Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.01.2024, 15:29:57
Není to žádné zaplevelení! Naopak. Všichni jsme z něčeho vyšli a já jasně píšu, že ač mám k panu Sedláčkovi velké výhrady, tak pořád je to pro mě Pan Včelař a a věřím, že si to neuvědomuje (případné plagiátorství).
Už jsem to psal, zopakuju.
Měl jsem dvě stan, kromě chalupy taky v lese maringotku jako stacionární včelín. Odtud jsem někdy koncem 8 a začátkem 9 měsíce přivezl NN plné “cementu”. Mohl se psát tak rok 1991-4, už nevím. Na chalupu přijel kamarád Petr, čte to tady, jen nemá čas přispívat. Nevěděl jsem honem, co s cementem dělat. Navrhnul, že mi pomůže a že to “naházíme” pod VN včelstev. Věděl jsem od Boháče z jeho seriálu článků o zázračném Langstrothu a jak jsme my Češi ubozí, že ve vyspělé Jůseji se přehazují celý rok nástavky jak u žongléra kuželky a že tam dávají zásoby pod plod zjara. Proč to tedy nezkusit na podzim?
Bohužel jsme to dali jen pod dvě vč. Zjara jsem hořce litoval, že jsme to nedali všude kde to šlo (bylo oddělitelné dno). Tehdy jsem “vynalezl” polštář (ne tedy TLumič, to je něco zcela jiného než POL), přesněji podsunutí Krmné Komory pod VN na konci léta. Ing. Řeháček to o dost později “doladil”, že se to má udělat 15.9.
Já experimentoval s podsunutým NN s trubčinou + dělničinou už od poloviny osmdesátek, tomuto NN jsem říkal tlumič - dnešní TL a vůbec mě nenapadlo dát do TLumiče zásoby. A taky prozradím, jak mě napadlo dávat rubčinu = Stavební Rámky pod VN.
Autor Optimalu Dr. Ptáček psal v některém Včelařství té doby (začátek devadesátek), jak nechává včely stavět ve vysokém dně pod roštem trubčinu. Zjara celá dna odebíral, pracně z nich doloval divočinu. Tehdy jsem si řekl, že je to nesmysl, že když mám to štěstí žít v době, kdy předkové vanalezli rozběrné dílo, že proč bych měl někde v úle trpět divočinu a pak jí dlabat pracně z den? Jenže NN 15 byl pro náhradu Ptáčkova vysokého dna moc vysoký a hlavně, když by byly SR vedle sebe hrozilo, že by stavěly šikmo bez ohledu na loučky SR. Tak jsem SR prostřídal - jediné zebrování v metodice Blaník - a “vynalezl” jsem ho dřív než ten Němec. Nevynalezl jsem ale slovo “zebrování”. A nepadlo mě dát do TL zásoby.
Proč to píšu? Proč a jak jsem objevil TLumič jsem právě vysvětlil, není to tedy můj vynález úplně, byl jsem inspirován Ptáčkem, jen jsem to udělal elegantněji. Nesouhlasím se snad ničím, co kdy napsal Boháč (vypěstoval ve mě akorát averzi k Langstrothu a vyspělým Západním nadlidem), ale nejspíš on postuloval jinak a z jiných důvodů (on sám nic nepostuloval, on jen opisoval = překládal západní zdroje bez ohledu na to, zda tu jsou stejné podmínky a stejné včely) podsunutí zásob pod VN. Myslím, že ale ne v podletí. Radil trhat plod v NN systému v předjaří a časném jaru, což je největší včelařská hova.ina. Nicméně, asi jsem byl inspirován Jůsejem, Langem, prostě Boháčem. A nyní se bavme, co jsem vynalezl já a co jsem prostě obšelhnul u jiných? Kolik je tam toho mého? Pokud vím, jsem jediný, kdo začal choovat trubce pod vysokým plodištěm v rozběrném díle, ale inspiroval mě Dr. Ptáček svým návratem do středověku s divočinou ve vysokém podmetu.
Proto jasně píšu, že chci za každou cenu uvěřit, že Sedláček OP opravdu vynašel sám a neokopíroval to od Císlera.
A ještě dodám. Za povšimnutí stojí, že Císler dokonce tvrdí, že moc velký úl = méně medu a tak vynašel (kdo ví zda sám) metodu, jak ze včel vyždímat do mrtě poslední kapku medu. On byl totiž základní požadavek na včelaře (začátek sedmdesátek), aby odevzdávali do státního výkupu (jiný nebyl) co nejvíce medu, protože stát ho ze 100% vyvezl na Západ (kde svůj nechtěli jíst a chtěli jen český, slovenský a polský, snad maďarský) a vývoz medu byl zdrojem valut pro stát. O to šlo. Dnes už o to nejde a tak Sedláčka s OP moc nechápu.
No a pozoruhodné je moje tehdejší uvažování. Upozorňuju na tuto svojí vlastnost pořád. Já jsem (snad najust) snad proto, že trend tehdejší doby byl omezovat matky v kladení, netrpět žádné a nebo minimum trubců (sedláček je v OP netrpí vůbec = včelařský středověk), tak já jsem naopak (a ještě nebylo LBV, kdo ví zda byl už l Linhart na světě a když tak byl dítě) chtěl naopak množství plodu ve VN zvětšit. To chtěl o dekádu později i Řeháček a tak zvedl počet rámků 39x30 na 13 místo jedenácti. Ze stejného důvodu o další dvě dekády později Sedláček zvedne při délce 39 a čtvercových 11 rámcích míru z 30 na 34,7. Což u Sedláčka zdánlivě koliduje s omezováním matek v OP, protože to je jiná Sedláčkova metdika, řekněme paralelní s OP.
Celý život dělám (snažím se) nevěřit autoritám a dělat věci opačně, než je momentálně trendy. A tak díky Boháčovi a jeho nekritickému pohrdání vším naším a lezení do Americké řiti to byl paradoxně právě Boháč, od koho jsem se nejvíc naučil. Nasí.alo mě to tak moc, že jsem to rozhodně jako v Jůseji dělat nechtěl.
Na závěr všem, kdo nebyli líní a dočetli až sem, ještě jedno upozornění. Dost tvrdě jsem se již dávno vyezil proti LBV s tím, že nefunguje. Konkrétně vy Goro jste mi oponoval, že vám funguje. Ale já to vidím jinak. LBV není nic jiného, než omezování matky v kladení, kdy z jedenáctirámkáče, kde stěží bývá víc jak 9-10 rámků dělničího plodu, dva rámky blokují pro trubčinu a dělničina je pak z 9-10 rámků redukovaná na 7-8 a tedy jde o omezování matek v kaldení!!! Což je pro mě středověk a je mi lhostrejné, kdo to jak vzletně nazve a jakou zázračnou vlastnost (spíš zbožné přání) tomu přiřkne. Totiž, jestli omezím matku v kladení, není moc včel a vč se chce pak méně rojit. Jenže méně včel taky může přinést méně medu. To jaksi pana Linharta asi moc neumělo napadnout.
Pane Goro a ostatní vážení čtenáři. Všichni se od sebe učíme, inspirujeme se druhými. Mnozí něco dělají a nevědí proč, neumí to zdůvodnit. Já pracuju jinak, mě zajímá podstata věcí a jevů víc, než sám výsledek. Vím jistě, že tuhle mojí vlastnost má málokdo a tvrdím, že ne vždy je to lepší než mejnstrým. Ono je papouškování cizích praktik a jejich uplatňování beze změny i celá desetiletí vždy pohodlnější, než z tvůrčí kreativita. Jo a je tu ještě jedna věc. Vůbec nejsem pracovitý a k metodě Blaník, proč to nepřiznat, mě z velké části přivedla lenost dělat stále dokopla sérii vysoce pracných kejklů bez sebemenšího a nebo s nepatrným efektem (jak cvičená vopice). Tvrdím (shodně s Ing. Kamlerem), že systém Dadant je metodika s asi poliční pracností proti klasice stejných vysokých nástavků a proti NN systému je metoda Blaník jen necelá třetina práce, o dřině nemluvě. Pouze panenský med a skoro žádní VD je bonus jaksi navíc.
A tak je jasné, že neumím jasně vymezit, co jsem skutečně vynalezl úplně sám, co je výsledkem inspirace jinými a co jen pojmenováním dávno známých praktik. Z veškeré mojí práce je zřejmé, že si na prestiži vynálezce nezakládám a že ambice s patenty a vidinou zbohatnutí jsou mi naprosto cizí.
A pro pořádek. Používání pojmu polštář v mých textech je s výslovným ústním souhlasem pana Sedláčka.
A druhé pro pořádek. Neznali jsme se panem Boháčem osobně. Ale psali jsme si a nikdy mi nic neodmítnul a když jsem třeba dostal zakázku velkoobchodu Koppová na úly Langstrothy, pan Boháč mi promptně a zadarmo poskytnul výkresovou dokumentaci. V ničem jsme spolu nesouhlasili, ale “hádali” jsme se a nenafukovali se jedn na druhého. Většinu výkresů od Boháče pořád mám, dopisy jsem ztratil a nebo někde jsou, jen o nich nevím.