- Příspěvek #175594
- Nahlásit
Dobře, děkuji.
Nemůže hříběti nějak ublížit lízání minerálního lizu? Nebo je lepší ho z boxu raději odstranit?
Je lepší ho odstranit a potom postupně navykat.
Anonymní:Nemůže hříběti nějak ublížit lízání minerálního lizu? Nebo je lepší ho z boxu raději odstranit?
Může dostat průjem.
Viz Buggyra - zvykat postupně.
Dobře, děkuji.
My ho vždycky vázali tam, kam hříbě nedosáhlo, ale kobyla ano. Ti prcci ho kolikrát lížou asi ze zvědavosti a není to pro ně vůbec dobré. Po odstavu jak píše Buggyra.
Odstranit. Hříbata ze soli mohou mít průjem a ztratit tak hodně vody. Na to jsou hříbata citlivá. Pokud chcete dodat minerály klisně, kupte minerální směs v prášku či granule a přesně podle návodu to dávkujte do jádra.
Kukla:Odstranit. Hříbata ze soli mohou mít průjem a ztratit tak hodně vody. Na to jsou hříbata citlivá. Pokud chcete dodat minerály klisně, kupte minerální směs v prášku či granule a přesně podle návodu to dávkujte do jádra.
Já si dovolím nesouhlasit. Jistě, minvit určené pro kojící klisny je na místě (protože seno může obsahovat pouze to, co je v půdě, kde narostlo a to je někdy dost bída), ale - sůl? Přiznám se, že vyloženě nesnáším lizy s jablečnou či bůhvíjakou příchutí, natožpak její dávkování do krmení. Vidím to takhle: kůň (a zejména kobyla!) by měl vědět, co přesně přijímá, je-li to aspoň trochu možné. Sůl není ani jablko, ani nic jiného; sůl je prostě sůl.
Všichni víme, že koně (a zas: zejména klisny) jsou hotoví bylinkáři a přesně vědí, co kdy spást, aby jim bylo dobře, nebo se jim od něčeho ulevilo. Za ty roky jsem to viděla snad tisíckrát.
Co se týká solného lizu: pozoruji už leta, že - kupodivu - naši koně ho v zimě lížou víc, než v létě, ač by člověk vzhledem k pocení čekal opak. Ale oni mají liz jen ze soli, ne s nějakou příchutí. Takže si berou přesně tolik, kolik potřebují, a ani víc, ani míň.
U kobyly s hříbětem mi přijde skutečně nejvhodnější uvázat liz tak, aby na něj kobyka dosáhla, jak potřebuje, ale hříbě ne. Je to velice jednoduché řešení, a spolehlivé a bezpečné.
Jo, ono to možná při přidávání do KD vypadá tabulkobě dobře; kobyla to pozře (ale bacha: stejně jí bude dřív či později hříbě užírat). Jenže to jí nenechává tu volbu - kolik potřebuje. A ona to fakt ví o dost líp, než my…
… mám na mysli to dávkování soli do krmiva, samozřejmě; s tím nesouhlasím ;-) Jinak jo.
Tak to, že kone presne vedia, čo je pre nich dobré, moje skúsenosti absolútne vyvracajú.
Ak by to vedeli, netrávili by sa durmanom, šedivkou, ani prasatníkom, nežrali by seno s třezalkou, vlčím bôbom, prasličkou a ďalšími XY jedovatými bylinami, nežrali by štrk, piesok, otravy na potkany, medikované zmesi pre hydinu, sieťky z balíkov, drôty zo sena…a mohla by som pokračovať donekonečna.
Soľ sa pridáva do krmiva z rôznych dôvodov, jedným z nich je aj ten, aby u nich pocit mierne zvýšeného smädu zvýšil konzumáciu vody v tomto období a verte, ľudia po pár intervenciách, alebo operácii obstipačnej koliky toto radi urobia.
Ak sa totiž soľ zapije adekvátnym množstvom vody, nedôjde k intoxikácii a preto je soľ bezpečné ponechať aj v boxe so žriebäťom vtedy, ak je už schopné piť z napájačky, či vedra. Nalíže sa, dostaví sa pocit smädu, napije sa, niekedy sa poserie, no získa skúsenosť, pretože veľmi malé žriebä musí o svete okolo seba získať nejaké informácie skúšaním.
Bez dostupného zdroja vody, z ktorého žriebä s chuťou pije je to risk, takže u žriebät tak do 1 mesiaca by som ju dala z dosahu.