…předpokládám že ano…horší je, že to šíří mezi své ovečky…
…předpokládám že ano…horší je, že to šíří mezi své ovečky…
No a pak je tu další problém, a to je krmit jen kvalitními granulemi anebo krmit jen granulema z Billy (čili min 50 % běžných vesnických psů) … 😀 zlatý granulovači, co si alespoň dají práci s výběrem kvalitního výrobku 😀
Mezi spoustou zvířat jsem celý život.Nikdy jsem nekrmila podle nějakých návodů,ale podle toho, co na daném zvířeti vidím.Jak roste,vypadá,projevuje se.Vidím, že každé zvíře,i stejného druhu,má různou potřebu krmiva.Ta se mění v závislosti na růstu,ale i počasí, zátěži.Pokud je zvíře zdravé, tak je ani do krmení nenutím.Myslím si, že zdravý jedinec ví, kolik krmení potřebuje.Nikdy jsem nekrmila jen granule,jelikož můj názor je, že čím různorodější krmení pes dostane tím pro jeho zažívání,imunitu,odolnost lepší.Neřešila jsem ani nijak množství.Jedno štěně je žravější,roste rychleji,jiné roste pomaleji a tím tolik krmení nepotřebuje,jeden jedinec je v půl roce vyrostlý a už tolik nežere. Další teprve dorůstá a žere více.Za ta léta u nás vyrostla řada štěňat velkých plemen a bez nějakých růstových,zažívacích problémů,alergie apod.
Kilian:..onehdá jsem slyšela tento nazor: psa krmim kvalitnimi granulemi, protož v nich je vše, co pes potřebuje…pokud se barfuje, musí se každý měsíc se psem na rozbor krve aby se zjistilo, že je pes zdravotně v pořádku a na to já nemám, proto krmim těmi kvalitními granulemi…
S tím rozborem je to trochu složitější…můj vet mi řekl, že to nemá smysl, protože rozbor ukáže momentální stav…kupříkladu málo vápníku, ale já nemám vyváženou každou krmnou dávku, mám cca vyváženo v horizontu týdne, 14 dnů…takže třeba během dalších dvou dnů, kdyby se udělal nový rozbor, tak by to bylo ok.
Jako nebudu nikoho přesvědčovat, aby nekrmil granclema, ale ty rozbory, pokud mám psa zdravýho, který prospívá, jsou zbytečné.
…já vím, rozebírat se to tu i…
“kupříkladu málo vápníku, ale já nemám vyváženou každou krmnou dávku, mám cca vyváženo v horizontu týdne, 14 dnů”
jen, u štěňat v růstu, zejména velkých a obřích plemen, by to takto mohlo způsobit růstové problémy
Jinak ještě ohledně toho krmení barfem vs. granule…
Když bych byla nějakej začátečník a méně odhodlanej, tak bych asi s Ginou skončila na granulích….
Za prvé jsem si pořizovala psa velkého plemene a tak má člověk přeci jen trochu obavy, aby to stravou nepodělal, aby pes neměl růstový problémy…takže studuje horem dolem, jak poskládat krmnou dávku (ono pak v praxi už je to hrc prc žádnej problém, když to člověk už v oku, ale ty začátky….), co jaká surovina obsahuje, poměry, vstřebatelnost atd atd…pro mě to je jak studovat jaderný inženýrství….no ale tak to poskládáte, jste připravená na příchod štěněte, že jakmile se pyrenejská princezna, která je u chovatelky na granulích, doma rozkouká, tak přejdete na ten Barf.
Mezitím si dopisujete s chovatelkou a dolaďujete detaily, protože už bohužel nestíháte jet na předodběrovou návštěvu…no a tak se zmíníte, že se štěndem přejdete na barf…chovatelka omdlí a když se probere z bezvědomí, tak vás od barfu začne odrazovat a přemlouvá vás, abyste alespoň do jednoho roku krmila granclema (štěňata byla na granulích RC)…no a vy si furt melete svojí, protože s granulema máte osobní problém a máte k nim silnou antipatii a vůbec nechcete ten slisovanej hnusanec štěněti dávat…takže další debata a přemlouvání, aby alespoň první 3 měsíce byla Gina krmena granclema….no přešli jsme na maso asi třetí den po příjezdu dom.
No a pak jsme se dostavili na veterinu na očkování…to tam ještě vypomáhal můj vet…starý praktik, ke kterýmu jsem chodila ještě na státní veterinu s ovčandou asi před 35 lety v době předgranulové a probírali jsme jak krmím…a okolo šel mladší kolega a jak zaslechl, že krmím masem, tak zděšení a začal mi to rozmlouvat…já to chtěla upřesnit, tak jsem řekla, že teda krmím nejen maso, ale i vnitřnosti a kosti…no tak kosti vůbec, to je strašně nebezpečný….
Chápu…asi přeci jen ví, jak pes dopadne, když je krmen nesprávně, že už takové psy viděl, ale na vyděšení nějakého začátečníka, který i uvažoval o barfu, to asi stačí, když ho odrazuje od toho chovatel i veterinář.
Často zde zaznívají dotazy na krmení granulemi…často jako odpověď je “a proč nekrmíte masem?”….takže i toto, co jsem popsala může být ten důvod…nejen lobby granulářů a mantra o ideálním vyvážení v každé krmné dávce, to že na první pohled v teorii je barf složitej a v neposlední řadě to, že majitel štěněte je přesvědčován chovatelem a třeba i vetem o nevhodnosti krmení barfem.
No a pak nastává to shánění informací, kteréže granule jsou nej.
hmn:“kupříkladu málo vápníku, ale já nemám vyváženou každou krmnou dávku, mám cca vyváženo v horizontu týdne, 14 dnů”
jen, u štěňat v růstu, zejména velkých a obřích plemen, by to takto mohlo způsobit růstové problémy
No u štěněte se samozřejmě snažím mít denní krmné dávky co nejvyváženější. S tím, že při přezubování toho vápníku dávám o něco víc, než normálně.
Ono zrovna asi ten fosfor x vápník nebude taková katastrofa…pesani mají k obědu “kosti” k večeři maso…takže ten poměr bude plus mínus si myslím ok, snažím se o nějakých 30% kostí v krmný dávce, ale někdy je to stehno, někdy kostra, někdy křídla, tak ten poměr zase nebude nejpřesnější, někdy naopak dostanou k večeři půlku kuřete a k obědu trochu masa, u štěněte se snažím být přesnější…to byl spíš takovej příklad…nevím, na co všechno se ten krevní test dělá, tak jsem uvedla ten vápník.
Tamara H.:Mám buldočka s citlivým žaludkem a potřebuju poradit s krmivem bez obilovin. Které značky byste doporučili jako opravdu kvalitní?
Tak tohle je typický pripad, co mi zde vadi. Prijde někdo neznalý místních poměrů, slušně se zepta a jeho otázka je ignorována.
Přitom: sekce psí, téma granule. A zase se tlachá.
Ale tlachá se o krmení psa, ne? Navíc většina zdejších diskutujících dává přednost barfu, proto se ke granulím nevyjadřují.
A taky by stačilo zadat do vyhledávače, vláken na téma granule je tam už dost.
Prakticky stejný příspěvek byl na kočkách a tam jsem odpověděla.
Tak tazateli odpovězte sama 🙂 On ten dotaz snadno zapadne, když je téma živé, ne každý čte vše zpětně. Je dobře, když se najde někdo jako Vy, kdo ten dotaz vytáhne. Já nemám co poradit, mám zkušenosti jen s levnými granulemi “z lidlu”, a krmím je slepicím právě mj. pro ten bezva obsah obilovin 😀
Ariska:Tak tohle je typický pripad, co mi zde vadi. Prijde někdo neznalý místních poměrů, slušně se zepta a jeho otázka je ignorována.
A já zase moc nechápu Vás, prostě to ostatním nepřijde zajímavé nebo to přehlídli.
Naprosto upřímně - tahle diskuze je Boží. Lidi se tu k sobě chovají víceméně slušně, většinou se snaží v rámci možností pomoci. Dokonce se tu i něco dozvíte a pokud sem chodíte dýl, dokážete už i odhadnout, od koho ta odpověď je, jelikož i přes nicky to tu není neosobní a víte, kdo je třeba chovatel nebo vet nebo něco.
A skoro se tu nehejtuje a neútočí, třeba jako na úplně všech jinejch sockách.
Co chcete víc?
Ariska:Tak tohle je typický pripad, co mi zde vadi. Prijde někdo neznalý místních poměrů, slušně se zepta a jeho otázka je ignorována.
Bohužel taky nemám co poradit, granule nekrmím. A když poradím, ať zkusí barf, tak tady zase někdo vybafne, to máte těžký.
Všichni - no máte pravdu, že se tlacha alespoň k věci. Někdy se tazatel ani už neozve, kdyz mu ostatní poradí.
Mně osobně bylo líto, kdyz nikdo neporadil.