Odpověď na příspěvek uživatele Pandinus z 06.12.2023, 09:31:24
Zdravím,jsme u jádra pudla,dnešní populace nezná staré metody a myslí si,že kdo oponuje je hlupák.Ty chameleony před čtyřiceti lety mělo více kamarádů,ale třeba jen pro radost doma v akvárku,terárka byla minimálně.Měli je spoustu let doma v obýváku,říkali,že je to lepší než televize,souhlasím,než televizi,tak doma raději koukám do akvária na přírodu v malém.
Ta kapitalistická propagace ,že to bez určitých věcí nejde je jen o komerci.Jsem chovatel papoušků přes půl století,odchovávám od Andulek po Ary a nikdy jsem nenakrmil ptáky granulemi ,nebo zázračnou směsí Deli nature,nebo nečím podobným.Kdysi jsem si koupil Qviko pro papoušky,asi nemám název úplně správně ,zázrak se nekonal,vrátil jsem se ke klasické míchanici vlastní receptůry. Protože jako člověk,který pracoval leta ve výrobně krmiv pro zvířata vím jedno,že když bude mezi zrním sušené ovoce,nebo zelenina,tak zplesniví.Všechny tyto směsi jsou ošetřeny chemicky a zvířata tu chemii konzumují.
Ony i ty lampy,pokud nemají správnou vlnovou délku záření škodějí.Odnášejí to oči,kůže,hodně IR záření odvápňuje.Takže kuřátka pod lampu na čtrnáct dnů ano,potom ven na sluníčko.
Ani přecpávání vitamíny není dobré,pokud je různorodá strava,tak není třeba.Vitamíny se podávají jen nemocným,nebo špatně prosperujícím zvířatům.
To samé když čtu u papouškářů,že denně dávají jablečný ocet a každý týden ádéčko,ptáky mají venku na slunci kde si to organizmus získá sám, za pár let budou ptáci na tom hodně zle,tělo jakožto chemická fabrika samovýrobu omezí,nebo zruší,protože není třeba,je to v krmení.Znám spoustu lidí,kteří se permanentně přecpávají vitamíny a když dostanou chřipku tak už tělo není jak posílit.Všeho s mírou,nedat na komerci.