního” a tady bych teda zdůraznila ty uvozovky, kousajícího ďábla ta podstatně lepší. A věřím tomu, že každý, kdo to zažil, že měl nemocné štěňátko s dal nevím co, kdyby měl raději okousané ruce, roztrhaně boty, vybouchlé polštáře, ež tvorečka, který je vážné nemocný.