No,,já bych jim obilí dala, nezdá se mi,aby kozy byly jen na trávě..potřebují také bílkoviny, i když je nedojíte...trochu si o chovu koz něco přečíst?..
Kokcidióza u kozy
U jablek bych byla opatrná,mohou způsobit acidozu,která by se mohla stát chronickou. Holanďanky bych asi přikrmovala jen v březosti.
S jablky se musi pomalu..kozy je milují,ale začínám dávat po několika kusech a ještě jim je krájim,aby nepolkly celé nebo velký kus..časem přidávám..holanďanky jsou krásné kozičky, věřím, že moc přikrmovat jádrem nepotřebují,ale zvířata mladá, březí, kojící,nebo i starší,bych občas přikrmila..u našich koz je to i individuální..co jedna z kýblu “vyluxuje”za pět minut, druhá si něco nechá “napotom”..
Než jsem si naše kozičky pořídila,tak jsem samozřejmě hledala plno informací.Chovám zvířata různého druhu už přes třicet let,takže zkušeností mám dost.Jenže člověk se něčemu novému pořád učí.A u zvířat to platí dvojnásob.Pořád je čemu se přiučit a dělám to ráda.Právě u chovatelů holanďanek jsem se dozvěděla,že stačí přikrmovat přes zimu.A samozřejmě v březosti.Kozy jsou mlsné a někdy by to přežírání nemuselo dopadnout dobře.Sama vidím,že přes léto ani nemají zájem o příkrm.Rády si dají pamlsek ve formě granulek nebo mrkve a pak zase letí na pastvu.To na podzim a v zimě už se hlásí samy.A podle výsledků krve je kozička na svůj věk v pořádku.Jen musím doplnit stopové prvky.Prý je to v tomto věku normální.Odchovala mi třikrát trojčátka.Sice jsem je musela přikrmovat,ale společně jsme to zvládly.