Hladovka vadí u koček nebo u koní, psi jsou na to zařízení - teda s výjimkou těch pidi verzí. Stejně jako lidi. On ten mamut nebyl na jídelníčku každý den, že jo.
Operace a pes nalačno - kdy naposledy krmit?
U koček jsem to nevěděla, ale asi to bude tím, že je uzpůsobená na lov malé kořisti, která je snáze ulovitelná, než třeba zajíc a srnec…?
ono je lepší i po operaci vydržet do dalšího dne moc nekrmit, kdyby byla potřeba jít znova reoperovat. ale to si většinou na klinice ošéfují, já byla i ráda, že mi volali, že si tam buli po operaci hohy nechají přes noc, ať nejezdím, z předchozích operací a narkoz vím, jak je pes zezačátku dezorientovaný , má stínítko na lampu okolo krku, bolístku a celkově je “otravný” …že se nikdo nevyspí, klec nemáme. Tam se vyhajala v klidu, nenamáhala operovanou nohu, byla na omezeném prostoru….on i ten druhý den byla zkuš.
kočka má rychlejší metabolismus, koně nemají žlučník žluč odchází furt a kyselina v žaludku se jim tvoří nepřetržitě(vředy) , je jako u nás jen při jídle…
Žaludeční šťávy se tvoří nepřetržitě u všech býložravců, protože ti tráví velkou část života příjmem potravy.
byla řeč o koních a kočkách 🤔
Kromě koček jsou to právě i mini psi (čím menší, tím rychlejší trávení), to vidíte, se třepou, padaj, blinkaj šťávu, typ čivava a tak… no a dnes krmíme úplně jinak, měníme ty psy, často i velký pes je na tom brzy ráno blbě…
Taky se liší doba trávení od druhu potravy. Veti to snad ví.
Daja:Jojo já to chápu, ale když jdu až odpoledne tak přece třeba 3 piškotky brzo ráno nemůžou vadit, no né. Asi blby názor.
Dája
Dajo, Elsa v den kastrace slupla pár granulí, ukradla je. Nahlásila jsem to, vzali ji pod kudlu až jako poslední…a stejně pak zvracela (u nich, na veterině). Naštěstí bez nějakých následků.
Dobré ránko 😉,
jojo já to chápu a vím, ale určitě víte, že to bylo s malá ukradených granulí? Já jednou po narkóze taky blinkala a bolela mě hlava, bylo mi řečeno, že mi museli rychle pustit nějakou infuzní. Nevím, ale takhle mi to vysvětlili a sem opravdu byla na lačno.
Dája
Daja:Dobré ránko 😉,
jojo já to chápu a vím, ale určitě víte, že to bylo s malá ukradených granulí? Já jednou po narkóze taky blinkala a bolela mě hlava, bylo mi řečeno, že mi museli rychle pustit nějakou infuzní. Nevím, ale takhle mi to vysvětlili a sem opravdu byla na lačno.
Dája
Tam nejde o to,že by to bylo z granulí nebo z jídla. Zvracení je vedlejší účinek narkozy, může k němu dojít, a proto má být zvíře prázdné, aby nevdechlo natrávenou potravu. Je jedno,co sežralo. Ale pokud ke zvracení dojde,je rozdíl trocha žaludečních šťáv,nebo natrávené jídlo
Ano, souhlasím.
Lidská anestézie už vyvolává nauzeu a zvracení méně a méně. Já byla pod kudlou asi 6x a nezvracela jsem nikdy. Ale u zvířat se přece jen používají starší preparáty, do toho kočky obecně mají citlivější zažívání (Elsa mi zvrací trichobezoáry jednou za čas, ale pravidelně), takže je tu riziko tohoto průšvihu.
Fikovnice:Ano, souhlasím.
Lidská anestézie už vyvolává nauzeu a zvracení méně a méně. Já byla pod kudlou asi 6x a nezvracela jsem nikdy. Ale u zvířat se přece jen používají starší preparáty, do toho kočky obecně mají citlivější zažívání (Elsa mi zvrací trichobezoáry jednou za čas, ale pravidelně), takže je tu riziko tohoto průšvihu.
Ale u zvířat se přece jen používají starší preparáty
To bych tak jednoznačně netvrdila, ono veterinární medicína za tou humánní už moc nezaostává. Spíš je to otázka financí.
Naopak, při jedné z mých narkóz jsem se ptala, co že to dostanu. Že isofluran. A já na to - výborně, ten je dobrý, tím se uspávají i malá zvířata. A hodně veterinářů v ordinacích už používá inhalačku, která je taky bezpečnější, že jo.