Nemá to vliv na líhnivost, ani kvalitu potomstva. Pokud je vajíčko oplozené a nejde skutečně o nějaký mimořádný extrém. Za své zkušenosti s poštovními holuby, mohu říci, že jsem měl na holubníku linii holubů od pana Hanáka a všechny holubice nesly větší vajíčka, než zbytek holubic.
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 04.01.2024, 11:41:34
Dobrý večer, určitě to má vliv na kvalitu potomstva. Pěkná silná holubice = větší vejce =větší a zivotaschopnejsi holoube=kvalitnejsi zvíře. Ne nadarmo se říká že kvalitní holubice jsou základ dobrého chovu.
Dobrý večer, určitě to má vliv na kvalitu potomstva. Pěkná silná holubice = větší vejce =větší a zivotaschopnejsi holoube=kvalitnejsi zvíře. Ne nadarmo se říká že kvalitní holubice jsou základ dobrého chovu.
Jen trochu teorie. Ve větším i menším vajíčku je rozdíl v objemu bílku, pokud nejde o nějaké abnormality. A ano, kvalitní holubice jsou zárukou kvalitního potomstva, ale jen (čitě teoreticky) z 50% genově. Třeba u PH, jsem sledoval především jejich rodičovské vlastnosti. Čím lepší rodič, tím (většinou) i kvalitnější závodnice.
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 04.01.2024, 19:31:32
Já to píšu ne z teorie ale ze své dlouholeté praxe chovu holubů. Stáří chovatele mi říkali že holubice dělá u holoubat figuru a holub barvu. PH jsem choval jen barevné. U závodních nevím.