Mám asistenčního psa, takže si do toho dovolím pindat 😂
V rámci organizace, která nám psa vycvičila, se pravidelně každý rok potkáváme na rekondičním pobytu, který je dobrovolný. Jsme velmi různorodá směska…asistenti k autistům, pro vozíčkáře, vodící psy pro nevidomé, balanční psi jako opora pro hůře pohyblivé, signální psi pro diabetiky a epileptiky…možná jsem na nějakého zapomněla…
Nikdy jsem se nesetkala v této bandě s tím, že by se někdo k psovi choval zle. Klade se důraz na pozitivní motivaci, na dostatečný odpočinek psa a nepřetěžování. Už při výběru psa do konkrétní rodiny se zohledňuje jejich aktivita, aby pro lenochům nešoupli hyperaktivní štěně a naopak rodině, co neustále cestuje, rychle unavitelného. A když se vybere zhruba roční pes, který prošel zdravotními testy, jede se nejdřív do rodiny, jestli přeskočí ta pomyslná jiskra. Pak teprve se začne s výcvikem pro kokrétního člověka.
My máme zrovna retrívra, který vydrží celý den běhat po horách a dal by si klidně i noční. Ale po hodině cvičení na rekondičním pobytu prospí den.
ALE….někdo, kdo se k psovi chová hnusně, se dobrovolně nepojede předvést ostatním. Takovému je fuk, jestli má pes vše, co potřebuje.
Viděla jsem, jak slepecký pes dostal hůlkou za to, že si v dlouhé frontě na poště lehl. Jak asistenční pes vozíčkáře dostal pohlavek, když mu podávané klíče dvakrát spadly. Pravidelně jsem potkávala vodícího labradora, kterého jsem v životě neviděla na volno puštěného. A taky jsem viděla, jak jiný nevidomý svého psa pustil vykonat potřebu a nějaká děcka se na psa sesypala a chudák majitel se nemohl psa dovolat (takže mi došlo, proč ten první z vodítka poušten nebyl…. vžít se do člověka, kterými vůbec neví, kam se poděl jeho pes, co se s ním děje….však on nevidí, že o 50 metrů dál ho drbe na bříšku banda dětí).
Spousta nevidomých ani psa nemá. Myslím, že by bylo super, kdyby bylo možné vybrat si mezi ničím, psem nebo robotem. Co si budeme povídat….já třeba psa domů nikdy neplánovala. Teď ho máme a jsem šťastná, ale není to jen juchuchu. Je to binec, chlupy, starosti, venčení, veterina….. U nás by tedy pes nahradit robotem nešel, ale věřím, že jinde by ty mechanické činnosti klidně mohl dělat mechanický pomocník.
Připojuji fotku chudáka smutného psa 😛