Prosím, napadá někoho, čím může být způsobené, že nám do krmítek nelítají vrabci? Setkal se s tím někdo u sebe?
Máme tu hejno, nad zahradou přelétají, případně se různě pohybují v keřích, ale ke krmítkům prostě nejdou. Je to poprvé za cca 10 let. Jinak jsme mívali naopak problém dosypávat, letos jsem z toho zmatená. Ostatní ptactvo nás navštěvuje pořád a v hojných počtech. S krmítky jsme nehýbali, potravu dávám i na zem, neobjeví se ani tam. Krmíme, myslím, pestře. Jsme jediná chalupa bez koček. Proč nás letos nemají rádi???
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 02.01.2024, 16:11:59
To je velice zvláštní, vrabci jsou nejčastější návštěvníci krmítek a pokud létají kolem tak by měli zavítat, není jen možné že jste je nezastihla? Možná by pomohlo dát misku jen tak pod kmítko na zem, třeba neví že v tom krmítku mají něco dobrého. A také současný průběh zimy jim vyhovuje, kdyby byl sníh určitě by se ukázali, ale asi nejsou vyhladovělí.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.01.2024, 21:14:39
Díky za reakci, od mého příspěvku se přestali objevovat i v zahradě. Asi vyrazili do světa. Vím, prostě příroda.
Tím, že do krmítek nelétali, si jistá jsem - i když nikdy neříkej nikdy. Je ale pravda, že zvyky změnili třeba i mlynaříci, ti přilétali koncem ledna/začátkem února, tentokrát nás navštěvují od prosince.
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 07.01.2024, 05:50:12
Tak nějak.
Předloni a předpředloni jsem měla na krmítku kromě sýkorek (koňadry a modřinky jsou stálice) spoustu stehlíků a čížků. Poslední 2 roky skoro vůbec. Ale zase se objevili dlask a babky.
Tak já mám na krmítku pravidelně hejno vrabců, létají sem brhlíci, sýkorky koňadry, modřinky, babky i parukářku jsem viděla. Červenku. A na kůži z divočáka létá i strakapoud. A do krmítka kosáci a hrdličky.
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 09.01.2024, 09:24:13
Strakapoudíky máme dva, a skladbu ptáčků asi stejnou, krom tý parukářky, měli jsme i zvonky, ale letos jsem je nezahlédla /což neznamená nic/. Ateď o víkendu, když jsem litovala, že jsem si zapomněla koupit ten dalekohled, abych mohla taky sčítat mi udělala radost jedna modřina- přilítla, sedla si na rám okna nakukovala dovnitř, asi chtěla taky na kafe 😀
já jsem si dělala před časem soukromý ščítání takový, protože když jsme se nastěhovali, byla zahrada ptáků-prostá. A od té doby, co krmíme, tak přes přítomnost kocoura - toho se snažím mít v době, kdy vím, že jsou krmítka obležená jedna vlna dopo, jedna odpo, tak je tam pěkně živoučko. měli jsme i stehlíky dva, konipasa a v noci mi několikrát přes hlavu přelítla sova, zatím nevím jaká. což jasně -není krmítko, ale na co jsem pyšná, že loni kousek vedle nás zahnízdil luňák červený. Krása.
V noci už začínám slýchat výra, žije v nedalekém lese
A v létě mi dělá radost holub doupňák hnízdí u nás na velkém dubu. Stehlíky jsem taky na podzim zahlédla. A největší radost mi udělalo několik králíčků, kteří nás doprovázeli na procházce v lese.