Aktuálně: 3 718 inzerátů209 801 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Poruseni smlouvy

Espiro
Espiro 04.01.2024, 22:34:25 xxx.xxx.168.151
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 04.01.2024, 22:16:02

Ach jo…

Proč si aspoň nepogůglíte, než něco napíšete? 

Nemáte pravdu.

assil
assil 05.01.2024, 12:06:11 xxx.xxx.121.3

Někde v právní poradně jsem četla, že pokud mám v jakékoliv smlouvě nějaké podmínky pro kupující, musím tam mít sankce a u soudu jsou pak vymahatelné ty sankce a ne ty podmínky. Je to tedy tak nebo ne?

Espiro
Espiro 05.01.2024, 13:28:46 xxx.xxx.168.151

Pokud sankce, vztažené k podmínkám, nejsou příliš tvrdé a ty podmínky nepřiměřeně omezující, pak ano. Ale jak by který soud rozhodl, je otázka, kterou nikdo nezodpoví.

Jozefčík
Jozefčík 09.01.2024, 16:07:13 xxx:xxx.af99:4729

Tak se sem s dovolením připíchnu. Hodím sem pohled ze druhé strany. Někdy před třemi měsíci jsem založila na podobný případ diskusi. Podle vašeho schématu jsem majitel C. Když jsem našla ten prapodivný inzerát, tak jsem si dohledala chovatelku a domluvila se s ní, že si psíka mohu koupit. Ale vlastně ani nevím, jak by to mělo být správně právně. Ale myslím si, že se chovatelky nemusím bát. 🙂Přijde mi to předkupní právo jako nevymožitelné. Jednak se chovatel nemusí vůbec dozvědět, že se pes z jeho odchovu prodává (v mém případě fotka inzerovaného psa byla stažená z jiné chovky) a ani nevím, zda si chovatelé projíždějí inzeráty nebo jak se vůbec dozvídají, že se prodává jejich odchov. No a ten majitel B mi navíc trvrdil, že žádnou smlouvu k němu nemá a nedostal. Taže bych ho vlastně koupila v dobré víře. 

Obrázek
Sarah01
Sarah01 09.01.2024, 16:28:47 xxx.xxx.162.253
Jozefčík:

Tak se sem s dovolením připíchnu. Hodím sem pohled ze druhé strany. Někdy před třemi měsíci jsem založila na podobný případ diskusi. Podle vašeho schématu jsem majitel C. Když jsem našla ten prapodivný inzerát, tak jsem si dohledala chovatelku a domluvila se s ní, že si psíka mohu koupit. Ale vlastně ani nevím, jak by to mělo být správně právně. Ale myslím si, že se chovatelky nemusím bát. 🙂Přijde mi to předkupní právo jako nevymožitelné. Jednak se chovatel nemusí vůbec dozvědět, že se pes z jeho odchovu prodává (v mém případě fotka inzerovaného psa byla stažená z jiné chovky) a ani nevím, zda si chovatelé projíždějí inzeráty nebo jak se vůbec dozvídají, že se prodává jejich odchov. No a ten majitel B mi navíc trvrdil, že žádnou smlouvu k němu nemá a nedostal. Taže bych ho vlastně koupila v dobré víře. 

Obrázek

A Vám to připadá v pořádku, jako vážně? 

Já můžu říct, že jsem byla defakto na obou stranách, jako chovatel A i jako druhý majitel C (kdy ale všechno probíhalo přes chovatelku, asi jako u Vás, a od majitele B mám smlouvu). Stažení fotky z jiné chovky mně teda přijde jako vrchol drzosti a ano chovatelé si hodně projíždějí inzeráty a dávají si navzájem vědět. Já jsem třeba taky tahle našla psa z jedné CHS, chovatelka mně byla vděčná a pro pejska si hned jela. Já mám odchován zatím jen jeden vrh, ale neumím si představit, že jsem se se štěnětem piplala, v noci nespala, dokrmovala ho z lahve, abych se pak nakonec ani nedozvěděla, u jakého člověka skončí a jak je s ním zacházeno. Pes není rohlík a sakra mně záleží na tom, aby se měl dobře. Jinak pokud první majitel nedostal smlouvu, jak tvrdíte, tak to potom nebyla žádná CHS, ale množka. A nebo Vám kecal, aby se psa zbavil. 

Jozefčík
Jozefčík 09.01.2024, 17:19:06 xxx:xxx.af99:4729
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 09.01.2024, 16:28:47

Počkejte, to si asi nerozumíme. Já tohle chování odsuzuju. Jenom podle diskuze, a vlastně mé zkušenosti usuzuji, že vymožení předkupního práva je v dost případech nemožné a není valné opory v zákoně. Chovatelka našeho zachráněnce je naopak skvělá. Byla ráda, že jsem ho dohledala, a přesně jak píšete, tu fotku jiného psa z jiné chovky jsme nechápaly obě. Domluvily jsme se, že si ho mohu koupit, jinak by si pro svého odchovance dojela. A ten majitel B mi zapřel smlouvu (s chovatelkou ji uzavřenou měl), ale s ním jsem si smlouvu pochopitelně sepsala, i když on ji pro sebe nechtěl. Množka (kočičí) je ten majitel B. A ano chtěl se psa zbavit za každou (poloviční) cenu prvnímu zájemci, co zavolá a hned si ho odveze.

Diskuzi jsem založila někdy před třemi měsíci zde https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/17420-novy-clen-smecky/2/

Tady jsem si jen dovolila napsat vlastní případ z druhé strany.

Sarah01
Sarah01 09.01.2024, 18:38:11 xxx.xxx.162.253
Odpověď na příspěvek uživatele Jozefčík z 09.01.2024, 17:19:06

Aha, tak to vlákno jsem fakt nečetla. Tak ten Váš případ je hodně podobný tomu, který jsem před 2 lety dohledala já. Akorát já už jsem si pejska nemohla vzít, protože jednoho už právě mám doma a k tomu 2 feny, tak víc bych nezvládla.  A u Aroska je to asi taky něco takového. A ano, ta ustanovení ve smlouvě jsou právně nevymahatelna, bohužel. Spoléhá se na to, že majitel štěněte bude tak slušný, že ji dodrží. A většinou je. Chovatelka od mojí feny dává do smlouvy třeba i povinnost nechat udělat rentgeny kloubů, ale taky se jí už stalo, že se na to majitel vykašlal.

Tak přeju hodně radosti s chlupáčem.

Arosek
Arosek 10.01.2024, 20:32:28 xxx:xxx.3aa2:22ee
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 09.01.2024, 18:38:11

Ja mam ve smlouve povinnost udelat po roce veku psa rtg taky. Vysvetlim jim co a proc po nich chci a vsichni to nastesti akceptuji. Taky o ceny rtg a posouzeni u ofiko posuzovatele maji snizenou kupni cenu psa a i to maji ve smlouve. 

I tuhle podminku mam pod smluvni pokutou. Muj pravnik mi tehda rekl, ze to je vlastne asi jediny zpusob jak si neco trochu pojistit, aby bylo vymahatelne. Pokud je pokuta v rozumne vysi a onen bod ktereho se to tyka neni nijak nesmyslny, tak by to melo u soudu projit. Tak v to doufam … 

Teda spis doufam ze ty smluvni pokuty proste potizisty odradi uz v zarodku. 

A jinak k pripadu - zatim zadne nove info nemam. Az budu neco vedet, dam vedet. Snad to dopadne dobre.

marcelaamax
marcelaamax 31.07.2024, 17:26:16 xxx.xxx.189.248

Dobrý den, 

jdu se poradit jak postupovat v situaci, kdy se hledá nový domov pro psa, kterého si z CHS koupil člověk na základě kupní smlouvy, s předkupním právem pro chovatele. Pokud se obě strany (současný majitel a chovatel) dohodly,  ze pes se nevrátí do CHS, ale společně mu najdou nový domov. Do nového domova půjde také na základě smlouvy - a teď mi jde o to, jde do te nové smlouvy (mezi současným majitelem a novým majitelem, tedy ne chovatelem) dát opět předkupní právo pro chovatele? 

impact
impact 31.07.2024, 17:58:28 xxx.xxx.26.52
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 31.07.2024, 17:26:16

Já bych zrušila smlouvu mezi mnou a původním majitelem a sepsala novou mezi mnou a novým majitelem. Udělala jsem to tak několikrát, že jsme původní smlouvu prostě roztrhli a sepsala se nová. Samozřejmě na základě dohody všech stran. 

Jinak jsem byla dneska docela v šoku z toho, že už má fena tři roky. Tvl vsadila bych se, že jste ten vrh měli vloni. Neskutečný, jak to uletělo.😂

marcelaamax
marcelaamax 31.07.2024, 19:06:35 xxx.xxx.189.248
»
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 31.07.2024, 17:58:28

Jo to mě taky napadlo. Akorát ze fena je od nás cca 2 hodiny cesty, samozřejmě když bude potřeba, tak nemám problém tam dojet smlouvu podepsat, jen jsem myslela, jestli by to nešlo i jinak. Což je ale asi stejne blbost, být nějak zakomponována ve  smlouvě,  kterou osobně nebudu ani podepisovat. 

Plus teda pak se bude muset přepsat majitel v PP, což asi taky bude muset být na základě smlouvy? A to by zas možná, čistě laicky, měla být smlouva mezi stávajícím a novým majitelem?

A jinak Joo, letí to úplně šíleně 🙈

megi-the-pes
megi-the-pes 31.07.2024, 19:36:26 xxx.xxx.124.49

Stačí to, že mi majitel jako chovateli psa nabídl (důkaz třeba mail) a já toho předkupního práva nevyužila, tak on psa normálně prodá. A to už mají oni kupní smlouvu sepsanou (protože mi psa nabízí za stejnou cenu; podmínek jako tomu novému majiteli; kupujícímu). 

Já nikam nemusím. Když nabídku do nějaké lhůty nevyužiju a neozvu se (tady je to o to rychlejší, že se ozvu a řeknu - nechci psa) se souhlasem/nesouhlasem, tak se to bere, že souhlasím.

Takhle si to představuju… takhle by to mohlo být. 

Já na té smlouvě vůbec nebudu. Není důvod.

Fiona.Praha (neregistrovaný) 31.07.2024, 20:45:58 xxx.xxx.70.14

Nebo napsat jako chovatel dodatek ke kupní smlouvě s dnešním datem, že chovatel souhlasí s převedením vlastnického práva na dalšího majitele a vyhrazuje si právo vrácení psa od nového majitele v případě problému. Nevím, jak to máte přesně formulované. A pak by sepsal současný majitel smlouvu s novým s odkazem na vrácení do chs a přihodil kopii dodatku. 

marcelaamax
marcelaamax 31.07.2024, 20:47:54 xxx.xxx.189.248
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 31.07.2024, 19:36:26

No, dá se rict, ze není důvod. Ale pro me ten důvod je, a prave bych v te smlouvě být chtěla 😀. 

Na tech stenatech, která jsem si vypiplala, mi záleželo predtim stejne jako teď. Není mi osud toho psa lhostejný jen proto, ze to bohužel nedopadlo a musí hledat nový domov. Stále je to pes z mé CHS. Samozrejme si přeji, abychom našli ideální domov, a abychom už nikdy nemuseli řešit to, co teď. Ale znáte to… V životě se muže stát cokoli, a já bych to ráda měla nějak pojištěné. 

A ano, nabídky jsem sice nevyuzila, ale to jen z toho důvodu, ze majitele jsou velice rozumní lidi, a záleží jim na tom psovi. Tudíž po probrání všech okolností jsme dospěli k tomu, ze u nás by pro psa taky nebyly ideální podmínky, a shodli jsme se na tom, ze než psovi motat hlavu tím, ze půjde dočasně ke mě, a odsud mu najdu novy domov, bude lepší, když do toho nového domova půjde rovnou. Ten hledáme společně, majitele mě poprosili o pomoc. Kdyby ale nastala situace, ze by mi majitel mého odchovu nabídl psa s tím, ze jinak si ho prodá támhle někomu kde komu, tak té nabídky využiji okamzite. Proste jsem s majiteli v kontaktu a všechno řešíme společně. Kam pes půjde není jedno mně ani jim. To jen pro dovysvetleni situace, proč bych to předkupní právo chtěla mít i nadále. 

Jestli si rozumíme, takhle to vidím “‘morálně”, jen nevím, jak je to právně.  

impact
impact 31.07.2024, 21:05:01 xxx.xxx.26.52
»
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 31.07.2024, 19:06:35

A v PP se přepisuje majitel? Není tam jen chovatel a pak kolonka, kam se sám majitel případně vypíše? Mě přijde nepravděpodobný, že by se jako posílala smlouva na plemenku, aby to na základě ní přepsali. Že by měli nějaký právo posuzovat platnost smlouvy se mi úplně nezdá.. Ale nechce se mi zvedat a hledat papíry Rémina, abych se podívala. Stejně nevím, kde jsou. 😂

janaa
janaa 31.07.2024, 21:06:08 xxx:xxx.bd72:a21e

Hele,já myslím,že nejjednodušší by bylo,kdybys psa papírově vzala zpět do svého vlastnictví a pak ho následně jako majitel prodala/darovala. Jinak v PP stačí škrtnout,přepsat

Ph (neregistrovaný) 31.07.2024, 21:06:28 xxx.xxx.93.71

Predkupni pravo pro Vas tam muze dat i aktuální majitel a novy majitel. Jen je treba vypsat podminky presne, ne jen obecne. Pokud to oba podepisu, bude to OK

marcelaamax
marcelaamax 31.07.2024, 21:19:22 xxx.xxx.189.248
janaa:

Hele,já myslím,že nejjednodušší by bylo,kdybys psa papírově vzala zpět do svého vlastnictví a pak ho následně jako majitel prodala/darovala. Jinak v PP stačí škrtnout,přepsat

Aha, díky za info. 

Já jsem na CMKU četla, ze se změna vlastnictví musí hlásit. Ale koukám, ze se to asi týká jen chovných psů.

janaa
janaa 31.07.2024, 21:25:42 xxx:xxx.bd72:a21e
marcelaamax:

Aha, díky za info. 

Já jsem na CMKU četla, ze se změna vlastnictví musí hlásit. Ale koukám, ze se to asi týká jen chovných psů.

No jasně,to se týká chovných zvířat. Případně nevím,kdyby se pes vystavoval, a byl už zapsaný v dogoffice,jestli by tam pro změnu majitele nechtěli doložit smlouvu. Jinak jen škrtnout v kolonce a vypsat nového majitele v dalším řádku

balu
balu 31.07.2024, 23:10:03 xxx.xxx.162.174

Smlouvu o prodeji psa, písemnou, vůbec nemusíte mít. Není to podmínka prodeje psa. Je ale samozřejmě lepší mít ji.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.