Aktuálně: 3 729 inzerátů211 052 diskuzních příspěvků18 262 uživatelů

provozní metoda Blaník

Tom50
Tom50 03.01.2024, 00:32:42 xxx.xxx.139.252

V této mnou vyvinuté metodice se používá zužování VN, blinova přepážka = BP a při pomalém postupném rozšiřování se dává dozadu (nejdál od česna, které nesmí být uprostřed) za poslední plodplást SR. Jakmile na něm začnou stavět trubčinu a matka jí zaklade a jsou tam “červi”, vč prostor zvládá (jinak by nestavěly), tehdy se vkládá mezi plodplást a SR první M. Sice u Blaníku platí přísná zásada nikdy nic nezebrovat a tudíž nikdy netrhat plod, je tím ale vždy myšlen plod dělničí. Takže při uvedeném postupu se vědomně trhá plod, oddělí se trubčí od dělničího. To má za následek, že vč nestrpí rozdělený plod a tudíž zmobilizuje i skryté rezervy a překotně se snaží M postavit, zaklást a tím spojit plodové těleso do celku. Jakmile je M zakladená, stačí vajíčka, dá se doprostřed hnízda a na její místo se přidá další M.

Jak jsem již jinde vysvětlil, v době rozkvětu třešní, kdy odborná literatura radí přidávat první mezistěny, má tímto způsobem každé vč postavenou a zakladenou nejméně jednu M, podle roku třetina, někdy ale ⅔ už má postavenou a zakladenou druhou. Podmínkou bylo celkem radikální zúžení po polovině února, nejpozději zač března, za BP nesmí dojít zásoby, o vodu se není třeba starat. Podmínka však je na stropě nikoli tvrdá desková folie, co nepřilne na rámky, ale musí být igelit. A hlavně nesmí být nikdy v roce nikde v úle žádné očko či jiné “větrání”! Tedy nikdy se nesmí použít síto ve dně a dna musí být plná tak, aby česno bylo jediným přívodem vzduchu do úlu.

Uvedeným způsobem se vyplní celé plodiště, průměrné vč zimovalo na 10 rámcích, zúženo bylo na 6-7 a nyní má (asi půlka květu třešní (420 mnm - Česká Sibiř)) plné plodiště. Pro pořádek zopakuju, jaké rámky v plodišti jsou.

Nejblíž česnu je krycí rámek, obyčejně pylový a zásobní, během roku nedotknutelný, téměř nikdy v něm neplodují. Pak jsou plodplásty, celkem 9 a posledí nejdál od česna je SR, mojí hantýrkou trubčák. Nyní začíná jabloň a vč má postavené a zakladené nejméně 3, některé i více M. Tady prosím porovnejte s tvrzením, že se v Dadantu nedá obměnit vysoké dílo. Opak je pravdou!!! Ještě se bude dělat odd a pak bude mít každé vč nejméně 5 nových plástů!!!! Větší obměna díla není potřeba a není dokonce ani žádoucí. Je ale možná.

V této fázi rozvoje má 1-⅔  vč (podle roku) pod VN TL, má bez mřížky medník, některá vč dva. Používám medníky vysoké 15 a 11 cm. Většina vč už dávno chová trubce v TL. Po asi týdnu kvetení řepky (dříve jsem radil po půlce května) se o úplně ostraní vysoký SR a nahradí poslední M. Nedává se na poslední místo, v této fázi lze risknout přidat jí do hnízda, dávám jí mezi krycí a první plodplást a tudíž opět netrhám plod. Plodiště je plné, má 11 rámků, z toho jsou nejméně 4 už postavené a zakladené M.

Kamarád toto všechno ví, tedy to roky tvrdí, ale protože má prý pěkných rámků nadbytek, nepotřebujue tu poslední M a tak nechává celou sezonu vysoký SR na konci plodiště. Pak se diví, že má hodně VD a že mu v TL málo staví a málo chovají trubce, některá vč vůbec. Vyvářím mu vosk a tak vidím co mu staví v TL. Všechny nízké rámky, co matka zaklade, jdou 100% na vyvaření.

Takže přátelé. Ostranění vysokého SR a přinucení vč aby chovalo trubce jen pod VN je ten důvod a to kámoš za roky nepochopil a mysllel, že je to kvůli co největší obměně díla. Proto je nutné, když se někdo rozhodne pro Blaník, jak úl tak metodu, že musí bezpodmínečně dělat vše tak, jak tvrdím a ne tak, jak si v dílčích věcech myslí, že to nemůže mít až takový vliv.

Následuje neověřená teorie, nic netvrdím, nikdo mě za to neplatí, nejsem Dol.

Mám za to, že přesunutím chovu trubců do spodku úlu, kdo chce říkej tomu podmet, nastane situace, že většina samiček (myslím, že všechny) VD se pudově stáhne do nejchladnější zóny úlu na trubčinu, protože trubci mají delší vývoj a že drtivá většina (myslím, že všichni) roztoči se líhnou jen na trubcích v tom spodku, v TL, na chladnější periferii úlu. A ještě odvážnější neověřená teorie je, že když pak vyhání vč trubce, vyženou je i s většinou roztočů.

Jen tak si umím vysvětlit proč mám já a kolega TomR každoročně v létě (Gabon) žádné a nebo minumum VD a proč jich máme málo a spíš žádné i po fumigaci a zmíněný kolega má ve svých vč roztočů o řád víc.

Opakuju, funguje nám to a já úplně nevím jak. Asi už tuším, ale o tom snad příště.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 27.10.2024, 07:26:01 xxx.xxx.216.41

“A já si hodně slibuju od plodiště 43,5x30x12, tedy dvanáct delších rámků. Mám nadělané 3 prázdné nástavky z borové překližky síly 18 a nástavky jsou tak těžké, že jsem nepokračoval i když mám přířezy na celkem 10 VN míry D-B. To je pravý důvod. No a tím, že jsem se definitivně po letošku rozhodl už VN nikdy nezvedat, už zase sním o tom čtvercovém úle se dnem sice oddělitelným, které ale já oddělovat nikdy nebudu. Totiž, pak bude mít plodiště plochu 157 dm2 a já hodlám laborovat s tím, že by byl TL na každém rámku dole pár cm a je otázkou zkoušek kolik vlastně.”   Okopírované z jiného vlákna - autor TOM50   

Tuto myšelšnku jsem napsal v sz s TOM50 ještě na IF (už si ale nepamatuji s jakým závěrem konverzace na toto téma skončila) s tím, že horní část rámku by byla M a dolní na VS, bez rozdělení loučkou. Stále o tom přemýšlím a uvažuji o jednom úle s pevným dnem na RM 39x39, jenom s tím, že by horní a dolní část rámku byla rozdělena loučkou. Jde jen o to jak silnou (8,10,12 mm…?) a v kterém místě... Tzn., že plodiště a tlumič by byly v jedné bedně. Medíky 39x12. Ty mám a zvedání těchto medníků je to úplně něčen jiném než "24". Míra 39x39 aby byl zachovný kvadrát.

P:s Napsal jsem to sem, protože si myslím, že to s metodikou BLANÍK souvisí… Snad to autorovi(TOM50) tohoto vlákna nebude vadit…

Tom50
Tom50 27.10.2024, 10:57:54 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 27.10.2024, 07:26:01

Nevadí, jak by mohlo?

Váš úmysl vám chválím kromě výšky 39. Mnohokrát jsem zdůraznil, že pro včelu medonosnou Kraňku a nebo BF je kritická výška 30. Jinak hrozí, že se vč spokojí s daným prostorem plodiště (už to dělá potíže u L Superjumbo s výškou 32,5), neobsadí medník a ani se nebude chtít rojit. Proto žádný ÚSPĚŠNÝ úl na světě není nad 30cm - není zde vůbec řeč o ležanu, to jsem vysvětlil mnohokrát, že je sem úl nevhodný. Vámi zamýšlené plodiště má (předpokládám 11 rámků = čtvercový půdorys) 167 dm2 a to odpovídá míře 24 pro dělničinu a pod ní NN 15. Pak není nutné dělat jeden prostor a vyhoví dva už vyzkoušené, jenže neodpadlo by zvedání vysokých nástavků. Také se mi zdá 167 dm2 už zbytečně moc. Že to má Blaník 24 s 15 pod nohama? A že 30 má v součtu ještě víc? Tak to, opakovaně, vysvětlím znova. 

Vyšel jsem z nechuti nechat stavět ve vysokém podmetu dle Ptáčka/Čermáka divočinu a pak to z den dolovat. Chtěl jsem v konci 20 století úl s dílem jen plně rozběrným a nechtěl jsem dělat atyp NN, dneska už mám NN 11 a nejspíš by to byl on. Ale i ten je zbytečně velký. 

Toto mi nedalo spát mnoho let a tak jsem letos vyzkoušel, co se stane, když vč dostane možnost trubčiny jen v TL ne až koncem května, ale na jeho začátku, ještě před vrcholem, u některých vč už na konci dubna. Vrchol není 21.6.!!!!!! ale mnohem dřív. Proč? Původně jsem dával 6 trubčích (SR) výšky 15, žádné vč je nepostavilo a nepoužívalo všechny. Pak 5 a nakonec 4 a ani ty nevyužila všechna vč, nikde ale nestavěly dole dělničinu, prostě část SR  v dolním NN ignorovaly. Z toho vyplývá jasně, že vč nepotřebuje víc trubčiny než max ekvivalent dvou vysokých rámků. K tomu došel Linhart také, ale nesmyslně cpal trubčáky mezi dělničí plod. Tím ale omezoval matky v kladení dělničiny.

Logika je, že když jsem ubíral trubčáky, místo nich přibývaly dělničáky. Patrně tam byly zvětšiny jen do počtu. U dvou vč jsem neměl u sebe rámky, do TL dal jen po 6 rámcích s tím, že to doplním a zapomněl jsem. Nepostavily nic, žádnou divočinu na SL vysokých rámků, pod kterými nebylo nic. Proto si myslím (2 vč nic nevypovídají z hlediska statistiky, já ale z nějakých úvah a zkušeností vycházet musím a nikdy nebudu mít počty vč a čas, aby byla moje bádání statisticky i jinak průkazná), že TL velikosti 39x15x11 je zbytečně velký. Proto není žádný rozumný důvod dělat vysoký rámek až neskutečných 39. 

Další argument proti. Touha po dělničině je z počátku silnější než po trubcích, ti jdou až v druhém sledu. Proč to vím? Schválně jsem letos a i u mála vč už vloni dal do rámků 30 M pro 24 s tím, že si na těchto rámcích dole udělají co budou chtít a byl přesvědčený, že to bude trubčina. Až na nepatrné výjimky všude dostavěly dělničí divočinu!!! Ovšem to bylo u prvních M a ty se v Blaníku dávají už na konci jív, ve třešních má třetina vč už 3 postavené a zakladené M, jinde 2. Myslím, že přidané rámky s nižší M by po třešních už dodělávaly trubčinou.

Mám za sebou i Sedláčkův úl na míru 39x34,7x11 a po 5 letech jsem z něj z výše uvedených důvodů vycouval. Polovina ignorovala medníky a bez rojové náloady udělaly samy ze sebe úplné lazary, jen aby nemusely do medníku. Ne medníků, nechtěly ani do jediného. V Blaníku se nepřevěšuje plod a nepoužívá mřížka a tak včelstvo musí chtít do medníku samo!

Jakou lajsničkou rozdělit? Lajsna může být jaká chce, mě se osvědčila T loučka, ale lepší je hranolek 12x12 na koso (10x10 nebo 15x15, prostě co je po ruce, nebo napůl rozřízlá SL 25x8 na dvě asi 11x8 atd), aby měl břit nahoru i hlavně dolů. Ale co je na vyšším rámku také špatné? M vysokou pro rámek 34,7 by sice postavily, ale ona se vahou v místě nahoře, kde končí plod a začíná věnec zásob, protáhne a včely do těchto zparchantělých buněk dávají trubčinu. A to my nechceme, chcme naopak trubce na určitém místě a ne, kde se to zlíbí včelám. M z jedné Moravské firmy měly asi moc parafinu a tak mi po drátkách vahou sjely. No, hrozný masakr. Při vodorovných drátcích se zase zvlnily a některé také potrhaly. Vše při smetenci, když měly postavit celé plodiště. U jednotlivých M to prý není tak strašné, ale já to už raděj nezkoušel a vysoké M mám dosud a nechci je na nic použít. Tak jsem rámky dělil vodorovnou latičkou a dával jsem dvě nižší M a to se mi osvědčilo i s blbými M ze známé firmy s velmi sebevědomým vedoucím. Od špatných zkušeností beru M taky z Moravy, ale od starých manželů a až ti skončí, nevím kde seženu kvalitní M bez parafínu a jiných srágor.

Vyčerpávajícím způsobem jsem se pokusil vám úmysl rozmluvit, ale je to jen a jen na vás, mnozí si na horká kamna potřebují sáhnout a někdo se musí pořádně popálit aby příště věřil, že jsou kamna fakt horká.

A jak hodlám dělat TL u D-B? Oddělením spodních asi 4-6 cm vodorovnou latičkou na spodku všech  rámků. To půjde vyřezávat - žádné drátky přece, tedy když by třeba postavily moc dělničí divočiny a já usoudil, že by měly chtít víc trubců. Samosebou hodlám zkoušet co budou chtít nejvíc. Vyřezávat by to jistě šlo, při absenci spodního drátku, i když by nebyla žádná vodorovná dělící latička. 

To samé by jistě šlo i s mírou 39x30x11 - tedy s normálním Blaníkem. Jen jsem to nedotáhnul.

----------------------

A jeden, mnou dosud neobjasněný postřeh. Vlastně není moc velký rozdíl u systému Blaník mezi mírou 30 a 24, vč se prostě přizpůsobí. A pozoruhodné je, že často není výrazný rozdíl ve výnosu. Tedy v letech normálních a ty jsou z 10 let tak 3-4. V letech mizerných je na 24 medu víc, ale v asi 2-3 letech z 10 se třicítce nic nevyrovná!!! Tak mi, jako klukovi vysvětlila maminka proč máme doma obě základní míry. Jen používat k míře 24 NN 15 jsem začal až já a máma i její kámoši se tomu divili a nevěřili vlastním očím, jak skvělá kombinace to je.

---------------------

Takže zkoušet je potřeba, ale je potřeba zkoušet jen v mezích možného a rámek vyšší než 30 se prostě v našich podmínkách a podmínkách severní polokoule pro včelu medonosnou neosvědčil! A nebo na to být připravený a moc si neslibovat, o to snáz se pak překoná zklamání.

Martin83
Martin83 27.10.2024, 13:54:23 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.10.2024, 10:57:54

Zdravím vás.

Mě ten váš pokus s D-B velmi zajímá. Nebude problém v tom, že by se musel každý plodištní rámek vyndávat, ometat včely a poté vyřezávat spodních 4-6 cm? Může se zničit matka, ale má to spíše víc výhod než nevýhod.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 27.10.2024, 16:22:28 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.10.2024, 10:57:54

Rozumím tomu tak, že výška rámku je max. 30 cm pro jakoukoliv délu rámku i kdyby celková plocha rámků nedosahovala  vámi uváděných 157 dm2.  Letos poprvé jsem podsouval KK pod 30-ku plodiště a nikdy více… Musím najít způsob jak to dělat jinak…

Tom50
Tom50 27.10.2024, 18:03:17 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 27.10.2024, 16:22:28

Proč nikdy více? Jaký jste měl problém? Jedenáctirámková třicítka má plochu plástů jen 129 a je třeba asi 150-160. Proto Sedláček nahoru a Řeháček zvětšil bednu na 13 rámků. D-B jak má delší rámek, tak na čtverec je jich pak 12 místo 11 u délky 39. No a ten rámek navbíc a každý rámek je o 4,5 cm delší a jsme na těch 157, jasné?

Jinde jsem několikrát psal, že by pod třicítku stačila asi půlka NN 15. Ten má 64 a tak by stačilo 32 to by pak dávalo 161. psal jsem, že u 24 je NN 15 ideální celý jak je, pak to dává asi 165.

Pořád nevím a bojím se, že je asi lepší mít to ve dvou bednách než aby byl TL na každém rámku dole nad spodní loučkou. Kejkle vymýšlím jen proto, že už to ideálně dělat nemůžu = záda. A varuju, horní TL funguje, zopakuju někdy jak na něj, ale zpomalí o pár dní jarní rozvoj. A týden v jarní snůšce může znamenat i 15-20 kilo medu. Já je musím oželet, taky bych mohl přestat úplně ne?

Pořád mi vrtá hlavou co vás na tom podsazení KK pod VN 30 tak odradilo, pro zdravého chlapa je to chvilka. Já to unesu, jen se to bojím dělat abych zase jednou ráno nezjistil, že nevstanu.

Nápad, který jsem chtěl letos realizovat, ale už na to nedošlo a nedojde, nechci už zvedat VN. Napadlo mě vystrojit TL už v půli září a spojit to s podsazením KK. Pak by se VN zvedal jen jednou do roka.

Postup. VN stranou, ano, je to velmi těžké, je nakrmeno. Zlikvidovat v té době prázdný TL. Šlo by to spojit s čistým dnem, čistou podložkou a jiným NN pro TL. Do něj dát jeden starý postavený a zakladený trubčák - ten nejhezčí ze stávajícího TL. Zbytek TL na vyvaření. Kromě jednoho starého trubčáku dát nové SR, stačí s horní T-loučkou, žádné proužky M nejsou potřeba. Prostřídat se zásobními dělničáky = KK. Do TL dávám vždy jen 10 rámků. Takže: Jeden trubčák by zůstal + 3 SR a to prostřídat s 6 zásobních z KK. Samosebou tak, že trubčák nebude ani jeden krajní. Nástavek by byl vyškrábaný, vyžehnutý a zvenčí natřený - spojit to s údržbou.

Zjara by si každé vč obsadilo TL až když by chtělo, neboli do něj dorostlo.

----------------------

Martine. S vyřezáváním si nelamte hlavu. Je potřeba s tím nepočítat a nedělat to, proboha proč? Ale zmínil jsem to, že by to šlo, kdyby to bylo někdy potřeba. Nenapadlo by mě ometat včely když bych chtěl vyříznout třeba trubčinou zaplodované rohy. Pofouká se to kouřem, zkontroluje zda tam není matka a pak se to opatrně vyřízne i se včelama například neležato na horních loučkách plodiště. Jde to. Jak si myslíte, že se vyřezával stavební rámek v plodišti u pouze horem přístuůpného úlu? A jak myslíte, že se vyřezává prostor ve špehýrce, kde je divočina přistavěná nahoře napevno? Proto musela být dvířka naležato na řetízku. Na ně se položilo sklo, pak pofoukal nahoře v místě řezu plást a opatrně se ometl, včely samy mazaly dobnitř.  Dílo se i se včelami vyřízlo a položilo se to na sklo. Teče z toho sladina i maglajz z rozřezané trubčiny. Přední stěna je skoro bez včel a na tu se to na sklo položí, která včela tam zrovna je, přežije to až se plást ze skla sundá. Kuřákem a peroutkou se odeženou včely ze zadní strany nyní ležícího plástu. Včely nejsou blbé, bleskurychle to pochopí a mašírují domů samy, jen se jim malinko pomůže peroutkou a kouřem, spíš nasměrování než se zmatené včely vzpamatují. Pak se sklo, po kterém tekla sladina i plod vrátilo, včely si to bleskurychle očistily a za pár minut, se už svěsily ke stavbě. Když se vyřezával ještě vnitřní SR, postupovalo se stejně. Patrně si to neumíte představit jak se včely při tomto chovají a nedivím se vám. Buďte v klidu, jsou hoooodně blbovzdorné.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 27.10.2024, 19:31:53 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.10.2024, 18:03:17

Proč nikdy více…? Protože 30 je moc těžká a navíc je to přilepené k spodnímu nástavku (šedesátku mám za sebou…)… ,takže to budu muset vymyslet jak to dělat nějak jinak.

“Jakou lajsničkou rozdělit? Lajsna může být jaká chce, mě se osvědčila T loučka, ale lepší je hranolek 12x12 na koso (10x10 nebo 15x15, prostě co je po ruce, nebo napůl rozřízlá SL 25x8 na dvě asi 11x8 atd),”

Tyto rozměry by v tom co jsem chtěl nefugovaly - včely by propojily horní a dolní část rámku a byl by to pouze jeden rámek  a ne 2 v 1 jak byl záměr.  24 + 15 = 39 - taky jsem chtěl výšku 39, ale tak, aby jeden rámek fungoval jako rámky dva. Rámek rozdělit tak, aby plodišťová čás byla 24, nebo 30, nebo nějaký kompromis. 

Tom50
Tom50 27.10.2024, 20:41:45 xxx.xxx.139.250

Buď nechápu a nebo chcete nemožné.

Když chcete oddělené rámky, zůstaňte u dvou beden.

Naopak, když chete na jednom rámku dvě funkce, musíte si uvědomit, že včely nechtějí dostavovat plást ke SL a vynechávají oněch 18 mm a loučka nakoso, spolu s trubčinou dole, dává naději, že plást propojí. To v součtu na všech rámcích dělá 7 dm2 a to je víc jak půl rámku 39x30. A já naopak chci docílit toho, že nebude mezi TL a plodištěm včelí mezera jako jalový nevyužitý, tudíž úplně zbytečný prostor. Při troše namáhání závitů by vám došlo, že SL horního rámku, podmetová mezera 18 mm, včelí mezera 6-8 mm + tlouška horní loučky spodní bedny dělají dohromady neuvěřitelných = 8 + 18 + 8 (6) + 12 = 46 mm a to u 11 rámků dělá plochu 19,7, což je plocha dvou rámků 24 a nebo 1 a půl rámku 39x30.

Jste velmi stručný a já vám nerozumím, opět píšete o rámku vysokém 39 a tak to vzdávám. Jiní těch max 30 cm pochopili, v celém, civilizovaném světě, vy asi ne. Nejde jen o otrocké sčítání ploch, jde o tu výšku “základního” rámku nebo základní plochy. Hrnete se do stejné chyby jako udělal Sedláček. Kdo chce kam…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.