Taky mám 13letou, půjde jí na 14. Odchovala ještě vloni kůzle. Vím o jedné, která se dožila 15.
dd, jakého věku se dožije bílá koza, máme 11 let kozu a myslíme si že je už babičkou na sklonku života, máte někdo nebo víte o ještě starší?
dd, jakého věku se dožije bílá koza, máme 11 let kozu a myslíme si že je už babičkou na sklonku života, máte někdo nebo víte o ještě starší?
Mám jednu 12 ti letou kozu křížená hnědá x prababička sanska..je velice vitální, ještě před týdnem denně dojená..myslím, že ještě několik let si bude uzivat zivota😄
Mám tu 13 letou v očekávání. Známá měla kříženku 17 letou. Odborná literatura uvádí cca 15 let. Ale je to kus od kusu.
Já mam pripuštěnou mladou Míšu( 5let),už má pěkné bříško 😀.. kůzlátka budou v březnu.. starší Růženu jsem nepřipouštěla..minule měla těžký porod,tak ať má pokoj😀..hodně dojila,ale tolik mléka nepotrebuji..tak bude jen kamarádka 😉
Taky mám 13letou, půjde jí na 14. Odchovala ještě vloni kůzle. Vím o jedné, která se dožila 15.
Koza se může dožít až patnácti let, běžně se však dožívá kratšího věku. V posledních letech života už nedává chovateli žádný užitek a mnohdy trpí četnými zdravotními problémy. Takže ty 12-13 leté kozenky co tu uvádíte je super věk, ale bohužel už se jim to krátí ☹️
Anonymní:Koza se může dožít až patnácti let, běžně se však dožívá kratšího věku. V posledních letech života už nedává chovateli žádný užitek a mnohdy trpí četnými zdravotními problémy. Takže ty 12-13 leté kozenky co tu uvádíte je super věk, ale bohužel už se jim to krátí ☹️
Polemizovala bych s tvrzením ,že v posledních letech života ,nedává koza žádný užitek. Chovám kozy dlouho a nemohla jsem si dovolit ,aby tu byla koza ,ze které by nebyl užitek. 13letá Apola byla loni matkou plemeníka a patřila v KU mezi špičku. Co koza,to originál ,některé dojnice jsem vyřazovala v 8 letech ,protože jim trvalo i půl roku,než se zvetily po porodu. Vzhledem k tomu ,že kozel je ve stádě,hrozilo,že další porod by nepřežily.