Ahoj, moje kámoška má takovouhle fenku kokršpaněla. Je to problém, protože lidi okolo nás se chovají jako čuňata a vyhazují zbytky z oken apod. Snažila bych se těmto místům vyhnout, třebas my víme, že pod okny je čurbes, tak tam učíme psa, že nesmí. A taky možná jestli by nepomohlo mít v kapse piškot, či jinou mlsku a ve chvíli kdy větří nějaký čurbes na kterém si chce smlsnout,ho zkusit zavolat,že dostane piškotek. Na naší Jorkšíračku to platí. Rozhodně to nevzdávat a dávat bacha k čemu čuchá a zakazovat a zakazovat. Pak ale samozřejmě taky hooodně chválit, když poslechne a odměňovat. On si to časem zapamatuje. Hodně trpělivosti a úspěchů přeje Tereza
Žraní nepoživatelných věcí
Jenže já řeším 8mi leteho psa, který to začal dělat až teď. Jinak byl od štěněte uceny, ze se venku nic nezere, ze dostane lepší mňamku. A v tomhle prave nikdy problém neměl. Po novém roce jdeme na krev, tak dám vědět, jak to dopadne. Nicméně už teď mám takový malý poznatek - nechávám je teď s fenou trochu hrát, pod dohledem, tak jak to jde, a beru je zase na společné procházky (x měsíců chodili sólo, protože fena muže jen kousek, do te doby než měla problémy, tak sice byli zvyklí chodit i sólo, ale většinou chodili spolu), a řekla bych, ze je to lepší. Takže možná fakt nějaká frustrace 🤔. Každopádně už má věk, takže na tu krev pro klid pujdem.
A co z té krve chcete zjistit ?
Zkusila bych brát v potaz i Pica syndrom. Může být psychického i fyzického původu. Zajistila bych kromě psychických stimulů i dostatek železa ve stravě (sardinky v oleji, žloutek, červené maso) i ostatních elektrolytů. Po negativních ostatních vyšetřeních i odčervila.
Myslím, ze tu někdo chtěl dát vědět, jak to u nás bude pokračovat. Tak takový update.
Je to možná o malinko lepsi, ale žádný zázrak, dlouho se teda nestalo, ze by pes sežral neco vyloženě nejedlého, ale velký podíl má to, ze si dávám extrémní pozor, a taky to, ze ví, ze to nesmí, a ze se fakt zlobím když něco takového vyvede. Takže úplně nemůžu posoudit jak by to bylo, kdybych mu k tomu nechala prostor. Neexistuje někde nechat položený třeba sáček s něčím, on to asi ani nechce sežrat jakoze by chtěl sežrat ten sáček, nebo nejedlý obsah, on to proste dělá s vidinou toho, ze v tom je jídlo. Jenže to do sebe začne rovnou soukat.
Uz roky musíme fakt uklízet v kuchyni, jakmile chceme i na chvilku opustit barák, jít na zahradu, vynést kos, nesmí tam proste nic zůstat (i na spajzove skříni mame pojistky, mame posuvné dveře a umí je otevřít) a nebo tam zamykat. Mame “zašupovací” dveře s koulí - to se naučil otevřít hned. Takže jsme ještě zamykali a klíč nechávali ve dverich… no… naučil se odemknout 🙈😂. Takže aktuálně zamykame a klíč vyndavame.
Poslední majstrštyk bylo asi to, když si odemknul do kuchyně, kde jsem nechala v plastové misce navařenou rajskou na dva dny. Misku vzal a bez nějaké úhony donesl do obýváku do pelechu, což dodnes nechápu, protože to byla fakt velká a těžká miska, a jemu se to podařilo tam donest nějak v tlamě bez toho, aniž by to vylil. Tam misku otevřel a všechno sežral.
Venku je to asi porad stejne, taky musím hodně hlídat. Jedine štěstí, ze jsme letos neměli na zahradě ořechy, to bych se z toho asi po…. 😄
No ale proč jsem si vlastně vzpomněla, ze sem napíšu - jelikož už má věk (bylo mu 9), tak jsme byli zase na krvi. Hematologie, biochemie, stitna zlata, slinivka, proste asi tak nějak všechno, co se dá z krve nechat udělat, a výsledky naprosto v pohodě. Celkove na to, ze už je to oficiálně senior, na něm nejake staří teda nepozoruji 😄, krom sediveho cumaku. Jinak stále v plné síle.
Neprijde mi ani, ze by mel psychický problém, naopak už si může zase naplno hrát s fenou; a užívá si to. Ale ta žravost se moc nemění no.
Pes ok, krev ok a sežere, na co přijde včetně nepoživatelných věcí i v 9 letech? 🤦♀️…no to je na knihu rekordů, že teda všechno zase nějak vyšlo ven a je mu fajn. 🙈 mě útulák jednou sebral cibuli, oloupal si ji a kus ji snědl…pak mu bylo blbě a vyčůral Balaton, tak to jistila veterina, ale tohle teda…dělá to celý život? Asi jste už psala, ale ta moje paměť…
Vahine:Pes ok, krev ok a sežere, na co přijde včetně nepoživatelných věcí i v 9 letech? 🤦♀️…no to je na knihu rekordů, že teda všechno zase nějak vyšlo ven a je mu fajn. 🙈 mě útulák jednou sebral cibuli, oloupal si ji a kus ji snědl…pak mu bylo blbě a vyčůral Balaton, tak to jistila veterina, ale tohle teda…dělá to celý život? Asi jste už psala, ale ta moje paměť…
Řekla bych, ze je cely zivot extrémně žravý, to Jo. Ale spis co se tyče opravdu jídla. Do ještě většího extrému to šlo cca před rokem, začalo se to horsit po kastraci - ale samozřejmě s jistotou nevím, jestli to má souvislost.
Jinak i predtim se stalo, ze parkrat sežral něco nevhodného, co jsem pak hledala v bobkách. Ale ve většině případů to mělo souvislost s jídlem - sežral třeba spendlik ve svatebním kolacku (ten vyšel ven), nebo sáček i s jídlem. Nafukovací balonek, ale to zas bylo v zápalu hry, kdy si s nim pinkal, pak ho prokousl a chramst.
Z jídla toho sežral už spousty - máslo, olej po smažení, uměle mléko v prasku… a mohla bych pokračovat 😀. Po ničem z toho neměl ani průjem ani jiné zažívací problémy 🤷♀️. Jo ještě asi půl barelu granulí, to mu teda bylo těžko. A kakao, klasické poctivé, to jsem se teda bála. Na veterine radili do neho dostat teplou vodu s hořčicí, ze to pak vyzvraci, ale ze asi bude problém to do neho dostat - omyl, dal si to s chuti, ještě se dozadoval přidat, a nezvracel.
A jak jsem psala, ty nejedlé veci mají spis souvislost s tím, ze očekává, ze v tom něco k jidlu je.
😂 máte opravdu raritního psa, směju se, protože, jak říkáte-dobře to dopadlo! Já už bych visela na švestce, takové až kouzelnické kousky! A teplá voda s hořčicí s žádostí o přídavek…opravdu neuvěřitelné. Ale zase kdo to má, takové nezapomenutelné zážitky 🙈
Pohlazení oběma chlupáčům.
Byla jsem kdysi s Wendulkou ( už lítá holka za duhou ) na návštěvě. Pesani byli venku, my popily kávičku a šly na zahradu. Koukám na Wendulku, že je nějaká mokrá. Bylo mi to divný, nepršelo, ale uviděla jsem stopy, šla jsem po nich a sousedka v garáži na sporáku měla obrovskej hrnec vařenýho masa pro psy. Wendy po špalku vylezl na ponk, z ponku přeskočila na sporák a šplouchla do hrnce. Byla špinavá zeď a bok auta, jak to vycáklo. Naštěstí ten hrnec nebyl úplně plnej a nebylo to už horký. Tak posvačila, zase se nějak dostala ven a barváři jí na zahradě olízali z největší mastnoty 😀 😀
Naša fenka, kríženec NO a husky (9 rokov), nemôže mať v dosahu kôš, pretože vždy v ňom niečo nájde - už mala pár-krát “zabalené” bobky 😄 tento rok sa vrhla na sviečky do kahancov (pooučenie, nenechať na zemi) a najlepšou pochúťkou je papierová vreckovka - samozrejme použitá 😄