Hezký sváteční den. Mám dotaz, jestli si nutrie nebo ondatra staví hráze, podobně jako bobr, že zahradí třeba potok. Teda, nutrie jsem viděla v Praze, nikdo tam neříkal, že by na Vltavě něco stavěli 😀. Ale nevím ani o jednom druhu nic moc a Google mi nic nenašel, možná jsem špatně formulovala dotaz, ale ráda bych se to dozvěděla.
Ondatra netuším, nutrie nestaví. Ale je to nepůvodní druh poměrně zásadním způsobem přetvářející své prostředí. Ničí břehy a okolní porost. Není to zvíře, co by se mělo pohybovat na volno. Pokud zvažujete jejich chov, tak jedině v uzavřeném prostředí.
Děkuji za odpověď. Ne, chov nezvažuji. Jde o takovou zajímavost. Vesnicí nám protéká potok, spíš místní stoka v korytě hlubokém tak 1,5 až 2 metry. Za vesnicí pokračuje do rybníčku a z něj opět vytéká v hlubokém korytě, mezi poli dál,až k říčce. Koryto je stíněné hlavně náletovými dřevinami. Podle potoka vede cesta, kam chodím skoro denně se psem. No a je to rok, co se do potoka nastěhovali takové velké potvory, já je tedy zahlédla asi 2x, jak jedno pes vyhnal z pole, ale lidi je vídají. Žijí asi 100 metrů za rybníčkem, ne v něm. A letos na podzim, kde je takový ohyb a je to tam hodně stíněné, jsem viděla,že se zvedá voda. Nakonec byla skoro po okraj strouhy, no a včera,jak tál sníh,už jí vylití zabraňovaly jen kořeny křoví. Podle mě je potok na bobra mělký, tak tipují ty ondatry,ale právě nevím,jestli dokáží takhle přehradit potok
stopy jeho práce nejdou přehlédnout , pařez ve tvaru ořezané tužky, u nás kácí olše i o průměru víc jak 30 cm, asi 5let máme bobra samotáře pod městem na Otavě, kde nemá šanci cokoli přehradit a klidně si tam vegetuje…
No,to zvíře, co mi pes vyhnal z pole, bylo daleko, ale rozhodně bylo velké, pes má čtyřicet kilo, zvíře bylo hnědé a proti psovi velikost obrovského kocoura, nebo malého psa. Pes ho zahnal do potoka a nadávalo mu dost hlasitě. Po okousaných stromech jsem koukala, ale ty jsou blíže rybníka a stojí. Doleji jsou jen nálety a jestli ty zmizely, není poznat. Ale chodím tam už dvacet let a nikdy jsem nic podobného nepozorovala. Myslím hráz přes potok a aby se potok málem rozlil z koryta.
Já si myslím, že bobrovi by právě ten mělký potok obklopený náletovými dřevinami mohl krásně vyhovovat. Takový potůček se dá krásně přehradit a hladina je rázem někde úplně jinde.
Když jsme s mužem před několika lety sjížděli Moravu, dělali tam bobři pěknou škodu na hodně velkých stromech. Je to zvířátko obdivuhodně pracovité a jsem tak nějak ráda, že v našem okolí nežije. Radši mu fandím z dálky.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 26.12.2023, 19:43:06
Taky z nich nemám radost. Pes se rád v potoce cachtá, až bude tepleji, určitě bude chtít plavat v takové spoustě vody. Snad není bobr psovi nebezpečný?
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 27.12.2023, 10:14:30
Zdravím. Na internetu je dohledatelných mnoho případů, převážně ze Severní Ameriky, kdy si to bobři ve vodě natvrdo vypořádali se psy, i když nebyli psem napadeni. Z Čech se ke mě tedy zatím zpráva o útoku nedonesla. Dospělý bobr má průměrně kolem 20 kg, největší cvaldové i přes 30, evropáci se o od američanů moc neliší. Vlci jsou jedni z hlavních predátorů bobrů. Takže bobr preventivně při vhodné příležitosti zasahuje.
Taky z nich nemám radost. Pes se rád v potoce cachtá, až bude tepleji, určitě bude chtít plavat v takové spoustě vody. Snad není bobr psovi nebezpečný?
Nebezpečný není, je velice plachý a před psovitými šelmami instinktivně prchá. Čich má vynikající.
A občas se najde exemplář, který je zvlášť nevrlý. Občas pes bobra nevědomky “skřípne” do místa odkud nemůže uplavat a tak udělá odstrašující, zpravidla neškodný útok. A traduje se, že jednou za sto let se stane, že bobr psa přemůže a sežere ho i s obojkem. Pak jsou tu ještě bobři kriminálníci kteří psa rádi pokoušou, ale ti jsou obzvlášť vzácní.
Odpověď na příspěvek uživatele kentus z 27.12.2023, 11:16:59
Á, tak už i v Čechách😀. Dále Vás jen opravím. Bobr psa “nesežere i s obojkem”; masem se neživí. Při útoku nejde o “kriminálníky”, ale prostě o normální chování dospělých zkušených teritoriálních jedinců. Pes ve vodě je krásně zranitelný a netřeba se při útoku držet zpátky. Hryzat umí skvěle.
No tvl. To je rýpnutí pro ty co straší, bobr je prostě v pohodě a není důvod měnit kvůli němu trasu nebo psa nepouštět do potoka prostě. Bobrů jsou u nás tisíce a za ty roky jsou známy jednotky případů, kdy bobr zaútočil.