Mám dotaz, chtěla bych u nás zkusit vysadit - vypustit světlušky, jde to nějak? Vodu na pozemku máme a hlemýždě taky, čast pozemků sekáme minimálně, kvůli různým ptáčkům a žouželi.
Dobrý den, přišla jste na to jak to udělat? Mám stejně přání. Vím že přírodě neporučíš, ale jako děti jsme jich v létě viděli stovky a teď za posledních 10 let jsem nepotkala jedinou.
my je na zahradě máme, některý rok maličko, jiný (třeba letos) jich bylo docela dost. Tuším, že ty, co leží v záhonku s bylinkami a moc se nenamáhají s pohybem jsou samičky a ty hodně poletující jsou samečci… Ale registruji je pochopitelně jen pár dní kolem svatého Jána… Kolik by jich bylo potřeba vypustit na rozumnou životaschopnou kolonii netuším.
Jeden nám letos vletěl do ložnice a Yoda z toho měl šok… svítilo to a lítalo to… Musela jsem použít svoji “odchytovou sadu” - sklenička a pevná průsvitná folie (staré tuhé bílé desky) a chudáčka dogáka zachránit odlovením a vypuštěním svatojánka ven.
Také světlušky máme i doma, v zahradě, tedy měli jsme, letos jsem je neviděla ani u nás, ani v okolí, protože sucho😢 S Woruškou, když jsme večer chodívali kolem potoka, jsme jich jen před naším v křovinách potkávali hodně, bylo to krásné. On Worunka na nic moc nereagoval, panička - býk romantik, mu byla spíš k smíchu, jak tam nadšeně poskakovala a vykřikovala: Worunko koukej světýlka, to je nádhera viď?! Jsou to bludičky! Tak jsem si myslela, že psi je snad ani nevidí🙂
Letos jsem to už prošvihla. Ale díkyza tip. Myslí že by se jim u nás mohlo dařit. Jsme kousek od Liblického zámečku, vlastně náš sad je kousek od velké chráněné mokřadní louky, kde rostou dokonce nějaké endemické druhy. Světluškám by to u nás slušelo.
Pamatuji si z dětství, měli jsme chalupu v Lázních Bělohrad a tam v parku Bažantnice doslova svítilo každé křovíčko. Byla to krása.