Prosím o radu. Pomalu se blíží čas sbírat násadová vejce. Chci koncem února líhnout pod kvočnou. Kdy mám začít sbírat vejce a při jaké teplotě skladovat? Jak často je při skladování otáčet? Díky.
Asi bych se držel návodu pro BIOSKU + ideál skladovat max 10 - 14dnů:
Nasazována mají být pouze vejce s dobrou biologickou hodnotou, která tvarem, velikostí a skořápkou odpovídají standartu. Vejce mají být sbírána co nejdříve po snášce. V zásadě je nutno si uvědomit, že z čerstvých vajec se dociluje lepších výsledků líhnutí a rovněž doba líhnutí bývá o něco kratší než u vajec starých. Vejce by neměla být skladována déle než týden, výjimečně u hus bývají nasazována vejce až čtyřtýdenní. Pokud je nutno vejce skladovat, je správné, aby byla skladována špičatým koncem dolů v místnosti bez plísní a průvanu, s teplotou +8 až +15°C a relativní vlhkostí 65 až 75 %. Při skladování vajec déle než tři dny je správné vejce jedenkrát denně naklápět tak, aby vejce nebyla stále v jedné poloze. V proložkách nebo bednách se vejce nejlépe hromadně naklápějí střídavým podkládáním jedné strany. 8 Nasazovat se mají jen vejce čistá, pocházející ze zdravých chovů. Pokud by byla vejce znečištěna, očistí se nejlépe za sucha jemným oškrábáním. Jsou-li vejce omývána, provádí se to v 1 až 2,5 %ním roztoku chlorseptolu.
Prosím o radu. Pomalu se blíží čas sbírat násadová vejce. Chci koncem února líhnout pod kvočnou. Kdy mám začít sbírat vejce a při jaké teplotě skladovat? Jak často je při skladování otáčet? Díky.
Nevím jestli se něco od mého mládí změnilo a někdo uz dokáže naprogramovat kvočnu k termínu ktery chce?
Jinak sběr a skladování vajec je dobrý řešit když mám připravenou líheň nebo kvočnu . Trvanlivost vajec neni věčná. Zhruba po deseti dnech jsou lepší na smazenici než na líhnutí
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 08.01.2024, 10:09:02
Tak,tak..to mě první zarazilo, že pán má naplánovanou kvočnu na konec února 😀…to teprve slepice snáší a vůbec nemaji myšlenky na zasednutí..prvně musi nanést určitý počet vajec a potom teprve slepice “zváží”,jestli už je ten pravý čas na pořízení potomstva😀…a ne každá slepice se stává kvočnou…doporučuji zakoupit menší, kvalitní líheň..
alebo počkať na kvočku… mňa tiež zarazilo, ako možno s istotou plánovať liahnutie pod kvočkou, i keď - mám odskúšanú kvočku, ktorá každoročne začne prvý raz kvokať v polovici až koncom apríla (dubna), s istou pravdepodobnosťou viem predpokladať, že to bude tak aj tento rok - na obrázku je ona. Lenže tento rok práve teraz v mrazoch preperuje - ktovie, či jej neskoré preperovanie nespôsobí nejaký posun - teda istotu nemám žiadnu
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 09.01.2024, 10:12:32
Já si za 30 let chovu nepamatuji,že by mi kvokala slepice v únoru a to jich mám 40+…ono záleží i na plemeni slepice,mně loni první zacala kvokat a sedět roční zdrobnělá wyandotka koncem března, vysedela 9 kuřat maransek, těch 7 kohoutů 🤣..potom kvokala ještě 2x, ale uz jsem ji sedet nenechala..jinak stále kvokave slepice vyřazuji..
Máte hezkou slepičku 😊..asi dlouho snášela,tak ted preperuje..bylo dlouho teplo..já mam téměř vsechny slepice přepeřené, některé také ještě ne úplně..
Nevím jestli se něco od mého mládí změnilo a někdo uz dokáže naprogramovat kvočnu k termínu ktery chce?
Jinak sběr a skladování vajec je dobrý řešit když mám připravenou líheň nebo kvočnu . Trvanlivost vajec neni věčná. Zhruba po deseti dnech jsou lepší na smazenici než na líhnutí
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.01.2024, 12:52:39
Možný dost že myslel. Akorát dřív bývala na líhnutí líheň a kvočna byla odchovna…dneska když si každý bez znalosti významu slov mele co chce, je to jedno. Proto fungují tyhle planý diskuse
Dobrý den, ne mám 30 hybridek a každé jaro mi jich pár začne kvokat, dá se čekat že letos to nebude jiny, jestli to bude konec února, začátek března to nevím a to mi je jedno. Spíš mi šlo jak stará vejce tak mohu nasadit
Aha😀…chovám čistá plemena slepic a ty maji svůj snáškový cyklus stanovený pevnými pravidly…od predlonskeho roku chovám nově 11hybridek..stále snáší,to jsem nezažila 😄🤦🤦..tak už se vůbec nedivim, že vám kvokaji mimo sezónu,když jsou schopné celou zimu snášet 👍…
Jinak k cerstvosti: na prodej sbiram max 10dni. Pro sebe strcim do lihne i o par dnu starsi. Ale jak uvedeno, uspesnost lihnuti klesa. Take vejce 2x denne pootocim.
Při správné péči dává smysl naložit líheň max 14 dní skladovanými vejci. Záleží na teplotě, vzdušné vlhkosti a vejce by měla odpovídat vzorníku, což u hybridek asi těžko zjistit, jak by vejce měla vypadat. Taky u nich není jistota užitkovosti potomstva.
Odpověď na příspěvek uživatele Muška z 11.01.2024, 18:39:04
Do líhně pizmovky nedávám.. ať v Biosce nebo spolehlivé automatické líhni, se nelihnou dobře.. když už, tak velice dobře se pizmovky lihnou pod slepicí nebo krůtou..
Vejce lze skladovat při teplotě 8-13 st.C po dobu max. 10-14 dnů, pokud je nasazujeme do týdne, skladujeme je špičkou dolů, pokud delší dobu, pak je vhodné je nechat ležet a pravidelně 1-2x denně obracet. U vajec starších 12-ti dnů ale líhnivost prudce klesá. Karel.