Tap: Skutečně zkušený chovatel se od množky odlišuje především tím,
že své zkušenosti desítky let získává především z odborných zdrojů.
Neptá se na diskusním fóru, aby věděl, co si má myslet a co má říkat.
Vazeny/a pane/pani Tap.
Vas prvni prispevek jsem necetla, Vas druhy uz (bohuzel) ano.
Ja sama mam psy od roku 1997. Od te doby jsem neco odchovala, dovedla par psu k titulum nejvyssim, neco se mi povedlo vic, neco min.
A celou tu dobu jsem se ucila.
Ucila jsem se vlastnimi chybami, ucila jsem se z clanku a studii, ucila jsem se diky radam starsich a zkusenejsich, kterym timto velmi a velmi dekuju. A ucim se stale, i kdyz uz sama umim diky prozitym zkusenostem poradit nebo odnavigovat pro radu kam je treba.
Ucit se z jakychkoliv zdroju ja osobne nepovazuji za chybu. Na zdejsi forum chodi letiti chovatele s mrte zkusenostma, chodi sem dokonce i veterinari. Ti vsichni maji zkusenosti ziskane ze svych zivotu a praxi a radi se o ne podeli. Opet - diky jim za to.
Protoze ani ja po tom vic jak ctvrt stoleti chovu psu nevim vsechno. Byt jsem si u psu prosla extremni zravosti i nezravosti, poruchami ledvin, jater, srdce, problemy s ocima, vetsinou myslitelnych i nemyslitelnych urazu, DKK a DLK a OCD, spondylozou, ALL, lymfomem, megaesophagem, paralyzou hrtanu, atd. atd. porad toho je jeste kurna hodne co nevim, a na co se rada kdykoliv zeptam.
Ano - pokud se objevi problem ktery neznam, nebo si nejsem jista, optam se. Diverzifikuji zdroje - tedy se optam tady, optam se nekolika vetu kterym verim, optam se nekolika chovatelu kterym verim. Ale optam se, pac nejsem buh vsevedouci.
Vy ocividne ano. Netusim kolik mate odchovano vrhu stenat, netusim ani kdo jste (na rozdil od Alenky kterou znam velmi dobre). Jedine co tusim ze nejspis mate nejaky komplex, kdyz se navazite do cloveka, ktereho vubec neznate. Doporucuji jit se venovat Vasim zviratkum, udelate svet lepsim mistem.