Aktuálně: 3 523 inzerátů216 911 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Včely a jejich chov - zajímavosti ze světa

Tom50
Tom50 18.01.2024, 16:51:39 xxx.xxx.139.252
Odpověď na příspěvek uživatele Caml z 10.01.2024, 13:56:54

Promiňte, článek v cizí hatmatilce mi nic neříká.

Já se tu ale snažím sdělit něco jiného. Vy myslíte, že lidstvo zatím něco nezjistilo a píšete to stylem, jako že by to “něco” někdo snad zjišťovat chtěl. Ovšem to je omyl, oligarchové (majitelé zeměkoule) nedají vědcostutům granty na to, co se jim nehodí aby bylo zkoumáno. Tím se nikdy na to, co si romanticky myslíte vy, nemůže přijít.

Málokdo ví, že za komančů dostaly výzkumné ústavy peníze, docela hodně a bylo jim jen rámcově naznačeno, co by asi tak mohly zkoumat. Výzkumné ústavy měly ale absolutní svobodu. Často pak vynašli i nečekané a nesouvisející objevy. 

Avšak tenhle oligarchický systém přidělováním grantů zajistí, že se prostě to, co by oligachy mohlo ohrozit, zkoumat nebude.

Příklad.

Je sucho, mejnstrým tvrdí, že katastrofální a že z toho vyplývá nutnost green dealů a jiných kra.in, omezování, buzerací a td. Ovšem NĚCO způsobilo, že obyčejná půda ztratila schopnost vázat vodu na jednu čtvrtinu kapacity, kterou kměla před pouhými 100 lety. Vsadím se, že tohle neví ani jediný zdejší přispěvatel (a málokdo z lidí) a každý vlastně věří ekoteroristům, že je nutné s oteplováním něco dělat. Přitom antropogenní příčina klimatických změn není pravděpodobná. Na Marzu a dalších planetách se otepluje taky a kaminony tam nejezdí a ovce neprdí taky, že ne!

No a vy správně poukazujete, že i nepatrná intenzita nějakého záření může být zhoubná. No a já tvrdím, že to jsou mikrovlny z GPS, šmírovacích družic, špinonážních družic, leteckých a jiných radarů, pouličních motoristických radarů, záření sítí 5G a tak dále. A také možná něco, o čem nemáme ani tušení podobně, jaoo většina nemá tušení o tom, že půda ztratila, Z NĚJAKÉHO DŮVODU, schopnost udržet stejné množství vody, jako poměrně nedávno. Kdyby půda udržela tolik vody jako před 100 lety, žádná sucha by nebyla. A půda tu vodu neudrží nikde na světě jako dřív. A co provrtává ve dne v noci 365 dní v roce každou píď zemského povrchu?

Topka (neregistrovaný) 04.04.2024, 21:34:50 xxx.xxx.214.127

Už je to oficiální! Včela je prohlášená za nejdůležitější živou bytost planety!

https://woman2.tiscali.cz/2024/03/uz-je-to-oficialni-vcela-je-prohlasena-za-nejdulezitejsi-zivou-bytost-planety/?utm_campaign=EXTRA&utm_medium=ICE&utm_source=ICE&fbclid=IwAR0jSepZqfjQ1xV3SVLGQ7xNUCQH6RkDUBTHJ_ynNKLXbNU_BkO3rIFM7O0_aem_ATn0JoLFBnIDL-2l43affaKKzgXwvp86g-7UTXBYwDXFoISbivEXv4O0o7tV3LY29tOAeiOe-eekGwoNyMugNEhG

Tom50
Tom50 22.11.2024, 18:47:16 xxx.xxx.139.250

Nijak se nevyjadřuju proto, že nemám FB a protože jste registrovaný, váš odkaz jsem se otevřít pokusil a chtělo to přihlášení do FB. Takže to ode mě není nějaký bojkot vaší osoby, nebo tupé arogantní mlčení. Naopak, jako diskutér jste pro mě zajímavý, i když mě někdy štvete (v tom lepším smyslu slova) a s mnohými vašimi názory nesouhlasím, od vás se já umím něco naučit. Pro mě jste partner k diskuzi. A já doufám, že totéž naopak.

M.S.
M.S. 22.11.2024, 19:51:54 xxx.xxx.35.67

Kopíruji text z odkazu:

https://www.slov-lex.sk/elegislativa/leg...P/2022/699 § 27 Ministerstvo vydá predpis, ktorý ustanoví podrobnosti: ????? Napr.: Návrh vyhlášky ohľadom umiestnenia chovov včelstiev v obciach v § 5 uvádza: Umiestnenie včelstiev (1) Vzdialenosť úľa od hranice susedného pozemku je najmenej 3 m. (2) Vzdialenosť úľa od hranice susedného pozemku je zo strany od letových otvorov najmenej 6 m; ak sa pred letovými otvormi nachádza prekážka vysoká najmenej 2 m, vzdialenosť je najmenej 3 m. (3) Vzdialenosť úľa od susednej stavby je najmenej 10 m. Vzdialenosť trvalého alebo kočovného stanovišťa včelstva od zariadenia slúžiaceho verejnosti je najmenej 30 m. (4) Pri počte do 10 včelstiev na trvalom stanovišti je minimálna vzdialenosť od najbližšieho trvalého stanovišťa alebo kočovného stanovišťa 150 m, ak sa držitelia včelstiev nedohodnú inak. (5) Pri počte od 11 do 30 včelstiev na trvalom stanovišti je minimálna vzdialenosť od najbližšieho trvalého stanovišťa alebo kočovného stanovišťa včelstiev 300 m, ak sa držitelia včelstiev nedohodnú inak. (6) Pri počte od 31 do 50 včelstiev na trvalom stanovišti je minimálna vzdialenosť od najbližšieho trvalého stanovišťa alebo kočovného stanovišťa včelstiev 1000 m, ak sa držitelia včelstiev nedohodnú inak. (7) Pri počte od 51 včelstiev a viac na trvalom stanovišti je minimálna vzdialenosť od najbližšieho trvalého stanovišťa alebo kočovného stanovišťa včelstiev 2 000 m, ak sa držitelia včelstiev nedohodnú inak.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.11.2024, 20:15:21 xxx.xxx.171.143

Tak to by mě pěkně naštvalo. Vyhovuje mi mít část včel u domu a zatím nikomu nevadí, ale máme starostu - aktivistu.  Věřím že by okamžitě přeměřoval, to by pro něj byla výhra.

Tom50
Tom50 22.11.2024, 20:58:25 xxx.xxx.139.250

Odkaz jsem neotervřel a musím s vámi drvodělko nesouhlasit. Já nic chytřejšího, než co vymysleli Slováci, jakživ nečetl. My můžeme chovat třeba krokodýly, ale nejdůležitější je s tím neotravovat ostatní, kteří třeba krokodýly nemusí milovat.

A ještě jinak. Chceš mít vopici? Musíš mít na banány! V případě včel holt jsou banánama dostatčně vhodné podmínky. Třeba včely na balkoně paneláku bych zákonem zakázal kvůli lidem, včely na střeše budov kvůli včelám!

drvodelkafialova
drvodelkafialova 22.11.2024, 22:03:27 xxx.xxx.171.143

Rozumný člověk včely na střeše a pod nechová a ten co to zkusí, tak tomu rychle uhynou. Ale jak se podobná omezování rozjedou tak se nezastaví a budou přitvrzovat.

goro
goro 23.11.2024, 15:26:03 xxx.xxx.232.64

no priatelia nebuďte zbytočne optimisti (ale ani pesimisti)…

https://www.slov-lex.sk/elegislativa/legislativne-procesy/SK/LP/2022/699?fbclid=IwY2xjawGuw2JleHRuA2FlbQIxMAABHRY2EZfsR4oM-SewZYsZ7_HAehWvik6-F3ztaRlJYzuNePGIB1ejCqKhMA_aem_psg2y0oFuL0-Fhfh7zz5-w

materiál je z roku 2022 a dostal sa len do pripomienkového konania, ktoré bolo ukončené a potom padla vláda a boli predčasné voľby…

všetko je (chvalabohu ?) po starom…

Tom50
Tom50 23.11.2024, 19:01:23 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.11.2024, 15:26:03

Nechce se mi to otevírat, to je ten blábol jediného vašeho poslance? Poslance, který je zralý na psychitra jako náš předseda vlády, oba melou nesmysly. Já jsem velký optimista a myslím, že se EU do roka, dvou zhroutí. Ona je totiž celá EU pro psychiatrii.

Sdělím co Češi (ani Slováci) a další ještě obecně nevědí. Pevně se posaďte a hluboce dýchejte:

Psychopati v Bruseli chtějí, aby jezedové v celé EU vybili dobytek na polovičku a co zbyde chovali jen na pastvinách, rozhodně ne zavřené v kravínech. OK, to není ještě to nejhorší, to si ovčani nechají ještě líbit, klidně budou držkovat, ale budou platit za čtvrtku másla 150 Kč a smetana bude jen někdy a taky tuplovaně drahá. O tom ale já psát nechci.

Dobrý český a ani slovenský, ale ani polský lid ještě neví (zajímalo by mě zda to ví chrabrý lid Ukrajiny, co by je čekalo, kdyby vlezli do EU), že od 1.1.2026 bude protizákonná králíkárna. Nyní v Bruseli řeší, kolik metrů čtverečních LOUKY nebo prostě trávníku bude na slepici, tuším chtějí 200 m2 a tak na slepice na pár metrech zesraného udusaného bláta (které je fakt ohavnost když zaprší) taky zapomeňte. Patrně nebude smět být ani chlívek pro prase. Prostě od 1 ledna 26 nebude nikdo smět pod drakonickými pokutami chovat jakákoli zvířata v jakýchkoli klecích. Co třeba chovatelé papoušků netuším, těm asi jebne stejně jako ještěrkářům a dalším. Takže si honem nafoťte kravíny abyste mohli vnukům ukázat, jak se choval dobytek když ještě byla normální civilizace a příští podzim si rozhodně nenechte s vnuky ujít výstavy králíků a dalšího hospodářského zvířectva, asi to bude naposled. Prostě lidská civilizace končí, žijeme právě v konci civilizace. Za mlčení blbců a nadšeného hýkání užitečných idiotů a pod vládou vlastizrádců, jak říká Kryl ŘÁDNĚ ZVOLENÝCH.

Jako nás nutí do štítklů na budovy a už nyní ty kreatury smějí lézt lidem do bytů a vyšetřovat saze v kamnech a komínech a vybízejí lidi aby se udávali když se někomu kouří z komína, zakazují to či ono topidlo a to či ono palivo a současně zdražují jiná paliva (ano, chystají zákaz topit dřevem) a tupý ovčan drží hubu a krok, tak stejně tak budou vesnická stavení obcházet aktivistické mladinké madam v lodičkách s IQ pirátky, ze které má Turek osypky a budou kontrolovat jak má kdo ustájené zvířectvo. 

Neděláte nic, lidi jako já (co nosí blbé zprávy) nenávidíte, nebo máte za blázny a posmíváte se a nebo nás máte za konspirátory, nebo dezoláty a dezinformátory. Okamury a jemu podobných se štítíte, tak budete mít všichni to, co si za to všechno, co jste dopustili, zasloužíte! Já to mám za pár, mě to už netrápí a králíka stejně nemusím. Sice ho sním, ale já se bez něj obejdu, bez toho Čínského ze supermarketu tuplem. Radostně se těšte na vegetariánské amarouny místo lidského jídla. Ono co dnešění mladé maminky dávají svým dětem, ale i tupým manželům, jde sníst jen s velkou dávkou hladu. Inu, pokrok nezastavíš.

A tak dále, a tak dál…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.11.2024, 06:23:03 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.11.2024, 19:01:23

Já s vámi Tome celkem souhlasím, ale nechápu, proč se vám líbil ten šlovenský návrh. Zákazú a předpisů má prostě být co možná nejmíň a jsem proto ráda, že to neprošlo.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 10:18:06 xxx.xxx.139.250

Napsal jsem to jasně. Lidi jsou čím dál bezohlednější hovada a tak musí jako protiváha bezbřehé “svobodě” přicházet omezení. 

Spíš mě udivuje, že vám leží v hlavě omezení, která by měla každého slušného člověka napadat sama a měl by být max ohleduplný a dodržovat je sám bez úředního nařízení, ale nechává vás úplně v klidu co vymysleli v Bruseli a začne platit za rok a šest týdnů. Pochopila jste vůbec moje sdělení? Ono je to tak hrozné, že tomu asi nevěříte a držíte se ve srovnání s tím naprosté marginálie viďte. To samé ostatní. Tak dlouho jsme nechali tak zvané liberály aby si dělali bezohledně co chtějí, opakuju BEZOHLEDNĚ a pak se někteří divíte snahám omezit bezbřehou tupost hlavně mladých lidí, stále horších a bezohlednjěších a současně klidně necháte soudruhy z EU drtit normální lidský život nesrovnatelně víc. Podivuhodné!

Mám za to, že právě vy jste kromě včel ještě chovatelka nějakého drobného zvířectva. Patrně mi nevěříte a nebo vůbec nechápete, co na nás soudruzi, horší než bolševici, upekli. Co jsme naspsal je jen zlomek omezení, která jsou schválená a začnou platit.

Třeba v Belgii nebo Holandsku stát vykupuje nové moderní zemědělské farmy, dobře je platí a jak je stát získá, ihned je definitivně zruší. Majitel dostane zaplaceno královsky, ale musí podepsat, že do konce života už nebude farmařit. Staré farmáře a staré nemoderní farmy stát nevykupuje, jen čeká, až vymřou a nemoderní zchátralé podniky zaniknou pod tlakem nekalé státní konkurence. Já tvrdím, že začal útok na nejzákladnější lidský život a práci a vám vadí, že byste nesměla dát sousedovi včely k plotu, aby ho neustále otravovaly. Já třeba nemám rád psy. Nevadili by mi, kdyby drželi hubu. Jenže oni jak debilové furt štěkají, ráno, v poledne, večer a není před tím úniku. Proto bych si čokla nepořídil, protože bych neměl jistotu, že nebude otravovat druhé, když už bych byl tak blbý a nevadilo to věčné nesmyslné štěkání i mě. A tak dále. Protože mě nidko nenutil jít na vesnici a protože na vsi byli čokli vždycky, mlčky trpím a myslím si svoje. A vám je líto že přijde den, kdy vám úřady zakáží otravovat ostatní včelami. 

Vám drvodělko vážně připadá normáoní, že stát a tedy EU podporuje a štědře dotuje ty, co nic nedělají? Dochází vám proč to EU dělá?

Martin83
Martin83 24.11.2024, 10:47:15 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.11.2024, 10:18:06

Zdá se mi, že to samé jak v Belgii, Holandsku je již v Irsku. Brusel jsou dobytci největšího kalibru jejich regulace a vymýšlení hovadin nezná mezí. Napsal bych tady co bych s nima nejraději udělal, ale nechci, aby mi tady zazvonila policie. 

Tom50
Tom50 24.11.2024, 10:59:46 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.11.2024, 10:47:15

Ano. Všichni známe film Vyšší princip, kdy za schvalování něčeho popraví děti - nedospělé studenty z gymnázia. A lidi si neuvědomují, že se už zase trestá za schvalování něčeho. Zatím se nestřílí, ale myslím, že zlého džina už mocipáni vypustili z lahve za nadšeného hýkání lidských zrůd a tupého mlčení většiny.

Připomenu výrok Anglického ministerského předsedy na začátku ww2. Řekl asi toto: Nevadí nám nepřítel. Ten pro nás není nejhorší, známe ho, víme kdo to je a my jej porazíme. Ale nejhorší jsou naši vlastní lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou lidmi slušnými, kteří však v kritické chvíli neudělají vůbec nic.

Na druhou stranu Martine, máte pravdu, taky se bojím. Komoušů jsem se nebál, ti byli spíš k smíchu. Z těchle má chytřejší člověk strach, protože tohle je teprve začátek…

Je až děsivé jak se naplňují Orwelovy vize, doslova do písmene. Už máme také ministerstvo lásky s plukovníkem, který se netají, že jsme pro něj svině. 

M.S.
M.S. 24.11.2024, 11:11:57 xxx.xxx.164.70

To je dobře, že mlčky trpíte. Když se nastěhujete na vesnici, musíte Vy akceptovat náš způsob života, ne naopak. Tak by to mělo být. S nařízeními a byrokracií je problém ten, že nakonec reálně situaci nezlepší, jen přispějí k vzájemné kontrole, buzerace a udávání. Jde tedy o princip. Na papíře to úředníkovi možná připadá jako úžasné zjednodušení a vylepšení, jen nám to malinko komplikuje zelený strom života - tedy místní podmínky, které jsou z logiky věci na každém místě specifické a odlišné. Jinak v Rakousku by se Vám líbilo, tam je na vesnici úplné ticho, pes nezaštěká, kohout nezakokrhá. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 24.11.2024, 12:05:47 xxx.xxx.62.226

Právě proto, že mi zákazy vadí, jsem prostě proti jakýmkoli dalším. Moje včely nikoho neobtěžují už teď , to se nebojte. To, co vám přijde správné a logické na slovenském návrhu , tak tím by se snadno dalo argumentovat i v chovu třeba těch králíků. I těmi někteří mohou sousedům být trnem v oku, někdy právem a někdy ne. Já říkám že toto vše se dávno vyřešilo v současných zákonech, jen je dodržovat, což se mnohdy neděje.  

A jen k tomu zákazu, nic dodržovat ohledně toho nebudu. K tomu, aby někdo chodil na kontrolu, musí být důvod, kde není udavač není důvod. A udavač není, pokud nic neví. A víc k tomu na internet psát nebudu, protože v jednom máte pravdu rozhodně, všechno se dnes dá dohledat a použít.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 12:39:57 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 24.11.2024, 12:05:47

Pořád mi nerozumíte. Vy říkáte, že vám sice vadí něco, co považujete za buzeraci a přitom to buzerace není ale jenh eliminace bezohlednosti většiny lidí a současněš vám vůbec nevadí, že nějaké kreatury udělaly z vašeho normálního života a chovu zvířectva zločin.

Udávat vás nikdo nemusí, uvidí z družice, že sušíte seno a vědí, že ho asi sama nejíte. Mám kámoše, někdo mu čtyřkolkou přejel úhlopříčně louku. Za dva dny měl kontrolu a chtěli mu brát dotace za to, že jezdí a nebo dovolí cizím jezdit po zemědělské ploše, kde není schválená cesta. Jak má uhlídat pubertální (často ale i třicetileté i starší) zmetky, potomky liberálních rodičů, aby mu po louce nejezdili? Tohle vše vám nevadí, že z vás dělají zločince zrůdnými zákony, ale vadí vám omezení u včel? Přece vám to omezení nemusí vadit když nechcete otravovat sousedy bezohledným umístěním včel? Fakt nechápete, že Slováky navrhovaná omezení jsou namířena jen proti šmejdům a slušných lidí se netýkají? Kdežto zákazy jakéhokoli přirozeného chovu útočí na samu lidskou práci a život ÚPLNĚ VŠECH a ne jen zlých a bezohledných šmejdů. Umíte rozpoznat ten rozdíl?

------------------------

Od dobytkáře info z pátku, tedy přede dvěma dny. Když je dobytek na výkrm v zimovišti, pod střechou, kde má omezený pohyb u žlabu, má na kilo přírůstku nějakou spotřebu krmiva. Ovšem EU nutí dobytkáře, aby měl dobytek venku na pastvině na mrazu, dešti, větru s možností běhání a volného pohybu a dobytek je taky tak tupý, že si při žvýkání lehá na promrzlou zem. Jak bohulibé, řekl by b.b. Akorát že na kilo přírůstku spotřebuje to dobytče 3 x víc krmiva, protože tu energii spotřebuje na vyrovnávání tělesných teplot. Takže je potřeba obrovská pastvina. K tomu se musí dávat jádro - obilí a to stálo naftu a motor vychrlil do ovzduší výfukové plyny, 3 x víc, než pro býka nebo jalovici na žlabu. Jenže dobytčeti běží 3x víc metabolizmu, tak taky vyprdí 3x víc metanu = skleníkové plyny a vyprodukuje 3 x víc výkalů = hnoje. A tak díky restrikci Brusele je výsledek 3x horší, než u dobytka ustájeného. Tak o co jde? O planetu? To asi moc ne. No a nebo nám vládnou dokonale vymletí idioti. Za B bude správně, já ještě nezapomněl na zelenou vysokou funkcionářku, která nevěděla co je biomasa. Ale nutila tím topit lidi při vytápění domácností a bytů, případně fabrik. Zmizela v propadlišti a místo ní přišla pletařka svetrů, kvalifikací prodavačka mobilů. Tak dokud nám budou vládnout zelené aktivistky a pletačky svetrů, já ateista musím říct jen Bůh s námi.

Ale tohle všechno vám nevadí, hlavně abyste mohla otravovat souseda včelama na hranici pozemku a říkáte tomu osobní svoboda. Pro mě je děsivé, že jako vy uvažuje drtivá většina. Kde skutečně útočí na vaší ani ne svobodu, ale elementární lidskou civilizaci jste v klídku a kde se snaží aby lidi neotravovali jeden druhého vám vadí. Pozoruhodné.

Jsem starý. Pozoruhodné je, že když mladí na nějaké louce udělají hlučnou párty, několik dní tam duní pseudomuzika, louku zdupou a rozbahní, že na ní roky nic neroste a okolí zeserou a zaneřádí odpadky, lidem vadí, ale že čokli vyjí na celou vesnici a řvou a ne pár dní, ale celý rok, to je akorát. To já tedy raděj ty mladé a technopárty než čokly, co hubu nezavřou. Mladí se unaví a někam vysmahnou, čokly si lidi pořizují bez jakékoli regulace.

Včely lze dát jinam, dál od souseda a nikomu a ničemu nevadí, navíc jsou užitečné a pro lidi jsou včely nepostradatelné. Před štěkotem a vytím čokla neuteče nikdo a život bez zbytečných a nepotřebných čoklů si já umím představit dobře. To je ten rozdíl mezi zbytečností a nezbytností.

M.S.
M.S. 24.11.2024, 12:44:56 xxx.xxx.164.70

Ale tohle všechno vám nevadí, hlavně abyste mohla otravovat souseda včelama na hranici pozemku a říkáte tomu osobní svoboda.

---

Já tomuto říkám argumentační faul.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 12:56:10 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 24.11.2024, 12:44:56

Ano, typický liberál. Když někdo dá argument, co je obtížné vyvrátit, nazvete to faulem. Jak příznačné. Prostě jen vy mladí liberálové máte na všechno právo, povinnosti vám smrdí a chovat se ohleduplně k druhým se vám příčí. Vychovali vás, že si můžete s tupou bezohlednsotí dělat co se vám zamane. Ale klid, my, co pamatujem lepší svět, skutečnou civilizaci, brzy vymřem a vy zestárnete a pak si vzpomenete, oni vám to dětičky dají vypít do dna. Tedy možná, někdo si to do souvislostí nebude umět dát, nemá tu schopnost chápat, že jak se dneska do lesa zavolá…

Dnes tomu moderně říkáte karma, každého šmejda si to jednou najde. S vámi je marná debata, tlačíte bezohlednost a vymlouváte se na argumentační fauly. On vám to Brusel dá sežrat už brzy, už je to upečené.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.