Šneci jako postní jídlo mnichů, zkoušeli jste někdy jíst šmeka? Nechci dělat reklamu, ale u nás jsou asi první větší farmička. Zajímá mě způsob zpracování i názory na jejich chov. Jaký druh šneka to vlastně je?
Ještě dodám, že jako děti jsme si na dědině jednou šneky dělali na jakémsi grilu a dodnes na tu chuť vzpomínám. Jak jsem to vydloubával příborákem a že mi to fakt chutnalo. Vůbec nechápu koho z party to napadlo a jak jsem se k tomu přichomýtl ale ta vzpomínka mi dělá dobře.😁😄
Šnečí maso má velkou budnoucnost a navíc existuje celá řada jedlých druhů šneků, nejčastěji se ale chovají hlemýždi zahradní, hlemýždi afričtí a hlemýždi kropenatí.
Pod jejich ulitou se skrývá velké množství kvalitních bílkovin, vitamínů i minerálů jako je vápník, hořčík a fosfor. Tuk tam nehledejte. Šnečí maso je totiž prakticky bez cholesterolu. Co se týká výživových hodnot, strčí do kapsy prakticky jakékoliv jiné maso. 100 gramů pak obsahuje pouhých 60 kalorií, což z něj dělá skvělé jídlo při redukčních dietách a díky vysokému obsahu bílkovin se hodí i do jídelníčku aktivních sportovců.