efe:Dračí krev - Sangre de Drago - lze vnitřně i třeba na potírání ranek, oparů, aftů atd.
Ano dračí krev, už základ v lékárničce na oděrky i horší rány, i vnitřně.
Před hodinou jsem nějaký vytahala ze skleníku…tak ho tam jít posbírat?😉Nečetla jsem, na co všechno, taťka ho jedl na zánět ledvin a kameny.
efe:Dračí krev - Sangre de Drago - lze vnitřně i třeba na potírání ranek, oparů, aftů atd.
Ano dračí krev, už základ v lékárničce na oděrky i horší rány, i vnitřně.
nojo:Nejen pínie, ale i semana borovice sibiřské, to je cedr. Jsou podobně velká a také se sbírají na jídlo.
Kustovnice se dají jíst všechny, i ty naše domácí, jen mají malé plody. Nějaký rozdíl v obsahu látek asi je, konec konců je i kustovnice čínská je lilkovitá rostlina a obsahuje alkaloidy. Chci tím říct, že pokud někdo nemá kustovnici na zahradě a jde kolem stráně s keři kustovnice, která právě má plody, může si natrhat. Pokud někde jsou, dělám to tak vždycky. Jsou příjemně sladkohořké.
ACH JO, MÁTE V TOM PĚKNÝ GULÁŠ😄😄
Borovice pinie (Pinus pinea), zvaná též pouze pinie, je jehličnatý strom typický svým deštníkovitým habitem a tvarem šišek s masivními apofýzami. Může dorůst výšky až 30 metrů. Je charakteristickým stromem Středomoří. Vyžaduje prohřáté, suché a kypré půdy.
Semena borovice pinie jsou jedlá a prodávají se pod označením „piniové oříšky“ (případně „pinocchi“, piňolky).
Cedr: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cedr
U nás roste invazivní kustovnice cizí, která je jedovatá, ovšem existují i jedlé kultivary.
lesnizinka:Omlouvám se, nechci být protivná, ale nerada nechávám lidi v nevědomí. Ani tak ne😉 Pinus je borovice, prostě borovice. Sibirica je sibiřská. Oni by rusáci chtěli mít všechno, ale cedr jim na Sibiři fakt neporoste😉takže tak budou tvrdošíjně říkat borovici, ale stejně z ní cedr nebude😜
A, už jste se toho chopila, díky.🙂
Jj, na ledviny, močové cesty, při dně, revmatismu, snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje obranyschopnost organismu. Dělám si tinkturu, ale dá se i čaj.
V kombinaci s jinými bylinkami prý zesiluje jejich účinek, nezkoušela jsem.
Víc třeba tady: https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/pyr-plazivy-plevel-lecivka-ucinky-pouziti
Což takhle dát si zázvor? 😁
Když se nastrouhá a zaleje horkou vodou jak čaj, tak je to dryák že sruluje ponožky, ale postaví na nohy jak nic.
Nevim jak ostatní zvěř ale papouši to můžou