Dobrý den, mám velmi laický dotaz. Vím, že z tepelně neupravených vajec hrozí nakažení salmonelou. Teď jsem si pořídil pár slepiček a nevím zda bych poznal, že zvířata tímto onemocněním trpí či jsou jen přenašeči. Jak moc je salmonela u slepic častá......? Děkuju.
celkem to nepoznáte, dospělá drůbež může být zcela bezpříznakovým bacilonosičem. případně ten paratyf udělá jednotlivé občasné úhyny nějakých oslabených kusů, s dosti všeobecným pitevním nálezem (prostě nějaký zánět)
ale je samozřejmě možné a technicky jednoduché a nepříliš drahé nechat si vyšetřit trus.
Lepší a i přesnější je nechat vyšetřit trus od tech slepic
Salmonela u dospělé drůbeže není až tak nebezpečná, pokud se vejce tepelně zpracovávají. Její nebezpečnost je zejména při odchovu kuřat. Napadená kuřata mají malou šanci přežít. Proto v dřívějších dobá byly prováděny zdravotní vyšetření pro hejna slepic produkující násadová vejce v drobných chovech.
Můžete si nechat udělat výtěr z kloaky sterilním tamponem a odeslat do laboratoře, nebo odeslat jen trus. Salmonelóza ve vejcích je častěji u vodní drůbeže, hlavně kachen, které bývají latentním přenašečem bez příznaků nemoci. U hrabavé drůbeže bývá zelený, nebo bílý průjem.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.01.2024, 08:29:29
věřte, že nebývá nic. bílý nebo zelený průjem je celkem všeobecný příznak slepice, co má zásadní problém - bílý když nežere (jsou to vlastně jen řídké uráty) a zelený když jí selhávají játra. no a paratyf u dospělé hrabavé drůbeže většinou zásadní problém nedělá, takže prostě neuvidíte nic.
no a na kuřatech zase taky nemusíte vidět průjem, ale rovnou úhyny.
Myslím, že kdyz koupíte vejce, kuřata,slepice ze zdravého chovu, tak salmonela nehrozí..u mě už se vystřídalo xxx slepic i plemem a nikdy se salmonela neobjevila..vejce jíme syrová (takový utřený žloutek s cukrem, krémy😚),na měkko vařená a v pohodě…